Grönsaksodling - så lyckas du

Grönsaksodling - så lyckas du

Att odla sina egna grönsaker har blivit väldigt populärt, även odling på mindre ytor som på altan och balkong ökar. Det finns mycket att välja på när det gäller grönsaker från frö och det kommer fler och fler sorter som småplantor och även helt klara plantor med frukten på.

Växtplatsen/kärlen

Förr odlade man uteslutande i landet eller i växthuset. Nu använder vi oss mer och mer av hinkar, planteringslådor och krukor när vi odlar våra grönsaker. Du kan i princip använda vad som helst att odla i bara det inte blir för smått. Det är också viktigt att det finns hål i kärlet så överskottsvattnet kan rinna ut.

Jord, vatten och näring

Grönsaker behöver mycket vatten och näring för att ge bra skörd. Sallat har en tendens att bli besk om den får för lite vatten. När vi odlar i en kruka eller annat planteringskärl ställer det höga krav på jorden och den näring vi tillsätter. Välj med fördel kravmärkt grönsaksjord och gödsla med anpassad näring. Potatis kräver ett djup jordlager så knölarna har plats att utvecklas.

Populära sorter att köpa som planta:

Sallat - Plantera i större kruka och skörda efter 2-3 veckor, sedan kan du fortsätta att skörda hela säsongen.
Tomat – busk, vanlig eller körsbärs, det finns en mängd sorter att välja på. Tomater vill ha mycket vatten, ljus och näring.
Gurka – många sorter mär bäst i växthus men det finns även sorter för utomhusodling i skyddat läge.
Squars – lättodlad och ger rik skörd.
Chili – många sorter med båda röda och gula frukter.
Potatis – förgro alltid dina potatisar innan du plantera i hinkar eller direkt i landet.
Ätbara blommor – förhöjer salladen med sina vackra och färgglada kronblad.

Växtföljd

Odlar du grönsaker i samma land år från år är det bra att tänka på att tänka på växtföljden, dvs. skifta plats på morötter, potatis, kål osv. varje år så minskar du risken för sjukdomar, skadedjur och utarmad jord.

Små tips

  • Odla gärna på höjden. Låt bönor och ärtor klättra på en spaljé i bakkant för att skärma av och skapa rumskänsla, plantera mangold med sina färgglada själkar i framkant.
  • Man kan täcka jorden med fiberduk för den ska blir varm tidigare på våren. Då kan du så tidigare. Fiberduken skyddar även mot fåglar på jakt efter frön.
  • Grönsaker behöver inte bara odlas för att ätas, många är även vackra som dekoration tillsammans med sommarblommor.