Samla egna fröer och öka antalet plantor

Frön kan vara mikroskopiskt små, skrynkliga, platta eller ärtrunda – hur de än ser ut ger de nytt liv. Och det fina är att du kan samla många av dem själv. Det är inte bara roligt utan också ekonomiskt.

Samla egna fröer och öka antalet plantor

Det kan kännas som en skattjakt att vandra runt i trädgården på hösten och samla fröer från sina favoritväxter. Genom att plocka dem vid rätt tillfälle och spara dem går det lätt att bygga upp ett litet lager inför kommande säsong.

Så länge håller fröer

Ett grönsaksfrö sägs hålla i cirka två år och ett blomfrö i tre, men många sorter kan hålla sig mycket längre än så. Det äldsta frö som någonsin grott var faktiskt 30 000 år gammalt. Det hittades i ett fruset ekorrbo i permafrost, närmare fyrtio meter under marken i Sibirien.

Fröet blev till en vit nejlikelik blomma av den obestämda arten Silene Stenophylla och forskarna hade därmed återuppväckt en sedan länge försvunnen art.

Samla frö när det är torrt

På hösten då blommorna blommat ut och satt frö är det tid att samla in dem. Bäst är att välja en torr, solig dag. Frökapseln ska vara torkad och brunaktig, nästan på gränsen att spricka upp.

Blöta frön möglar lätt och även om de ser torra ut vid första anblick är det bra att låta dem torka på ett fat i ett par veckor innan du lägger dem i påsar.

Om fröna inte riktigt vill släppa från blomställningen kan du låta hela denna torka.

Fånga de minsta

En del fröer, som de av stockros ligger prydligt på rad i sina kapslar och är lätta att samla medan andra kan ha små flygiga frön som är svårare att plocka. Om du klipper av blommorna helt och skakar dem i en påse är det lättare att få tag i dem.

Skulle det vara frågan om en planta som är snabb på att släppa sina frön kan det vara en bra idé att sätta en påse runt blomman strax innan fröna mognar, då faller de prydligt ner i den istället för att försvinna på marken.

Alla växter får inte identiska avkommor

Ibland står det ”F1” på fröpåsar i butiken, det innebär att plantan är en första korsning av två genetiskt olika arter, en så kallad hybrid. Du kan då inte garanteras en exakt likadan blomma i andra generationen eftersom växten inte är fröstabil och sortäkta.

Det kommer förstås fortfarande vara en tomat om det är det du planterat, men då F1-plantan bär på flera arvsanlag kan de slå igenom på oväntade sätt, du kan till exempel få en tomat med egenskaper från morföräldrarna. Frön från en F1-planta kan dessutom ge avkommor som är helt olika sinsemellan. Är du ute efter en exakt kopia måste du alltså köpa samma F1-frön igen.

Det är inte bara köpta F1-sorter som kan överraska i andra generation, vissa andra blommor kan genom pollinering korsa sig med blommor inom samma art och på det viset till exempel ändra färg.

Bevara fröer

Fröer bör förvaras torrt, mörkt och svalt, bäst är en temperatur på runt 12 grader, men de klarar sig ofta bra i rumstemperatur också. Rensa alltid bort gamla blad och skräp som kan dra till sig fukt.

Papperspåsar och kaffefilter är ofta bra till förvaring, i plast och glas bildas lätt kondens. Har du gamla silicapåsar från till exempel en skokartong kan du lägga i det. De suger upp yttre fukt, men även ris fungerar. Glöm inte att skriva namn på påsarna, det är lätt att glömma.

Alla fröer vill inte lagras

En del fröer, som till exempel höstanemon, vill helst inte lagras, de gror bäst om de sås direkt. Många perenner behöver också en köldperiod för att gro och enklast är förstås då att så fröna direkt i marken eller i krukor på hösten.

Experten tipsar

Vill du inte så frön i onödan? Grotesta innan vårsådden genom att lägga några frön i en vikt disktrasa, plantera sedan de som gror.  

13 frön som är lätta att samla 

  • Stockros 
  • Akleja 
  • Solros 
  • Krasse 
  • Bönor 
  • Ärtor 
  • Dill 
  • Koriander 
  • Ringblomma 
  • Allium 
  • Vallmo 
  • Chili 
  • Tomat


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Så frön i höst och möts av blommor i vår >>
Fröskola – så från frö inomhus >>
Så dina sommarblommor från frö direkt i rabatten >>

Du är här:


Koriander

2490
5 för 4
Läs mer

Stockros 'Summer Carnival'

Flerfärgad

2490
5 för 4
Läs mer

Akleja mix

3990
5 för 4
Läs mer

Chilipeppar 'Hot Lemon'

Flerfärgad

4990
5 för 4
Läs mer

Solros 'Sungold'

Flerfärgad

2490
5 för 4
Läs mer

Bifftomat 'Marmande'

3990
5 för 4
Läs mer

Skärböna 'Admires'

Flerfärgad

2990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen