Odla het chili och krispig paprika

Odla het chili och krispig paprika

Chili är bland de trendigaste och ”hetaste” du kan odla just nu. Med kärlek, vatten och näring är det lätt att lyckas. Chilin trivs i varma och skyddande lägen och är därför idealisk att odla i kruka som är lätt att flytta in och ut.

Det finns många sorter att välja på både bland paprikor och chili, styrka och färg varierar vilket gör dem lämpliga även i dekorationssyfte. På Plantagen hittar du chili och paprika som frö och planta, givetvis har vi även alla tillbehör du behöver för din hemmaodling.

Hur du kan odla chili och paprika från frö 

  1. Så inomhus i jan-mars.
  2. Lägg fröna på fuktig såjord i önskat såkärl, täck med ett par millimeter lager såjord, lägg på ett lock och placera sådden ljust och varmt, 24-26 grader.
  3. I början av året när dagarna är korta är det lättare att lyckas om du tillför extra belysning.
  4. Sprayvattna regelbundet, sådden ska inte torka ut.

 

När plantorna har fått några blad par och är hanterbara planterar du om dem i större krukor ca 10 cm, använd grönsaksjord för bästa resultat.

Det är viktigt att fortsätt vattna regelbundet. Börja gödselvattna 1 gång i veckan ca 1 månad efter omplantering, Giva Biobact Tomat är ett bra gödsel för ändamålet. Chili och paprika vill ha massor av ljus gärna 14h/dygn men undvik direkt sol.

Utelivet börjar i maj-juni

Oavsett om du odlat dina plantor från frö eller köpt dem som småplantor behöver de vänja sig med livet utomhus. När temperaturen är över 10 grader kan du börja men se upp för kalla nätter som kan komma lågt in i maj/juni.

Ställ dem på varm och skyddad plats och täck gärna plantorna med fiberduk de första gångerna de står ute. Ungefär samtidigt är det dags att plantera om till de krukor, växthus eller pallkragar där de ska stå under sommaren. Varm, solig och vindskyddad plats är idealisk men kom ihåg att vattna, ibland till och med två gånger om dagen. Se vårt bevattningssortiment här. Du även fortsätta odla din chili och paprika inomhus, fortsätt gärna med växtbelysning.

Skörd

Frukten mognar under sensommar och höst och kan ätas direkt. Vid stor skörd kan du både torka och frysa in framför allt chilin så du kan njuta av din egen skörd under hela vintern.

Styrka

Den starka smaken i chili kommer från capsaicin, den sitter i det vita fröfästet och i fröna och kan tas bort för mildare smak. Även fruktens mognadsgrad påverkar styrkan. Var noga med att tvätta händerna med tvål och vatten efter att du använt chili, undvika att gnugga dig i ögonen.

Om du ätit för het chili kan det lindra om du äter yoghurt, bröd eller något sött. Vatten gör det bara värre.

Frö till nästa år

Kanske hittar du en ny favoritsort?! Då kan du spara några frö till nästa år. Dela frukten och ta ut fröna, lägg dem i en skål med vatten i rumstemperatur i ett dygn. Släng de frön som flyter på ytan och placera resten på hushållspapper för att torka. Förvara fröna torrt och mörkt t.ex. i ett kuvert eller melittafilter. Markera med sortnamn, man glömmer så fort.

Vad kan passa att plantera tillsammans med chili och paprika?

Gräs, kryddor och andra bladväxter som t.ex. palettblad är fina att samplantera eller ställa tillsammans med chili och paprika. Tomater önskar samma vård och omsorg och kan på så sätt passa att plantera i samma kärl. Tänk bara på att det finnas ordentligt med utrymmer både för rötter och planta att växa i.

Se hela vårt frösortiment >>

Se vårt utbud av växtbelysning >>