Lagra skörden: Safta! Hemmagjord saft av bär och frukt

Längtar du efter att fylla skafferiet med hemmagjorda godsaker? Att göra egen saft är ett perfekt sätt att ta tillvara på frukt och bär från trädgården.

Lagra skörden: Safta! Hemmagjord saft av bär och frukt

Har du fruktträd och bärbuskar hemma kan du ta tillvara på en del av frukt och bär för att göra din egen saft. Blanda olika sorter för att få fram härliga smakkombinationer, eller kör på säkra klassiker.

Vad kan du göra saft av?

Du kan göra saft av alla slags bär och frukter. Några exempel är bland andra röda och svarta vinbär, hallon och fläder.

Du kan förstås även göra jordgubbssaft, och ett tips då är att blanda in rabarber för att få saften lite extra god.

Du kan göra saft av äpplen och päron också men du får inte ut lika stor mängd som när du istället väljer att musta dem. Ska du göra saft av exempelvis äpplen tar du vanligen med dem till ett musteri och gör must istället. Där krossar de sönder frukterna och får på så vi ut maximalt med saft från äppelskörden. 

Så gör du egen saft

Du kan safta året om. Det viktiga är att du plockar bären och frukterna när de är riktigt mogna, för då får du ut så mycket som möjligt från dem, och du får den godaste saften. Ska du inte safta nu på en gång kan du frysa in och plocka fram dem igen när det är dags.

Saften gör du antingen i en så kallad saftmaja, eller med silduk. En saftmaja är en är en tredelad stor kastrull med lock ovanpå.

Saftmajan har fördel i att arbetet går fortare eftersom du kan tappa saften direkt i flaskan via slangen. Gör du saften med silduk tillsätter du vatten tillsammans med bären när du kokar dem, i övrigt är processen ungefär densamma.

Sockra direkt eller i slutet?

Det är smidigast att tillföra sockret direkt för då kan du tappa ut färdig saft direkt i flaskan, detta medan ång-processen fortfarande fortgår. Nackdelen med denna lösning är att det blir kladdigt i slangen, samt att du inte får samma kontroll över sötman.

Alternativet är att tillföra socker till saften i efterhand, smaka av och därefter tappa på flaska för hand. Tänk då på att du även behöver tillsätta konserveringsmedel halvvägs in i ång-processen (om du vill förlänga hållbarheten).

Det här behöver du:

  • Bär eller frukt
  • Flaskor att förvara saften i
  • Saftmaja - alternativt kastrull och silduk
  • Eventuellt konserveringsmedel

Steg för steg

  1. Rengör flaskorna: Rengör saftflaskorna ordentligt så att saften håller så länge som möjligt. Du vill minimera risken för bakterietillväxt så att saften inte börjar mögla.
  2. Rena bär och frukter: Plocka bären eller frukterna och rensa dem fria från skräp och smuts. De ska förstås även vara fria från mögel. Skölj av dem om det behövs. Alternativt ta fram dem ur frysen om du redan genomfört det här steget tidigare under året.
  3. Fyll och stapla kärlen: Gör du saften i saftmaja har du vatten i det understa kärlet. Ovanpå placerar du nästa enhet som är den som ska fånga upp saften. Överst placerar du det sista kärlet, och i det har du en ihålig korg som är den som du ska placera bären i.
  4. Socker eller ej: När du lägger i bären kan du antingen lägga i allt på en gång, eller varva med socker för att få en sötad saft direkt i flaskan. Om du tillför socker i detta steg tar du några nävar bär och placerar i korgen, sockrar över dem och upprepar detta tills dess att du fyllt korgen med bär. Väljer du att inte varva med socker lägger du i alla bär direkt.
  5. Koka vattnet: Sätt igång plattan så att vattnet börjar att koka. Ångan går upp och ångar bären, vilket får saften att rinna ner i det mittersta kärlet. Hela processen tar drygt en timme. På det mittersta kärlet finns en slang och genom den tömmer du ut saften. Har du då varvat med socker kan du när du är klar tappa saften direkt i flaskan (flaskan ska värmas först så att den håller samma temperatur). Annars får du tappa den i ett nytt kärl eller en kastrull och tillföra sockret i efterhand.
  6. Halvtidsfix i saftmaja: Efter ungefär halva tiden kan du tappa ur lite saft från det mittersta kärlet och hälla tillbaka över bären för att få sockret att lösa sig bättre, samt tillsätta konserveringsmedel såsom till exempel natriumbensoat (ett kryddmått per liter saft) utrört i lite saft.
  7. Tillföra socker i efterhand: Har du valt att inte varva med socker tar du det som kommer ut ur slangen och häller upp i en kastrull, mäter hur många liter du fått fram, tillsätter rätt mängd socker konserveringsmedel utrörd i lite saft och rör om. Därefter tappar du upp saften på flaska (flaskan ska värmas först så att den håller samma temperatur).
  8. Tappa på flaska: Fyll saft så högt upp du kan i flaskhalsen eftersom vätskan krymper när den svalnar - du vill ha så lite luft i flaskan som möjligt för bästa hållbarhet.
  9. Låt svalna långsamt: Ställ flaskorna uppochner i en behållare, exempelvis en kylbox, och täck över så att saften svalnar långsamt för bästa resultat.

Beroende på hur tätslutande man får flaskan håller saften lite olika länge, men upp till två år är inte ovanligt. Har du väl öppnat saftflaskan håller den förstås kortare tid. Fryser du in saftflaskorna håller de i många år, men tänk då på att använda saftflaskor av plast – glasflaskor kan gå sönder när saften fryser eftersom den då expanderar.

Läs mer

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen