Odlingskalender för september – detta kan du så nu

Vackra röda löv och sommarens sista suck. Nu är det tid att skörda trädgårdens sista grönsaker och frukter – men på sina håll det går fortfarande att plantera nytt och framförallt få ner blomsterlökar i jorden för en härlig blomning i vår.

Odlingskalender för september – detta kan du så nu

September är månaden då odlingssäsongen knyts ihop. Fortfarande finns möjlighet att göra nysådder av bladgrönt, men främst handlar hösten om att skörda, samla frö och lagra – och såklart njuta av sommarens sista grönska.

Så och plantera i september

Trots att det är sent på säsongen kan det vara värt att försöka sig på att så snabbväxande bladgrönt. Det kanske bara blir några blad till smörgåsen, men kan också ge bättre resultat, särskilt om du bor i någon av de varmare zonerna.

Snabbväxande bladgrönt att så i september

  • Asiatiska grönsaker som till exempel pak choi 
  • Fältsallat 
  • Vintersallat 
  • Spenat 
  • Mikroblad av olika slag 
  • Ärtskott
  • Dill

Se våra grönsaksfröer

   
Har du försådda plantor av till exempel sallad och spenat kan de också planteras ut nu.

Så länge jorden är varm så går det även bra att plantera nya träd, buskar och perenner samt att dela och flytta befintliga. Hög luftfuktighet och klara dagar hjälper plantorna på traven. 

Plantera blomsterlökar för vacker vårblomning 

Nu är blomsterlökarnas tid, passa på att botanisera bland härliga narcisser, tulpaner, allium, pärlhyacinter och andra blommande lökväxter. Höstlök planteras nu under hösten för att ge ett underbart blomsterhav i vår. Plantera lökarna så snart som möjligt efter inköpet och gödsla i samband med planteringen för bästa resultat.

Läs också
Plantera blomsterlök på hösten

Skörda

I september kan du skörda nästan alla grönsaker som inte ska övervintras, som exempelvis chili, paprika, squash och tomatillo. Chili och paprika kan dock behöva ytterligare en tid att mogna, men du bör ta in plantorna om temperaturen går under tio grader. De sista frukterna utvecklas ofta fint på fönsterbrädan eller under en växtlampa.

Även gröna tomater kan behövas tas in då kraftiga temperaturskillnader kan få dem att spricka, plocka dem och sprid gärna ut dem på en bricka för att eftermogna.

Du kan också låta många grönsaker stå kvar i landen för att skördas lite senare, till exempel; purjolök, blomkål, grönkål, persiljerot, mangold, spenat, pak choi, persilja, jordärtskockor och palsternackor.  

Läs också
Så lagrar du skörden

Samla fröer

Passa även på att skörda fröer från överblommade blommor. Välj en torr dag och gå på skattjakt. Låt därefter fröerna torka på ett fat innan du lägger undan dem i en torr miljö till nästa säsong.

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Odlingskalender – odla själv året runt

Våra bästa odlingstips, månad för månad.

 

Du är här:


Ört- och grönsaksjord KRAV

15 L

7990
Läs mer

Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Spenat 'Resistoflay'

2490
5 för 4
Läs mer

Rucola / Senapskål

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Ärtskott KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen