Pak choi – odla din egen

Pak choi är en sortgrupp inom familjen av korsblommiga växter. Förutom det kinesiska namnet som denna bladgrönsak bär, går den även under namn som sellerikål och kinesisk kål – och är en växt som till mångt och mycket kan jämföras med mangolden, både till sitt utseende men även när det gäller användningsområde och smak.

Pak choi – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Brassica rapa var. chinensis
Familj: Korsblommiga växter (Brassicaceae)

Lyckas odla pak choi hemma

Asiatiska bladgrönsaker trivs väldigt bra i vårt nordiska klimat, och så länge de får skydd mot den allra värsta kylan är de lättodlade och kan ge såväl det första som det sista bladet i våra odlingsträdgårdar under säsongen. Med en bra näringsrik jord med lagom fuktighet så kan de växa på snabbt – och med hjälp av träaska, stenmjöl, algomin eller kalk så håller du även lopporna och kålflugorna borta från dina plantor.

Hur du odlar pak choi

 • Pak choi kan du så i flera omgångar, med start under den tidiga våren och ända fram till sensommaren. Sätt fröna glest på ett djup om cirka 1 cm, antingen direkt på friland, i pallkrage eller – om du vill ha extra tidig eller sen skörd – i drivbänkar eller i växthus. Bäst plantor får du på frön som sätts i juli.
 • Sätt din pak choi på en lagom solig plats, med en jord som håller fuktigheten bra.
 • Gödsla med måtta men inte alltför mycket. Om du har förodlat din pak choi inomhus så är det viktigt att plantorna avhärdas innan utplantering, vilket görs genom att de får komma ut ett par timmar om dagen under en veckas tid för att vänja sig med utomhusklimatet, innan de planteras ut helt.
 • När plantorna har växt till sig kan du med fördel omplantera dessa, och se till att de får ett plantavstånd om cirka 20-35 cm mellan varandra, och ett radavstånd om 35-50 cm. Plantor som du gallrar bort går alldeles utmärkt att äta, så du behöver inte slänga bort dessa.
 • Inför vintern kan du, om du har drivit upp din pak choi i växthus eller drivbänk, skydda plantorna med hö eller halm för att kunna skörda ännu lite längre. De kan även behöva lite extra ljus när vintermörkret faller på, så sätt gärna in lite extra belysning till din pak choi för en längre hållbarhet på plantorna och på skörden.
 • Pak choi klarar av upp till ett par minusgrader under rätt skydd och med tillräckligt mycket ljus.

När kan jag skörda pak choi?

Bladen på dina plantor kan du börja ta tidigt, då det är de små färska plantorna som oftast smakar allra bäst. Ta alltid de största plantorna först och låt de minsta vara. Därtill är det huvudena på plantorna som du kan skörda efterhand som plantorna växer.

Vänta inte alltför länge med att skörda om du sådde under våren, då dina plantor kan gå i blom under sommaren och därmed få en sämre smak. Då de tål frost så kan du däremot fortsätta skörda din pak choi långt in på hösten, och fortfarande få fräscha och färska blad från plantorna.

Använd pak choi i mat

Pak choi går att äta såväl rå som tillagad, men det är oftast endast de minsta bladen som smakar bra att äta råa, utblandad i exempelvis en sallad. Större blad tenderar att få en besk och metallisk smak och passar därför bättre om de kokas, wokas eller steks – då gärna med smaker som ingefära, chili och/eller vitlök. Den går även bra att förvälla och frysa in för att användas senare, men pak choi smakar ändå som allra bäst när den äts färsk.

En relativt ny bladgrönsak i Europa med många namnvariationer

Pak choi, även kallad för sellerikål, kom till Europa först under 1980-talet och är därför fortfarande att betrakta som en nykomling i våra svenska odlingar av bladgrönsaker. Att pak choi visat sig vara en härdig växt som klarar av kyla väldigt bra har gjort att odlingen av denna bladgrönsak har ökat markant, särskilt i de norra delarna av Europa, under de senaste åren.

Förutom att den går under namnet kinesisk kål känner många, särskilt i Nordamerika, även till denna bladgrönsak under namnet Bok-choy, som kommer från kantonesiskan och betyder ”vit grönsak”. Det förekommer även många olika varianter på namnet, och du kan se varianter så som pak choi, bok choi och pak choy. Mindre vanligt förekommer även smeknamnen ”kinesisk mangold”, ”kinesisk senap”, ”sellerisenap” och ”skedkål” – då främst i engelska benämningar.

I Kina är pak choi en av de allra vanligaste kålformerna, och dess ätbara blad och bladskaft används flitigt inom matlagningen. Denna bladgrönsak innehåller även en hel del nyttigheter och är rik på bland annat vitamin A, C och K - samtidigt som den även innehåller vitamin B6, folat och kalcium i mer normala mängder.

Snabbfakta pak choi:

 • Pak choi är en en- till flerårig örtväxt.
 • Blir cirka 10-15 cm hög.
 • Kännetecknas av sina vita bladstjälkar och sina mjuka, gröna bladskivor.
 • Är en av de allra viktigaste grödorna i såväl Kina som Japan.
 • Kom till Europa först under 1980-talet.
 • Pak choi rankas som nummer två av totalt 41 näringsrika matväxter, enligt WHO´s näringsprofilering och klassificeringssystem.

Lär dig mer om att odla ätbart

Odla pak choi i pallkrage >>
Odla kålväxter >>

Du är här:


Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen