Enligt forskningen ger odling och vistelse i det gröna en högre förståelse för växtriket redan i tidig ålder. Dessutom förser odlingen oss med motion, frisk luft och bättre motorik. Att odla tillsammans med barn är både roligt och lärorikt. Tillsammans kan ni bestämma hur rabatterna ska se ut och njuta av grönskan – för att sedan äta bären eller grönsakerna ni sått eller plocka blommorna till fina buketter.

Barnens egen odling

Odla med barnen

Ett växande och hälsofrämjande intresse

Många föräldrar och barn tycker om att odla ihop och vi ser ett växande intresse av att hela familjen sätter frön och sår både blommor, grönsaker och andra plantor. Sju av tio föräldrar anser det viktigt att barnen lär sig hur odling fungerar och hur olika växter frodas. Låt dina barn, grannens barn och kompisar vara med och planera rabatter, balkong och växthus och bli världens bästa odlarvänner!

Fördelar för barn som lär sig odla

Oavsett om det bara handlar om att så i krukor, att ställa på fönsterblecket eller om ni ska göra iordning ett helt växthus, är det alltid roligare att göra det ihop. Tänk på att den godaste krassen och de sötaste tomaterna odlas på egen hand. De fysiska fördelar som små hemmaodlare får är bland annat:

 1. Bättre koncentrationsförmåga som förbättrar skolarbete och läxläsning
 2. Minskad stress
 3. Mindre risk för psykisk ohälsa i vuxen ålder
 4. Förbättrad motorik
 5. Ökad förståelse för växter och hur de trivs

Skojig odling för barn

Att odla genom att så frön och kärnor ska vara roligt både för dig och för barnen. Det spelar ingen roll om det blir en enklare variant i början – alla egenodlade växter är välkomna! Välj rätt fröer som är lätta att få bra odlingar på och ta till lite mer tålamodskrävande sorter senare.

 • Tomater – Inget går upp mot solmogna tomater som bara går att plocka av
   
 • Solrosor – Ger stora vackra blommor som blir ett blickfång i trädgård och på terrass
   
 • Krasse – Lätt att så och oerhört gott att lägga på smörgåsen sedan
   
 • Pumpor – Säkra Halloween med några pumpor i trädgården
   
 • Sockerärtor – Goda och snabba att växa till sig. Perfekta för otåliga små barn

Många sätt att så

Använd din och barnens kreativa fantasi när ni sår. Om ni inte har tillgång till trädgårdsland finns det många sätt att sätta frön.

Äggkartonger

Använd gamla äggkartonger och gör frösådder i varje liten box, ungefär som en minikruka. Det blir samtidigt ett miljövänligt alternativ – något som uppskattas i dessa tider. Dessutom är de enkla att bara riva sönder när du ska omplantera växterna.

Konservburkar

Gör krukorna lite roligare genom att använda större konservburkar med text utanpå att så i. Blir snyggt på balkongbordet och ger lite extra färg till växten som kommer upp.

Låt trädgården bli ett lekland

Med odling och frösådd finns det också annat att pyssla med för barnen i trädgården. Det kan faktiskt bli rena lekplatsen. Skapa roliga fågelskrämmor att sätta upp, eller låt barnen skriva små skyltar för att lättare orientera sig i trädgårdslandet. Här är det fritt fram att släppa loss kreativiteten tillsammans och åstadkomma fina minnen under odlingssäsongerna!

Mer odllingstips

Du är här:


Kruka Terrakotta

Ø15 cm, Terrakotta

2990
Läs mer

Såjord KRAV

4 L

5990
Läs mer
Sallat mix
40%

Sallat mix

2394 3990
Läs mer
Groddar Krasse
40%

Groddar Krasse

2994 4990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen