Squash – odla din egen

Squash, zucchini, courgette, kärt barn har många namn, men oavsett vad vi kallar denna grönsak är det en av de roligaste vi kan odla. De är goda, ger enorma skördar och finns i mängder av varianter – dessutom är de lätta att odla.

Squash – odla din egen

Squash kommer ursprungligen från den amerikanska kontinenten och där har den funnits länge, i Ecuador har upp till 12 000 år gamla frön hittats. Numera är grönsaken vanlig även här och de flesta sorter vi nu odlar har tagits fram i Italien, där ingår grönsaken som en naturlig del i medelhavsköket. I Italien kallas squash för zucchini, men i Frankrike kallas den istället courgette.

Squash, som är besläktade med gurkor kan ätas på mängder av sätt och blommorna i sig är en delikatess, särskilt om de friteras och fylls med någon god röra.

Men vad är då egentligen skillnaden mellan squash och pumpa? Lite kort kan den beskrivas som att pumpor är en sorts squash med hårdare skal, de har också ofta en melonliknande form.

Läs också:
Pumpa –  växtguide

Sommar- och vintersquash

Skillnaden mellan sommar och vintersquash är att sommarsquash blir klar tidigare på säsongen, den har också ett tunnare skal vilket gör den bättre att äta direkt än att lagra. Vintersquash som skördas i slutet av sommaren och en bit inpå hösten har tjockare skal och innehåller mindre vatten, vilket ger bättre lagringsegenskaper.

Squash och pumpor delas in i tre grupper

  • Cucurbita pepo (sommarsquash)
  • Cucurbita maxima (vintersquash) 
    Cucurbita moschata (myskpumpa, butterpumpa och andra pumpor med fast kött och söt nötaktig smak)

  
Så odlar du squash

Squash och pumpor älskar värme, stora mängder vatten och mycket näring. De kan till och med odlas direkt på en kompost om du inte har sniglar där.

Förkultivering

Bor du i ett milt klimat går det att direktså squash, men förodlade plantor står emot insekts- och snigelangrepp bättre.

Förkultivera gärna plantor inomhus i ett soligt fönster eller under växtlampa omkring fyra veckor före utplantering. Då fröna föredrar varm jord är det effektivt att ställa sådderna på en värmematta som håller cirka 25–30 grader.

Squashplantorna växer snabbt och du bör omplantera dem i större krukor allteftersom, tänk dock på att gurkväxter inte vill bli blöta om rothalsen, plantan ska därför aldrig planteras djupare än den stått tidigare. Bäst är att låta stjälken sticka upp från en liten kulle i mitten, på det viset rinner överflödigt vatten alltid undan.  

Utplantering

Plantera inte ut din squash för tidigt, det ska var minst 15 grader i jorden och frostnätterna måste vara förbi. Avhärda plantorna under några dagar innan den slutliga planteringen genom att ställa dem i skugga utomhus dagtid och ta in dem nattetid.

Plantera därefter i väldränerad jord, gödslad med exempelvis kogödsel eller naturgödsel. Välj alltid ett varmt skyddat läge, då trivs plantorna bäst. Ett avstånd på 70–80 cm mellan plantorna brukar vara lagom.

Pollinering av squash och pumpor

Vissa squash och pumpor är självfertila och behöver inte pollineras, andra har både han och honblommor. Bin och andra pollinerare sköter pollineringen av dessa om plantorna står utomhus, men i slutna växthus måste du själv pollinera med pensel eller genom att ta en hanblomma och försiktigt trycka den mot en honblomma (som har en ansvällning/början till fruktkropp vid fästet).

Vattna och gödsla

Vattna regelbundet och gödsla löpande med till exempel kogödsel eller naturgödsel, dessa gödselvarianter innehåller mindre kväve än många andra gödselvarianter, vilket innebär att du slipper få alltför stor bladtillväxt.

Skörd

Sommarsquash smakar bäst om du skördar dem när de är runt 10–15 cm långa, men de är ätbara även i större format. Ju mer du skördar desto mer frukt sätter plantan.

Vintersquash blir godast om du skördar den senare när den nått full storlek, skalet ska då vara hårt och skifta i färg. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Squash 'Genovese'

Grön

5990
5 för 4
Läs mer

Squash 'Diamant'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Squash 'Soleil'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Squash / Sommarpumpa 'Eight Ball' F1

Flerfärgad

4990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen