6 goda skäl att odla själv

Visst är det roligt att odla både blommor och grönsaker, men faktum är att det finns ännu fler goda anledningar att sätta fingrarna i jorden – här är sex av dem.

6 goda skäl att odla själv

1. Du blir lugnare och lyckligare

Att vi blir lugna och glada av att påta i trädgården är kanske inte särskilt överraskande, men nu finns även vetenskapliga studier som bevisar att våra lyckohormoner ökar. Men vad är det förutom själva naturen som får oss att må bra?

Växternas dofter är en av saker som visat sig lugna stressade själar, men som om det inte vore nog finns även en bakterie i jorden som påverkar oss. När vi känner lukten av mycobacterium vaccae, höjs nivån av cytokiner som i sin tur är viktiga för att öka nivån av serotonin, det vill säga signalsubstansen som höjer vår känsla av välbefinnande. Trädgårdsterapi finns nu på alltfler orter och hjälper många som lider av utmattningssyndrom och depression.

2. Ekologiskt och närodlat

Genom att odla grönsaker själva får vi hälsosam, närodlad och ekologisk mat. Och den är inte bara god, den gör att vi kan handla mindre grönsaker i butiken. På det viset slipper vi bidra till de koldioxidutsläpp som långa transporter innebär och undviker mat som besprutats med bekämpningsmedel – som ju också skadar insekter och djur.  

3. En trädgård full av liv

På många fält i världen odlas bara en gröda i monokultur, ofta är de också besprutade vilket ger negativa konsekvenser för djur och miljö, men i din trädgård kan du skapa en ekologisk, giftfri mångfaldsträdgård med en uppsjö av olika växter – det gör att insekter och större djur gynnas, dessutom får du chansen att njuta av fågelkvitter, ekorrar och humlesurr.

När djur, stora som små blir fler får du också en bättre balans i trädgården, där till exempel rovinsekter håller reda på bladlöss och andra skadeinsekter. Det blir en latmansmansträdgård i samklang med naturen.

4. Spara pengar

Att odla vissa själv stärker hushållskassan, odlar du dessutom sådant som är dyrt att köpa i butiken som vitlök, chili, sparris, jordgubbar, tomat, gurka och paprika blir det särskilt fördelaktigt. En välodlad trädgård på cirka 800 kvm kan faktiskt försörja en familj på fyra personer med grönsaker året runt, men även om du bara odlar på mindre yta slipper du många besök i grönsaksdisken.

5. Roligt med vänner och familj

Att odla själv är ofta lugnt och skönt, men lite extra roligt blir det om du odlar tillsammans med andra, till exempel barn, make, vänner eller grannen. Hittar du ingen som har samma intresse finns numera flera föreningar där man odlar tillsammans, till och med inne i stan.  Att gå med i en trädgårdsförening eller skaffa en kolonilott är ett annat sätt att träffa andra odlingsintresserade att umgås med eller kanske bara byta några plantor med.

6. Upptäck all världens smaker

Alla grönsaker, kryddor och blommor finns faktiskt inte att köpa i vanliga butiker – men de finns nästan alltid att få tag på som fröer. Genom att odla själv kan du få helt nya smakupplevelser som till exempel vinterkyndel eller björnrot. Läs om de gamla klosterträdgårdarnas spännande örter eller utforska exotiska kryddor från mellanöstern, utbudet är enormt. Genom växterna kan du låta hela världens smaker komma in i ditt kök och alla örter och kryddor är förstås purfärska när du odlat dem själv.

Så ta tag i odlingsresan och upptäck något helt nytt! 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Växthus Stina till pallkrage

Längd 120 cm, Svart

899:-
Läs mer

Perlite

6 L

9990
Läs mer

Självvattnande planteringslåda

Längd 55 cm, Svart

259:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 80 cm, Trä

159:-
Läs mer
Insektshotell
Sänkt pris

Insektshotell

Höjd 27 cm, Trä

4990 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen