Vinbär – röda, svarta och vita – odla dina egna

Syrliga och delikata, svarta, röda eller genomskinligt vita. Vinbär är en sommarfavorit som passar lika bra som dekoration på tårtor som i gelé och saft, det går även att frysa in bären i iskuber eller använda bladen till te.

Vinbär – röda, svarta och vita – odla dina egna

Vinbäret är ursprungligen ett vilt bär, men den svarta varianten har odlats i norden sedan 1600-talet. De röda bären, som innefattar trädgårdsvinbär och skogsvinbär, och de vita som är en skalmutation av de röda är något yngre.

Genom historien har det svarta vinbäret varit mest populärt, under andra världskriget var det så pass viktigt att den engelska regeringen uppmanade befolkningen att odla det som en del av sin självförsörjning. Numera finns många andra omtyckta och förädlade varianter, exempelvis en intressant blandning av krusbär och svarta vinbär som kort och gott kallas för krusvinbär

Vinbär - Vilken sort ska jag välja?

Svarta vinbär 'Ben Nevis'

Ny sort, kraftigt växtsätt med lätt överhängande grenar och rik skörd av stora svarta bär i rejäla klasar. Växtzon 4.

Svarta vinbär 'Polar'

Upprättväxande buske med tidig och rik skörd av stora, svarta bär. Sorten är mycket resistent mot mjöldagg. Växtzon 6.

Svarta vinbär 'Öjebyn'

Kraftig med lätt överhängande grenar och rik skörd av svarta bär i rejäla klasar. Härdig och motståndskraftig mot mjöldagg. Växtzon 6.

Svarta vinbär 'Risarp'

Kraftigt, upprätt växtsätt med rik skörd av goda, tunnskaliga svarta bär. Motståndskraftig mot gallkvalster och mjöldagg. Växtzon 6.

Röda vinbär 'Jonkheer van Tets'

Kraftigt, upprätt växtsätt med rik skörd av syrliga röda bär i rejäla klasar. Motståndskraftig mot blad-fallsjuka och mjöldagg. Växtzon 5.

Röda vinbär 'Rosetta'

Bredväxande sort med rik skörd av ljust röda, syrliga bär i rejäla klasar. Fin till saft och sylt. Motståndskraftig mot svampsjukdomar. Växtzon 6.

Röda vinbär Röda Holländska

Kraftig, härdig sort. Motståndskraftig mot bladfallsjuka. Rik skörd av stora, röda, syrliga bär i rejäla klasar. Växtzon 6.

Vita vinbär Vita Holländska

Kraftfullt upprätt växtsätt med sen skörd av söta vita bär i rejäla klasar. Rikbärande. Trivs bäst i skyddat läge i full sol. Växtzon 6.

Plantering av vinbär

Vinbär planteras under vår eller höst i soligt läge och då tillförs även stallgödsel eller kogödsel för att optimera tillväxten. Vinbärsbuskar som etablerat sig behöver därefter måttligt med gödsel, det brukar räcka med någon giva under våren. Vattning bör ske vid torka och är förstås extra viktigt under etableringen.

Vid planteringen är en ordentlig grop bra då rejält med planteringsjord ger en bättre tillväxt.

Jorden bör vara fuktighetshållande och mullrik med ett PH-värde runt 6,5, alltför hård lera eller sandjord är vinbäret inte särskilt förtjust i, men en sådan jord kan jordförbättras för att passa bättre. Sandjordar kan till exempel täckas med gräsklipp eller annat organiskt material för att bli mer fuktighetshållande och lerjordar kan luckras med organiskt material. 

Läs också:
Jordförbättra hård lera och näringsfattig sandjord

Täck gärna marken runt buskarna med till exempel gräsklipp för att behålla markfuktigheten, det hjälper också mot ogräs som annars kan konkurrera om resurserna. 

Foto: Liselotte Roll

Beskärning av vinbär

Svarta vinbär mår bra av beskärning och bör beskäras varje eller minst vartannat år efter att de tappat sina blad på hösten. Det kommer mest bär på nya kraftiga grenar, men även på äldre. Döda, sjuka och veka hängande grenar tas bort nära marken, liksom grenar som ligger mot marken. Har du en gammal förvuxen buske kan du förnya den genom att ta bort en tredjedel av de äldre stammarna vart tredje år.

Röda, rosa och vita vinbär beskärningen skiljer sig en aning från beskärning av svarta vinbär, dessa varianter ger nämligen mest bär på de grenar som är två till fem år gamla, vilket gör att du får vara lite försiktigare när du väljer ut vilka grenar som ska tas bort. Du tar även här bort sjuka och döda grenar samt de som ligger vid marken, men kan också avlägsna en eller två äldre grenar (två på äldre buskar) varje eller vartannat år. 

Det går också att klippa ner årets nya skott till hälften för att få en kompaktare form på busken.

Ta sticklingar av vinbär

Passa gärna på att ta sticklingar till nya buskar när du gallrar. Enklast är att ta en cirka 20 cm lång gren och blada av den så att endast ett par bladpar återstår i toppen. Därefter sätts sticklingen i en kruka som placeras i skuggan och passas noga med vatten. Efter en säsong har grenen förhoppningsvis fått rötter och kan planteras som en ny buske. Du kan också föröka busken genom att vika ner en gren mot marken och täcka med jord och en tung sten. Så småningom kommer det nya rötter och du kan då skära av grenen och plantera om den.

Pollinatörer som älskar vinbär

Många fjärilar som till exempel vinbärsfjäril använder vinbärsbuskar som värdväxt, det vill säga barnkammare, fallna bär ger också välbehövlig insektsmat så genom att odla vinbär bidrar du till mer mångfald i trädgården.

Se vårt utbud av vinbär

   
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen