Odla ditt eget te – 6 växter till tekoppen
Att odla sitt eget örtte är både roligt och enkelt, dessutom blir det gott och hälsosamt. Här presenterar vi sex odlingsvärda växter som passar särskilt bra att avnjuta i teform.

Det sägs att den första koppen te skapades av en slump för ungefär femtusen år sedan, den kinesiske kejsaren Shen Nung lär då ha suttit och druckit hett vatten under ett träd när ett blad sakta singlade ner i hans kopp. Detta blad ska ha varit ett teblad och han lär ha blivit så förtjust i smaken att en ny tradition uppstod. Om detta är sant eller ej är oklart, men att te ursprungligen kom från Kina och därefter tog sig vidare i världen är mer troligt. Te har därefter kommit att bli kulturellt viktigt i många länder. Vad skulle till exempel Japan vara utan sina vackra teceremonier eller England utan sitt afternoon tea?
Vilka typer av te kan man odla i Sverige?
Äkta teblad kan dock vara knepigt att odla på våra breddgrader, men som tur är finns det många örter som kan användas istället, alla med sin speciella smak, många av dessa sägs även ha hälsofrämjande egenskaper.
1. Temynta
Trots namnet är den rödblommande temyntan inte en mynta, men både blommor och blad kan användas till te. Allra bäst blir det om den blandas med en annan smakrik teväxt till exempel pepparmynta eller svartvinbärsblad.
Temyntan som kommer från den amerikanska prärien trivs bäst i sol, men vill inte torka ut. Den är förutom en god teväxt populär hos fjärilar som dras till de vackra röda blommorna.
En annan god släkting är citrontemynta (citronbergamot), denna lila växt är ettårig och smaken drar just mot citron.
2. Citronmeliss
Citronmeliss sägs ha en lugnande effekt och är därför utmärkt till kvällste, örten anses även hjälpa mot orolig mage och mensvärk. Te på citronmeliss görs enkelt genom att låta bladen dra i hett vatten under några minuter. Doften är ljuvligt citronaktig och teet passar perfekt till scones.
Citronmeliss kan odlas både inomhus och utomhus.
3. Citronverbena
Både de citrondoftande bladen och grenarna kan användas i te, mat och potpurrier. I Frankrike är citronverbenan särskilt vanlig i te och anses motverka illamående.
Denna växt är egentligen en buske, men då den är frostkänslig passar den oftast bättre som krukväxt på våra breddgrader, då kan den tas in och övervintras svalt men frostfritt.
4. Timjan
Timjan ger ett matigt te som anses lugna vid hosta. Växten innehåller tymol som har antiseptiska egenskaper.
Timjan är flerårig och vill gärna stå soligt i torr och kalkrik jord, den går att odla både inomhus och utomhus och när den väl etablerat sig går det att skörda om och om igen. Klipp gärna ner plantan på våren för att föryngra den.
5. Svartvinbärsblad
Blad av svarta vinbär har en fin arom och smak särskilt om du plockar bladen tidigt på säsongen. Bladen fungerar dessutom bra att blanda med många andra sorters teväxter som till exempel myntor.
Svarta vinbär är en tacksam buske som trivs på de flesta jordar bara de inte är alltför lerhaltiga eller sandiga. De vill gärna ha det varmt och mår bra av beskärning vartannat år.
6. Lavendel
Ett vackrare te än lila lavendelte är svårt att föreställa sig, och den blommiga smaken är väldigt fin. Ännu bättre blir det då lavendel anses vara rogivande och kunna mildra migrän. Bäst är att skörda blommorna när de nästan blommat över eftersom de då innehåller mest eterisk olja.
Lavendel trivs bäst i mager, lite sandig jord på solig plats. Det är inte nödvändigt att klippa den på våren, men på så sätt undviker du att den blir gles nedtill och förvedar sig.
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)