Odlingskalender för oktober – detta kan du så nu

Dagarna blir kortare och kylan kryper in – men än går det att odla! Oktober är en utmärkt tid för dig som vill höstså, sätta blomsterlökar, dela och plantera perenner, rosor och inte minst nya träd.

Odlingskalender för oktober – detta kan du så nu

Oktober innebär ofta stora mängder regn. Tack vare den ökade markfukten är det en bra tid att dela, flytta och plantera nya perenner, buskar, rosor och träd. Dels blir det lättare att gräva när marken är fuktig, dels får vi hjälp med bevattningen. Så passa på att föröka och förnya inför nästa år.

Så och plantera i oktober

Det går även att höstså många fröer som kan övervintra i jorden och ge tidig skörd nästa år. Bor du i norr kan vintern redan vara igång, vilket istället ger möjlighet att vinterså.

Här kan du läsa mer om vintersådd: Vinterså på friland och i pallkrage

Höstsådd – så gör du

  1. Se till att jorden är ordentligt rensad från ogräs.
  2. Vattna jorden innan sådd så undviker du att fröerna hamnar någon annanstans än där du tänkt dig.
  3. Skriv upp vad du sått, det är annars lätt att glömma och sedan råka dubbelplantera på våren.
  4. Om det är växter som ska gro direkt, till exempel tvååriga växter, se till att hålla sådden fuktig tills plantorna kommit upp ordentligt.

Se våra grönsaksfröer

Höstså för tidig skörd i vår och sommar

Kanske har du upptäckt att vissa grönsaker och blommor självsår sig och dyker upp på nya ställen i trädgården år efter år. Dessa typer av växter går ofta utmärkt att så nu på hösten. Vissa fröer kräver till och med en köldperiod för att kunna gro överhuvudtaget, de behöver stratifieras.

Att höstså är enkelt, men fröna behöver komma i jorden vid rätt tillfälle. Vissa ska sås tidigt på hösten och andra senare. Många tvååriga blommor får exempelvis gärna gro under tidig höst, september-oktober och bilda en bladrosett direkt. Andra fröer är tänkta att vila i jorden under vintern och gro först på våren, dessa bör sås först när kylan blivit stabil - börjar de växa direkt vid sådd kan senare köldknäppar slå ut de späda skotten. Undersök därför alltid när en viss sorts frö ska sås. 

Bor du i de varmare odlingszonerna kan du behöva vänta med höstsådden av sena fröer till november-december, men i kallare zoner i norr kan det gå bra att så redan nu. Är du osäker på tidpunkten kan du alltid experimentera och så några fröer då och då under en längre tid. 

Förslag på fröer för tidig höstsådd

Observera att tidpunkten för sådd kan variera beroende på väderlek och var i landet du bor.

Fröer för sen höstsådd

Bör sås sent på året, men innan frosten kommer

Urval av tvååriga blommor för höstsådd

Vissa tvååriga blommor brukar vara lagom att så i september-oktober. De hinner då bilda en bladrosett och blommar år två. 

Sent på hösten oktober-november innan frost kan du även så andra blommor som inte ska titta upp innan våren kommer, till exempel;

Plantera blomsterlökar på hösten

Många härliga blomsterlökar kan också få komma i jorden nu i oktober, till exempel tulpaner, allium och olika typer av narcisser. De blommar sedan under våren då vi som mest längtar efter grönska.

Bor du i lägenhet med balkong eller bara vill förgylla entrén med en vacker blomsterkruka är det även vackert att sätta blomsterlökar i kruka. I en så kallad löklasagne blommar lökarna i intervaller och ger blommor under lång tid. 

Odla inomhus

Bladgrönt till matlagningen även i vinter? Odla inomhus under hela säsongen. Ärtskott, bladgrönt, vitlöksblad, koriander, basilika och groddar växer toppenfint under växtlampa. Även kruktomater och partenokarpa (självbefruktande) gurkor är något som kan skördas hela vintern om plantorna bara får tillräckligt med jord, ljus och vatten. 

Odling och trädgård i oktober

  • Höstså grönsaker och blommor från frö för tidig skörd nästa år. 
  • Dela, flytta och plantera buskar, rosor, perenner och träd.
  • Påbörja inomhusodlingar av bladgrönt, inomhusgurkor och kruktomater.
  • Förbered rabatter, pallkragar och land inför nästa år.
  • Städa ur växthuset.
  • Klipp gräsmattan en sista gång och lägg gräsklippet i landen som gödning.
  • Ta tillvara skörden till exempel; äpplen, pumpor och rönnbär.
  • Plocka upp frostkänsliga knölar, som exempelvis dahlia, ur jorden och lägg dem i vinterförvaring.
  • Sätt härliga höstlökar som tulpaner, allium och narcisser.
  • Höstvattna rhododendron, buxbom, tuja och idegran så att de inte torkar ut tidig vår.

Läs mer

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Odlingskalender – odla själv året runt

Våra bästa odlingstips, månad för månad.

 

Du är här:


Ört- och grönsaksjord KRAV

15 L

7990
Läs mer

Spenat 'Resistoflay'

2490
5 för 4
Läs mer

Groddmix

4990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen