Grönkål – odla din egen

Grönkål kallas även ibland för bladkål eller kruskål och vi är nog allra mest vana att se denna grönsak i samband med det traditionella julbordet som vi firar här i Sverige. På senare tid har det även blivit alltmer populärt att välja grönkål som ett alternativ till snacks och godis på fredagskvällen. Då tillagar man grönkålen som chips i ugnen.

Grönkål – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Kale
Familj: Korsblommiga växter (Brassicaceae)

Grönkål är en väldigt tacksam grönsak att odla upp på hemmaplan då den är väldigt lättodlad och inte har några större krav på varken jord eller omgivning. Dessutom är det en av de få grönsaker som du fortfarande kan skörda under vintern. 

Bäst tillväxt får du däremot ändå om du väljer att plantera din grönkål i näringsrik och vattenhållande jord, på en plats med sol till halvskugga. För dig som bor i södra Sverige, odlingszon 1-2 kan du så din grönkål direkt på den plats där den sedan ska växa och det kan du göra redan i april. Om du däremot bor i de övriga odlingszonerna så är det bra att avvakta till maj, juni, lite beroende på när du har tänkt att skörda din grönkål.

Plantera fröer, förodla och skörda din grönkål

  • För dig som börjar med att så fröerna inomhus kan du gott starta i maj eller en månad innan du har för avsikt att plantera ut plantorna.
  • Fröerna ska sedan sättas cirka 1 cm djupt ner i jorden.
  • Placera därefter sådden ljust och varmt under groningen, gärna strax över 20 °C.
  • När plantorna har kommit upp vill de sedan stå ljust, svalt och luftigt för att minska risken för rothalsröta och för att undvika att de ska bli gängliga.
  • Plantorna bör sedan avhärdas successivt innan utplanteringen. Denna kan ske när risken för frost är över, och då ska du sätta plantorna något djupare, med cirka 50 cm mellanrum mellan varandra - i välgödslad, näringsrik och fuktighetshållande jord.
  • Plantan klarar av någon enstaka lätt frostnatt om det skulle inträffa, men försök ändå att vänta ut frosten innan du sätter ut plantorna.
  • Skörda din grönkål efterhand som den växer under hösten och fram till vintern.
  • Efter skörd så kan du antingen torka bladen, eller frysa in den efter att du har förvällt bladen.

Se hur trädgårdsmästaren sår grönkål i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

Skötselråd

För att ge din grönkål de bästa förutsättningarna är det bra om du rensar bort ogräs löpande, och även kupar upp jorden lite runt plantorna för att bidra med stabilitet. I regel behöver grönkålen ingen bevattning förutom under sin första tid ute, men du kan gärna gödsla den lite extra under sommaren eller täcka upp plantorna med gräsklipp.

Grönkål behöver mer fosfor och kalium än andra växter, och du kan därför med fördel använda dig av mineralgödselmedel som stenmjöl och vedaska till dina grönkålsplantor. Skydda växten från angrepp genom att skaka stockarna lite på regelbunden basis. På så sätt håller du exempelvis kålflugelarver och sniglar borta, även om grönkål brukar vara den kålsort som klarar sig bäst mot detta.

Grönkål blad

Så använder du grönkål

Matlagning

Det är allra främst i matlagningen som vi använder oss av grönkålen, och som den nyttiga grönsak det är så är den särskild populär idag hos de som tycker om att laga nyttig, kalorisnål och/eller näringsrik mat. Grönkålen förekommer ofta som ingrediens i både det veganska och det vegetarianska köket, i detox-dieter och inom kalorisnål matlagning. Med sin kraftiga smak så passar den bäst stuvad, i pajer eller i gratänger – men det finns otaliga variationer att laborera med i köket för den som har intresse.

Några av de vanligaste rätterna vi kan ta fram med hjälp av grönkål är förutom den traditionella julrätten långkål även grönkålscrème, grönkålssallad, grönkålssmoothie, grönkålschips, grönkålslasagne, sauterad grönkål, grönkålssoppa och grönkålslåda.

Hälsofrämjande

Förutom sin viktiga funktion i köket så sägs det även att grönkål är den allra nyttigaste grönsaken av de alla och det finns belägg för att tro att den har en hel del, ja till och med väldigt många, hälsofrämjande effekter. Därför är det inte så konstigt att grönkål som ingrediens förekommer inom en del naturmedicin.

Några av alla de positiva effekter som grönkål sägs ha för vår hälsa är:

  • Innehåller kollagen som är bra för huden.
  • Ska kunna motverka depression.
  • Stöttande vid viktminskning.
  • Stärker immunförsvaret.
  • Skyddar oss från sjukdomar, t.ex. förkylning.
  • Skydda oss mot demens.

Grönkålens historia

Här i Norden har vi odlat grönkål sedan vikingatiden, då man tror att de skandinaviska vikingarna tog med sig kålen hem efter sina resor till England. Men kål i sin helhet har använts bra mycket längre än så och kanske särskilt i medicinskt syfte. Grekerna sägs ha använt sig av kål för att skydda sig mot sjukdomar redan för 2000 år sedan, och enligt viss historia sägs den romerske kejsaren Cato ha menat att det var tack vare kålen som romarna klarade sig utan läkare i över sexhundra år.

Kålsoppan sägs dessutom ha varit en av de vanligaste maträtterna i Europa under medeltiden, då munkarna började odla kål i klosterträdgårdarna.

Intressant grönkålsfakta

  • Rik på järn, C-vitamin och A-vitamin
  • Innehåller även mer kalcium än mjölk
  • Grönkål är huvudingrediensen i rätten långkål
  • Bladen är mörkt gröna eller blågröna
  • Kan bli mellan 10-150 cm höga
  • Vinterhärdig växt som klarar av snö
  • Sägs få mildare smak efter några frostnätter

Inspiration och råd för din kålodling

Tips för att odla kålväxter >>
Kolla in våra råd för en lyckad grönsaksodling >>
Att odla i pallkrage ger många möjligheter >>

Du är här:


Grönkål 'Half Tall'

Flerfärgad

1890
5 för 4
Läs mer

Grönkål 'Westland Autumn'

Flerfärgad

990
5 för 4
Läs mer

Grönkål 'Emerald Ice'

Flerfärgad

4990
5 för 4
Läs mer

Grönkål 'Scarlet'

Flerfärgad

2490
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen