Spenat – odla din egen

Spenat är supermat, full av näring. Den är enkel att odla och växer snabbt, dessutom kan du odla den året om. Det är med andra ord inte konstigt att bladgrönsaken är en favorit i köksträdgården.

Spenat – odla din egen

Du kan äta spenaten rå, kokt, ångad eller stekt, oavsett tillagning är den ett utmärkt tillskott på tallriken. Spenaten är proppfull av kostfiber och innehåll en rad nyttiga vitaminer. Ursprungligen kommer den från Asien, och har odlats i Europa i över tusen år.

Vanlig spenat och babyspenat

Såkallad babyspenat är faktiskt vanlig spenat med skillnaden att den skördas tidigare, medan bladen fortfarande är små och späda. Babyspenaten är mild i smaken, och passar särskilt bra att äta rå – exempelvis i en sallad. När spenatbladen blir större, får de en kraftigare smak. Då är de godast tillagade. En bra sak med att odla egen spenat är att du kan få både babyspenat och vanlig spenat från samma planta, beroende på när du skördar.

Så här odlar du spenat

Eftersom spenat tål kyla bra, och eftersom den växer snabbt, behöver du inte förkultivera den inomhus. Odla istället direkt utomhus, i en pallkrage, i krukor, ett växthus eller direkt i rabatten.

I några fall är det ändå bra att förodla spenaten – först och främst för att undvika att sniglar äter upp skotten. Om du sår tidigt på säsongen brukar inte sniglar vara ett problem, men om du har mycket sniglar i trädgården så är det en god idé att förkultivera plantorna i upp till fem veckor innan du planterar ut dem. Ett annat alternativ att du odlar extra mycket spenat, så att det inte gör så mycket om sniglarna tar sig några tuggor.

Spenat är även en av många grönsaker som går utmärkt att odla inomhus, som «micro greens» – skott av bladgrönt. Bladen skördas då när de är små och äts ofta i sallad, i smoothie eller används som garnityr på maten.

När kan du odla spenat?

Spenat är en av de tidigaste plantorna som du kan så utomhus. Allra bäst är den att skörda tidigt och sent på säsongen, med en paus under sommarens varmaste veckor. Spenat växer så snabbt att du hinner med flera skördar under en säsong.

För att säkerställa att du kan skörda spenat jämnt över säsongen, så kan du så fröna i etapper, exempelvis varannan vecka.

En tumregel är att du kan så spenat så länge du kan sticka fingrarna i jorden. Men ingen regel utan undantag. Du kan faktiskt så spenat på friland och i pallkrage även på vintern. Läs mer om hur i vår guide om vintersådd på friland och i pallkrage. Spenat är också genialt att vinterså i växthus, så hinner du med en spenatskörd innan växthuset behöver ge plats år mindre köldtåliga plantor.

Så och odla spenat

Det är enkelt att så och odla spenat, allt du behöver ör frö och lite bra jord.

 1. Se till att det är cirka 30 cm näringsrik jord där du ska så. Blanda in kompost eller annan gödsel så att du får en näringsrik jord.
 2. Vattna innan du sår, gärna med gödselvatten. Eftersom spenaten växer fort så når inte rötterna så djupt, varför gödselvatten är smart. Här kan du läsa om hur du tillverkar eget gödselvatten.
 3. Strö ut frön, gärna i rader. Följ instruktionen på fröpåsen.
 4. Täck ytan med cirka 1 cm jord.
 5. Håll jorden fuktig under perioden spenaten gror.

Du behöver vattna ganska mycket för att få en god spenat. Om du sår på friland behöver du inte vattna så ofta, men om spenaten växer i pallkrage eller i krukor så torkar jorden upp ganska snabbt och du behöver vattna regelbundet.

Skörda och lagra spenat

Du kan skörda spenat kontinuerligt genom hela säsongen. Plocka spenaten du behöver till maten du ska laga, ta de nedre bladen på plantan först.

Spenaten går lätt i blom när det är varmt ute. Därför är det bra att ta en paus i skördandet några veckor under högsommaren. Om plantan går i blom så är det bäst att skörda den, annars blir stjälkarna träiga och sega. Frys in spenaten du inte äter upp direkt, så håller den sig länge.

Tips på hur du kan skörda och lagra spenat

 1. Klipp ner spenatplantan och skörda bladen.
 2. Skölj spenaten.
 3. Förväll spenaten genom att lägga den i kokande vatten i 1-2 minuter, för att därefter skölja med iskallt vatten lika länge. Gör detta i flera omgångar så att det inte blir för trångt i kastrullen.
 4. Krama ur så mycket vatten som möjligt från spenaten, och låt den torka lite på en ren kökshandduk. 
 5. Dela upp spenaten i lagom stora portioner och frys in den i små påsar. 
 6. Om du har gott om plats i frysen kan du planera för en stor skörd i början av sommaren, för att sedan använda skördeplatsen till att odla något annat gott. 

6.    Om du har gott om plats i frysen kan du planera för en stor skörd i början av sommaren, för att sedan använda skördeplatsen till att odla något annat gott.

Spenat för nybörjaren och den självförsörjande

Spenat är en utmärkt grönsak både för nyblivna och erfarna odlare. Det är enkelt att lyckas med spenat, samtidigt som det finns många möjligheterer att ta vara på för den erfarne odlaren. Visst skulle det vara kul att ta sig an utmaningen att bli självförsörjande på spenat? Lycka till!

Hitta spenatfrön bland våra grönsaksfrön


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Pallkrage

Längd 120 cm, Svart

229:-
Läs mer

Kruka Olea

Ø40 cm, Terrakotta

599:-
Läs mer

Ört- och grönsaksjord KRAV

15 L

7990
Läs mer

Malabarspenat KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer

Spenat KRAV

3990
5 för 4
Läs mer

Spenat 'Resistoflay'

2490
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen