Spenat – odla din egen
Spenat är supermat, full av näring. Den är enkel att odla och växer snabbt, dessutom kan du odla den året om. Det är med andra ord inte konstigt att bladgrönsaken är en favorit i köksträdgården.
Du kan äta spenaten rå, kokt, ångad eller stekt, oavsett tillagning är den ett utmärkt tillskott på tallriken. Spenaten är proppfull av kostfiber och innehåll en rad nyttiga vitaminer. Ursprungligen kommer den från Asien, och har odlats i Europa i över tusen år.
Vanlig spenat och babyspenat
Såkallad babyspenat är faktiskt vanlig spenat med skillnaden att den skördas tidigare, medan bladen fortfarande är små och späda. Babyspenaten är mild i smaken, och passar särskilt bra att äta rå – exempelvis i en sallad. När spenatbladen blir större, får de en kraftigare smak. Då är de godast tillagade. En bra sak med att odla egen spenat är att du kan få både babyspenat och vanlig spenat från samma planta, beroende på när du skördar.
Så här odlar du spenat
Eftersom spenat tål kyla bra, och eftersom den växer snabbt, behöver du inte förkultivera den inomhus. Odla istället direkt utomhus, i en pallkrage, i krukor, ett växthus eller direkt i rabatten.
I några fall är det ändå bra att förodla spenaten – först och främst för att undvika att sniglar äter upp skotten. Om du sår tidigt på säsongen brukar inte sniglar vara ett problem, men om du har mycket sniglar i trädgården så är det en god idé att förkultivera plantorna i upp till fem veckor innan du planterar ut dem. Ett annat alternativ att du odlar extra mycket spenat, så att det inte gör så mycket om sniglarna tar sig några tuggor.
Spenat är även en av många grönsaker som går utmärkt att odla inomhus, som «micro greens» – skott av bladgrönt. Bladen skördas då när de är små och äts ofta i sallad, i smoothie eller används som garnityr på maten.
När kan du odla spenat?
Spenat är en av de tidigaste plantorna som du kan så utomhus. Allra bäst är den att skörda tidigt och sent på säsongen, med en paus under sommarens varmaste veckor. Spenat växer så snabbt att du hinner med flera skördar under en säsong.
För att säkerställa att du kan skörda spenat jämnt över säsongen, så kan du så fröna i etapper, exempelvis varannan vecka.
En tumregel är att du kan så spenat så länge du kan sticka fingrarna i jorden. Men ingen regel utan undantag. Du kan faktiskt så spenat på friland och i pallkrage även på vintern. Läs mer om hur i vår guide om vintersådd på friland och i pallkrage. Spenat är också genialt att vinterså i växthus, så hinner du med en spenatskörd innan växthuset behöver ge plats år mindre köldtåliga plantor.
Så och odla spenat
Det är enkelt att så och odla spenat, allt du behöver ör frö och lite bra jord.
- Se till att det är cirka 30 cm näringsrik jord där du ska så. Blanda in kompost eller annan gödsel så att du får en näringsrik jord.
- Vattna innan du sår, gärna med gödselvatten. Eftersom spenaten växer fort så når inte rötterna så djupt, varför gödselvatten är smart. Här kan du läsa om hur du tillverkar eget gödselvatten.
- Strö ut frön, gärna i rader. Följ instruktionen på fröpåsen.
- Täck ytan med cirka 1 cm jord.
- Håll jorden fuktig under perioden spenaten gror.
Du behöver vattna ganska mycket för att få en god spenat. Om du sår på friland behöver du inte vattna så ofta, men om spenaten växer i pallkrage eller i krukor så torkar jorden upp ganska snabbt och du behöver vattna regelbundet.
Skörda och lagra spenat
Du kan skörda spenat kontinuerligt genom hela säsongen. Plocka spenaten du behöver till maten du ska laga, ta de nedre bladen på plantan först.
Spenaten går lätt i blom när det är varmt ute. Därför är det bra att ta en paus i skördandet några veckor under högsommaren. Om plantan går i blom så är det bäst att skörda den, annars blir stjälkarna träiga och sega. Frys in spenaten du inte äter upp direkt, så håller den sig länge.
Tips på hur du kan skörda och lagra spenat
- Klipp ner spenatplantan och skörda bladen.
- Skölj spenaten.
- Förväll spenaten genom att lägga den i kokande vatten i 1-2 minuter, för att därefter skölja med iskallt vatten lika länge. Gör detta i flera omgångar så att det inte blir för trångt i kastrullen.
- Krama ur så mycket vatten som möjligt från spenaten, och låt den torka lite på en ren kökshandduk.
- Dela upp spenaten i lagom stora portioner och frys in den i små påsar.
- Om du har gott om plats i frysen kan du planera för en stor skörd i början av sommaren, för att sedan använda skördeplatsen till att odla något annat gott.
6. Om du har gott om plats i frysen kan du planera för en stor skörd i början av sommaren, för att sedan använda skördeplatsen till att odla något annat gott.
Spenat för nybörjaren och den självförsörjande
Spenat är en utmärkt grönsak både för nyblivna och erfarna odlare. Det är enkelt att lyckas med spenat, samtidigt som det finns många möjligheterer att ta vara på för den erfarne odlaren. Visst skulle det vara kul att ta sig an utmaningen att bli självförsörjande på spenat? Lycka till!
Hitta spenatfrön bland våra grönsaksfrön
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet.
Fler tips och råd
Fråga våra trädgårdsmästareHar du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen. |