Odlingskalender för december – detta kan du så nu

Julen närmar sig och kanske känns trädgårdsmyset långt borta – men för den som längtar finns alltid något att så och plantera. Varför inte påbörja nästa års chiliodlingar? Passa även på att summera årets odlingsinsatser och planera inför kommande säsong.

Odlingskalender för december – detta kan du så nu

Oavsett hur vädret ser ut finns det mycket att göra under vintermånaderna. December är ofta en lugn tid som ger möjlighet att reflektera och vässa på odlingsplanerna, och för den som vill odla direkt så går det också.

Att odla i december

Varför inte börja planera nästa års odlingar och rabatter redan nu? Bläddra i härliga frökataloger – dröm och sammanfatta vad som gick bra och dåligt under året. Kanske kan något justeras i kommande odlingar? Blev det till exempel för mycket zucchini? Eller blev all kål uppäten av larver?

Många frön kan vintersås för en extra tidig skörd i vår. Så fröna direkt på frusen jord och täck med tinad jord. Har du tur kan du få en tidig skörd redan i mars-april av exempelvis spenat.  

Kom ihåg att vinterså först när det är ordentligt kallt och vintern är stabil, så att dina frön inte ruttnar av väta eller gror direkt. Tanken är att de ska spira först när vårsolen tittar fram så att de små plantorna inte fryser sönder. Är du osäker på hur stabil kylan är går det bra att vänta med vintersådden till januari-februari. 

Lämpliga grönsaker och kryddor för vintersådd

Sommarblommor för vintersådd

Perenner för vintersådd

Passa på att så blommor som behöver en köldperiod för att gro. Särskilt blommor som kräver en köldperiod (stratifiering) för att gro är utmärkta att plantera nu. 

Glöm inte vitlöken

Om du inte har planterat din vitlök ännu fungerar det fortfarande på de flesta håll. Klyftorna kan gärna planteras ett par veckor innan tjälen sätter in, då hinner de etablera sig men inte titta upp, blasten kommer då att komma upp först till våren.

Odla inomhus

Missa inte möjligheten att så inomhus under vintern. Så länge du har en växtlampa kan du så bladgrönt, kruktomater, ärtskott, krasse, trädgårdsportulak och nästan alla sorters kryddor året runt.

Förså chili, paprika och sallat för senare utplantering

Under december kan du förså olika sorter av chili och paprika inomhus, plantorna har lång utvecklingstid och behöver komma i jorden tidigt för att du ska hinna få stora plantor till sommaren. Även sallat kan med fördel förodlas nu för senare utplantering i varmbänk.

Jularrangemang

I december är det är roligt att göra egna julgrupper till julbordet eller en fin krans till dörren. Blomsterlökarna från arrangemangen kan under våren grävas ner i rabatterna och ge fägring år efter år. I vår artikel Gör din egen julgrupp visar vi steg för steg hur du snyggt kan dekorera hemmet inför jul. Vill du slå två flugor i en smäll kan du läsa guiden Gör en julgrupp och nyårsgrupp i ett.

Odling och trädgård i december

  • Skaka bort eventuell blöt och tung snö från växter i trädgården så att grenarna inte knäcks av tyngden.
  • Så chili och bladgrönt inomhus under växtlampa.
  • Skörda jordärtskockor och grönkål.
  • Komponera dina egna jularrangemang.
  • Lägg löv över känsliga växter i rabatten och kupa upp jord kring rosorna som frostskydd.
  • Beskär vindruvor medan rankan är i vila.
  • Vattna växter som tagits in för vinterförvaring.
  • Plantera tulpanlökar om tjälen ännu inte satt in.
  • Summera, dröm och planera odlingen inför nästa säsong.

Läs mer

 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Odlingskalender – odla själv året runt

Våra bästa odlingstips, månad för månad.

 

Du är här:


Zinnia

Flerfärgad

2490
5 för 4
Läs mer
Solros 'Sunspot'
40%

Solros 'Sunspot'

Flerfärgad

2394 3990
Läs mer

Rosenskära 'Purity'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Rucola / Senapskål

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen