Bär är lätta att odla och härliga att få skörda i trädgård och på balkong. Bär trivs i mycket soliga lägen där de får utrymme att utvecklas och mogna.

Bär – så lyckas du

Plantera flera bärbuskar för bästa skörd

Bärbuskar trivs i sällskap och blir som finast om de får stå tillsammans, gärna med olika sorter. De pollinerar varandra och utvecklas bättre. Om du bara vill odla en typ av bär som till exempel blåbär så är det bra om de får stå tillsammans med olika sorters blåbärsbuskar för korspollinering. Tänk dock på att välja sorter som blommar samtidigt.

Andra bär som tycker om sällskap

 • Vinbär – svarta, röda, gröna eller vita
 • Hallon – plantera gärna många plantor, cirka 5-10 stycken
 • Havtorn (planteras med han- och honplantor)

Tips på val av bär

Många bär är väldigt lättodlade och är verkliga vitaminbomber som får det att vattnas i munnen vid blotta tanken. En god jordgubbstårta, egen svart vinbärssaft eller ett strå med smultron – det är livet! Det finns många olika lättodlade bärbuskar att välja mellan.

Vad tycker familjen om?

Vilka bär tycker du eller familjen om? Välj mumsiga bär som är enkla att odla utifrån era behov.

Vinbär och krusbär ger stor skörd

Vinbär och krusbär ger mycket bär så om du vill ta tillvara på dem för att safta, sylta och äta som de är, är dessa buskar ett hett tips. Vinbär är mycket rika på C-vitamin.

Hallonplantor

Hallon tycker de flesta om att odla och för att det ska ge något bör många plantor sättas för att ge stor skörd. Hallon finns i många sorter, välj och vraka enligt din smak.

Jordgubbar – det svenskaste av det svenskaste

Kan du tänka dig något mer svenskt än solmogna jordgubbar? Jordgubbsplantor mognar i regel snabbt och är väldigt lättskötta. De gillar mycket sol och välgödslad jord.

De sötsyrliga björnbären

Björnbär är något av det godaste som finns och är riktigt nyttiga. Det finns många sorter i olika smaker och storlekar. Bind gärna upp buskarna mot en vägg, de behöver stöd.

Odla rabarber i kruka Rabarber trivs både i rabatter och i krukor, vilket kan vara en idé för dig som inte har en trädgård. De blir fylliga och kräver ganska lite skötsel.

Bästa planteringen

Det är ganska enkelt att odla bärbuskar, men tänk på att vissa behöver ett visst avstånd mellan sig som exempelvis jordgubbar där 25 cm mellan plantorna är lagom. I övrigt kan du följa råden här:

 • Planteringen av bärbuskar kan ske hela säsongen
 • Blanda naturgödslad jord med den vanliga jorden
 • Vattna rikligt – både gropen och jordklumpen behöver vatten

Så sköter du dina bärbuskar

Nyplanterade bärbuskar kräver normalt mycket vatten hela första säsongen. Tänk på att berika jorden med gödsel varje år så att plantorna håller sig fina och starka. I början av våren kan kogödsel användas och senare under våren och sommaren kan trädgårdsgödsel vara ett alternativ.

Ogräs och beskärning

Bärbuskar gillar inte ogräs så se till att ta bort det när det kommer. Ett tips är att använda gräsklipp runt busken – det hindrar vatten från att avdunsta och ogräs från att rota sig.

När det gäller beskärning, bör du vänta ett år eller två innan du tar bort gamla grenar som annars suger energi ur resten av plantan. Beskär gärna under vårvintern. Olika sorter vinbärsbuskar kräver olika beskärning, så även björnbär.

 • Svartvinbärsbuskar kan beskäras efter ett till två år
 • Röda vinbärs- och krusbärsbuskar kan vänta till tre till fyra år
 • Hallon- och björnbärsplantor bär frukt på tvåårsskotten
 • Ta bort skadade grenar varje år på alla bärbuskar
 • Avlägsna även grenar som burit frukt

Bär ger en godare trädgård – helt enkelt

Det finns så mycket bär att odla själv. Med några lättskötta bärbuskar blir din trädgård både roligare att titta på och godare.

 

Missade du vår livesändning?

Patricia Mörén Costa, en av Plantagens många experter, tipsar om fläder, rabarber, jordgubbar, hallon och andra bärplantor. Se sändningen i efterhand

 

Mer frukt och bär

Vitaminrika frukter och bär du kan odla själv >>
Fruktträd - så lyckas du >>Buskstöd i trä

Längd 75 cm, Svart

269:-
Läs mer
Vita vinbär VITA HOLLÄNDSKA
Medlem 40%

Vita vinbär VITA HOLLÄNDSKA

Ø23 cm, Vit

299:-
Läs mer
Blåbär LUCKY BERRY®
Medlem 199:-

Blåbär LUCKY BERRY®

Ø23 cm, Blå

399:-
Läs mer
Trädgårdshallon 'Glen Ample', BIO
Medlem 40%

Trädgårdshallon 'Glen Ample', BIO

Ø17 cm, Röd

199:-
Läs mer
Amerikanskt blåbär 'Bluecrop'
Medlem 40%

Amerikanskt blåbär 'Bluecrop'

Ø22 cm, Blå

299:-
Läs mer
Trädgårdshallon MORMORSHALLON
Medlem 40%

Trädgårdshallon MORMORSHALLON

Höjd 50 cm, Röd

199:-
Läs mer
Labruskavin 'Zilga'
Medlem 40%

Labruskavin 'Zilga'

Ø17 cm, Blå

279:-
Läs mer
Rabarber BARBRO® E
Medlem 40%

Rabarber BARBRO® E

Ø17 cm, Röd

279:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen