6 växter att odla till husapoteket

I alla tider har växter använts till att bota sjukdomar och de ingår även i många nutida mediciner. Vissa har haft bevisad effekt – andra inte.

6 växter att odla till husapoteket

Tänk att ha ett eget litet husapotek växande i trädgården, som de som förr fanns i kloster och hemma hos kloka gummor. Här är våra tips på växter du kan prova.

Timjan

Timjan anses vara en klassisk huskur mot hosta. Växten innehåller den eteriska oljan tymol som är både slemlösande och bakteriedödande. Ett klassiskt förkylningste gör du på ett par teskedar torkad timjan (något mer om du använder färsk) som helt enkelt får dra i hett vatten i ett par minuter. 

Timjan är en perenn så har du väl fått den att trivas i trädgården blir den kvar. På hösten kan du klippa ner den och torka i buketter så du har den redo inför vinterns förkylningar.

   

Ringblommor

Ringblommor innehåller det gula pigmentet karotenoider som sägs ha läkande effekt samt eteriska oljor. Extrakt från blombladen sägs ha en lugnande effekt på huden och passar i både krämer och massageoljor. En enkel olja görs genom att låta hackade blommor stå i kallpressad raps- eller olivolja under tre veckor, därefter silar du bort blombladen.

Ringblommorna är inte bara vackra, utan även lätta att odla och de självsår sig gärna år efter år.
   

Kamomill

Kamomill Matricaria chamomilla – dessa prästkrageliknande blommor är bland de mest använda inom traditionell örtmedicin och fanns på apotek redan under 1700-talet. Växten ansågs bland annat vara lugnande och inflammationshämmande, men också mildrande vid mensvärk och utmärkt för att lindra kliande hårbotten. Det går att göra både salva, te och infusion på växten.

Kamomill är en ettårig vildväxande ört, men går också att odla, extra fin blir den på en äng i full sol.    
   

Citronmeliss

Denna väldoftande växt innehåller eteriska oljor som enligt tradition har ansetts lugnande vid oro och sömnbesvär, den sägs också mildra migrän och orolig mage. Citronmeliss kan användas i te på samma sätt som timjan och ger ett gott kvällste.

Citronmeliss är lättodlad och kan även odlas inomhus i kruka året runt.
   

Pepparmynta

Myntor har odlats som örtmedicin sedan romartiden. Förutom att denna växt luktar friskt och gott av mentol så sägs de eteriska oljorna motverka inflammation. En massage med pepparmyntsolja känns ofta bra vid muskelvärk. Mynta sägs även motverka illamående, sura uppstötningar och dålig andedräkt. Vid nästäppa och hosta rekommenderas att koka upp växten och andas in ångorna. Ett välgörande te kan göras på 3–4 matskedar hackad mynta, gärna blandad med citronmeliss. 

Pepparmynta är lättodlad och perenn, men sprider sig gärna så låt den få en egen hörna eller begränsa rotsystemet med en kruka eller liknande, den går även att odla inomhus.

Inom myntorna finns även flera sorter som sägs ha en läkande effekt, till exempel grönmynta. 

   

Kärleksört

Den vackra kärleksörten som blommar i rosa på hösten är inte bara en medicinalväxt, bladen går också utmärkt att äta, både råa och stekta. Konsistensen påminner om sockerärtor och smaken är lätt syrlig, kanske för att de har en förhållandevis hög c-vitaminhalt. Historiskt har örten använts på brännsår, vårtor och liktornar då den ansågs ha en sammandragande, antiseptisk och blodstillande effekt. Lite mer skrockfulla användningsområden har också funnits. Förr var det till exempel rekommenderat att bära en bit av roten som amulett på ryggen för att bota hemorrojder men även att koka kärleksdryck på örten. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Pallkrage

Längd 120 cm, Svart

229:-
Läs mer

Växthus Stina till pallkrage

Längd 120 cm, Svart

899:-
Läs mer

Ört- och grönsaksjord KRAV

15 L

7990
Läs mer

Såjord KRAV

15 L

7990
Läs mer

Ringblomma

Flerfärgad

1890
5 för 4
Läs mer

Pepparmynta

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Citronmeliss

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Kamomill 'German'
40%

Kamomill 'German'

1494 2490
Läs mer

Timjan KRAV

3990
5 för 4
Läs mer

Pepparmynta

4590
5 för 4
Läs mer

Citronmeliss

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen