Kärleksört – plantering och skötsel

Denna suckulent är en underbar växt att ha i sin trädgård. I krukor eller rabatter får kärleksört en ganska anonym tillvaro under den tidiga våren och sommaren, för att sedan under augusti, september och oktober verkligen visa vad den går för.

Kärleksört – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Hylotelephium telephium
Familj: Fetbladsväxter (Crassulaceae)

Skötselråd och tips när du planterar kärleksört

Kärleksörten är en robust och tålig perenn och det betyder att det inte krävs speciellt mycket för att den ska kunna trivas på ett bra sätt. Den kan med fördel planteras i svåra områden där det är torrt, i steniga partier eller längs kanter. Den trivs som allra bäst i full sol och ska inte ha det för vått, eftersom att det är en suckulent som lagrar vatten och näring i sina blad. Den jord som fungerar bäst är vanlig planteringsjord och den får gärna vara sandig och väldränerad.

Klippa ner kärleksört

När kärleksörten har tappat sina blad och det endast återstår en stjälk så ska inte dessa klippas ner under vinter eller höst, utan detta ska först göras under våren. Beskärningen ska göras ner till marknivå. Även om det inte alltid är nödvändigt så kan du hjälpa kärleksörten att växa till sig genom att ge den sparsamt med gödning under tillväxtperioden.

Kärleksört – för en färgglad höst i rabatten

När augusti månad rullar in i våra almanackor så är det många av våra färgglada och uppskattade växter som börjar förbereda sig på sin vintervila eller som redan har blommat över. Säsongen är för många redan slut när hösten börjar komma. Det gäller inte för kärleksört.

Det är under denna tid som kärleksörten, som stått ganska anonym under sommaren, verkligen visar sig från sin bästa sida och blommar ut i stora blomsamlingar med små vita, rosa eller gula färger. På många sätt sätter kärleksörten tonen för avslutningen på sommaren och välkomnar hösten i harmoni med färgerna på trädens löv.

Utseende och egenskaper

Kärleksört kan bli upp till 60 centimeter hög och den växer på ett upprätt sätt. Bladen, som är blåaktigt gröna, sitter i täta knippen och växer framför allt i södra och mellersta Sverige, även om den också finns i mindre omfattning i norra delarna. Bladen går att äta, och har en smak som påminner om sparris eller sockerärtor.

Äta kärleksört?

Det ska tilläggas att rotknölen på en kärleksört innehåller omkring 10 % kolhydrater, så den har ett bra näringsvärde i utsatta situationer, och ska helst kokas innan den äts.

Kärleksört blomma

Lättodlad och lättskött som den är så kräver kärleksört inte speciellt mycket vatten eller näring, tack vare att den lagrar på sig av detta i sina tjocka blad. Kärleksört är en klassisk växt som trivs på utmanande marker och återfinns främst i södra och mellersta Sverige.

Intressant kortfakta kärleksört

  • Ätbara rötter och blad.
  • Betraktas som en viktig växt i överlevnadssituationer.
  • Kallas bland annat för dunderlök, fetblad och kärringkål.
  • Har använts i läkemedelssyfte mot bland annat brännsår.
  • Fått sitt namn eftersom det ansågs att man med växten kunde spå i kärleksfrågor.
  • Kan bli upp till 60 centimeter hög.
  • Blommar i vitt, rosa eller gult, beroende på sort.
  • Är en perenn och passar utmärkt som snittblomma och eternell.

Smarta råd för dina växter

Kolla in våra tips för att lyckas med perenner >>
Välj bland massor av olika krukor till dina växter >>
Se vår jordskola för rätt jord till dina växer >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen