Kilovis med gurka och äpplen i mängder. Det är roligt att lyckas med odlingen, men vad ska vi göra med all skörd? Här berättar vi hur du lagrar frukt och grönt innan de förgås.

Så lagrar du skörden

Hur vi lagrar våra grönsaker har förändrats under åren. Kylskåp och frysar har öppnat nya möjligheter, men platsen är ofta begränsad och det är därför inte så dumt att komplettera med andra metoder som att sylta, safta, syra, torka eller kanske rentav förvara en del av skörden i marken.

Förr i tiden var det livsviktigt att kunna lagra sin mat och nästan alla hus och gårdar hade en egen jordkällare, nu är många av dessa försvunna, men även om du inte vill bygga en ny finns alternativ, här är några av dem;

Torka

Det är inte bara örter som kan torkas utan även sådant som äpplen, lök, vitlök, morot, svamp, tomat, rotsaker och vissa bladgrönsaker. Skiva tunt och låt torka hängande, i mattork, i ugn eller på bakplåtspapper. Det är bäst om torkningen går fort trots låg temperatur, då bevaras flest näringsämnen.

Vissa matvaror lämpar sig sämre för torkning då de tappar smak, det gäller till exempel rädisor och rättikor.

Vitlök går lika bra att torka som att lägga in. Foto: Liselotte Roll

Lägga in

Väldigt mycket av skörden går att lägga in på burk, antingen i saltlag, ättika eller olja. Vitlök eller chili är kanske särskilt lämpliga att lägga in i olja, men var medveten om att det i syrefria basiska miljöer kan växa jordbakterier som kan ge den farliga förgiftningen botulism, förvara därför sådana inläggningar i en temperatur under 4 grader och var noga med att få bort all synlig jord.

Fermentera

Många grönsaker går att mjölksyra vilket innebär att de kan hålla i flera månader, kål, lök och morot blir ofta delikata vid syrning. Se till att burkarna är rena och steriliserade. Syrade grönsaker håller 4-10 månader om burkarna förvaras svalt.

I vår artikel om fermentering kan du läsa i detalj hur du går tillväga för att syra grönsaker.

Frysa

Många grönsaker, bär, frukter, bönor och ärtor, kan frysas. En del direkt och andra efter förvällning. Krossade och kokade tomater är också smidigt att frysa för att senare använda i grytor och liknande.

Kyla

Rotsaker som morötter och potatis kan förvaras svalt, i ett lagom fuktigt utrymme. Har du ingen jordkällare kan du förvara dem i kylskåp eller bygga en stuka, en slags förvaring under jord. Du kan även förvara rotsaker i trälådor eller lådor av mörk plast utomhus, se då till att de är säkrade mot gnagare och lägg rotsakerna i jord eller i halm som skydd mot frosten, du kan även isolera lådorna med frigolit. Ta alltid bort blasten på grönsakerna, utom på rödbetor där du kan spara några centimeter.

Safta och sylta

Nästan alla bär och frukter går att göra saft, sylt och marmelad av, vissa kan även bli till chutney, till exempel äpplen och krusbär. Sockret lyfter fram smakerna och bevarar skörden längre. Precis som med inläggningar är det viktigt att burkarna är rena för att förhindra mögel, detsamma gäller förstås för saftflaskor. Förvara svalt så håller sötsakerna i 1–2 år.

TIPS: Läs om hur du gör:

Lämna kvar i marken

Vissa grödor kan faktiskt få stå kvar i landen och skördas därifrån långt in på vintern, det är både arbetsbesparande och smart. Morötter exempelvis kan stå kvar tills det blir tjäle. Jordärtskockor är en annan gröda som kan få vara kvar i marken över vintern och skördas på våren. Det finns även bladgrönt som mår bra på växtplatsen till exempel grönkål och palmkål, de blir bara godare av en frostknäpp eller två.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Grönmynta

Ø14 cm, Grön

7990
2 for 129:-
Läs mer
Jättelök 'Ailsa Craig'
40%

Jättelök 'Ailsa Craig'

2994 4990
Läs mer

Höstmorot 'St Valéry'

Orange

5990
5 för 4
Läs mer

Bondböna 'Superaguadulce'

Grön

6990
5 för 4
Läs mer

Chilipeppar 'Habanero'

4590
5 för 4
Läs mer

Marockansk mynta KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen