Ringblomma – plantering och skötsel

Ringblomma är en populär och vida uppskattad växt som blommar under lång tid, ända fram tills frosten har nått våra svenska marker. Ringblomma är lika lätt att odla som det är att se skönheten i den. Denna ettåriga växt är en lättskött och vacker växt i kruka eller trädgård som har en rad olika användningsområden!

Ringblomma – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Calendula officinalis
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Så dina egna färgsprakande ringblommor

 • Tidpunkt

  Innan du sår så är det viktigt att vänta in våren och att jorden har blivit tillräckligt varm, eller så sår du frön i en kruka utomhus.

 • Jord och näring
  För att du ska få bäst resultat är det rekommenderat att så i yrkesodlarjord som i sin tur ges långverkande näring. Jorden ska helt enkelt vara näringsrik, mullrik och dessutom ha en bra dränerande effekt.

 • Vattning
  Se till att jorden hela tiden hålls lätt fuktig.

 • Så-avstånd
  Det är bra att så med ett avstånd på omkring 20 centimeter, men det är inte jättenoga. Ringblomman växer till sig bra oavsett.
   
 • Ljusbehov
  Om ringblomman får den stå i ett soligt läge kommer den att snabbt växa till sig och bjuda din trädgård på ringblommans fulla blomsterprakt.

Ringblommor är dessutom väldigt bra på att självså sig, och se till att också klippa bort blommor som vissnat. Det gör att det snart kommer att växa fram nya blommor. 

En färgexplosion i din trädgård

Ettårig som den är så kan det kanske kännas som ett omfattande arbete att så eller plantera ringblomma, men faktum är att det är lättare än man kan tro, samtidigt som effekterna av det visar upp ett resultat som är otroligt vackert och omfattande.

Att man sedan kan få vidare användning för ringblomman för att ge färg och liv till vaser, buketter eller maträtter vittnar om att ringblommans existens i din rabatt är mer än väl berättigad. Ringblomman kräver inte heller mycket till insats från dig, utan trivs i de flesta lägen och ger dig dessutom en lång blomning mellan juni och september.

De vackra och fylliga blommorna är det som verkligen träder fram när en ringblomma får skina i all sin prakt. Med omfattande gula och orangea nyanser växer sig dessa blommor till en diameter på omkring 10 centimeter, så med många odlade ringblommor i din rabatt kan du räkna med ett vackert, färgsprakande hav av gult och orange. Den blir omkring 40 centimeter hög och de många blombladen skapar intrycket av solstrålar.

Plantera ringblomma

Äta ringblomma? Ja, det går!

Ringblomma i sig smakar inte speciellt mycket, utan är istället väldigt bra att använda som färgsättare på mat, och det är kanske det som är ringblommans främsta egenskap – att bidra med färg på flera sätt, både som potpurri och i trädgårdens rabatter. Denna gulorangea skönhet härstammar från medelhavsområdet och har funnits i Sverige sedan medeltiden.

Snabbfakta ringblomma

 • Odlas främst för sina blommors skull
 • Kan användas i matlagning, salvor och som färg till akvarellmålning
 • Användes tidigare som medicinalväxt för lindring av huvudvärk och menssmärta
 • Passar utmärkt som en härdig snittblomma i buketter
 • Härstammar från medelhavsregionen
 • Blombladen är ätliga, även som färska
 • Kallas också för solsicka

Smarta odlingstips och härlig inspiration

Välj rätt jord till dina växter>>
Skapa en vacker rabatt med hjälp av våra fem steg >>
Använd blommor till sommarfesternas dukning >>
Välj rätt gödsel till dina växter >>

Du är här:


Ringblomma

Flerfärgad

1890
5 för 4
Läs mer

Ringblomma 'Bronzed Beauty'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Ringblomma 'Pink Surprise'
40%

Ringblomma 'Pink Surprise'

1494 2490
Läs mer
Ringblomma 'Pacific Beauty'
40%

Ringblomma 'Pacific Beauty'

1494 2490
Läs mer
Ringblomma 'Fiesta Gitana'
40%

Ringblomma 'Fiesta Gitana'

2394 3990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen