Att göra sin egen julgrupp är ett enkelt sätt att sätta sin egen stil på julen. Välj växter, färger, kruka och pynt som passar hemma hos just dig. Kombinationsmöjligheterna är oändliga!

Gör din egen julgrupp

Det är enkelt att göra en egen julgrupp, En egenplanterad julgrupp är dessutom en bra och ofta uppskattad gå-bort-present inför julen.

I filmen nedan visar vi i några enkla steg hur man gör.

Detta är bra att ha när du gör en julgrupp

  • Växter
  • Kruka/kärl att plantera i.
  • Mossa
  • Pynt, till exempel äpplen, kottar, nötter, kanelstänger eller något annat du gillar.
  • Jord

När man gör samplanteringar i kruka brukar man försöka ha en växt som har lite höjd, en som fyller ut bra i mitten och en som hänger ned lite över kanten. Det ger en bra grundstruktur och balans i planteringen.

Vi har använt barrväxt för höjd, julros för bredd och murgröna som förgrenar sig fint.

3 tips för att lyckas

  1. Prova att placera ut växterna i krukan innan du planterar dem och prova olika positioner. Då är det lättare att se vad som blir finast.
  2. Tänk också på var julgruppen ska placeras. Ska den ha en fram- eller baksida eller ska den stå i mitten på ett bord och ses från alla håll.
  3. Försök att plantera växter som har ungefär samma behov av vatten.

Fler tips och idéer för din julgrupp

Det kan vara effektfullt att plantera en ensam växt – en så kallad solitär – som till exempel en amaryllis med mossa och lite pynt. Pplantera i en glasvas eller glaskruka och täck insidan med mossa utåt  för att få en grön och julig känsla.

Du kan göra en julgrupp i de flesta kärl som är täta i botten. Låt fantasin flöda! O du vill ta ut svängarna så väljer du växter som kanske inte spontant förknippas med jul, till exempel suckulenter eller andra små växter.

Mixa växter med ljus för att göra en adventsljusstake av julgruppen. Här har vi dekorerat med mossa, ormhassel, nötter, tallris, brysselkål, äpplen och suckulenter.

Tänk på att inte placera växterna så att de skadas av elden/värmen från ljusen och ha alltid uppsikt över tända levande ljus.

Plantera amaryllis i något du redan har hemma, till exempel en gammal trälåda. Klä insidan med plast så att inte lådan förstörs när du vattnar.

Plantera växter och placera ut ett ljus på ett blomfat med lite högre kanter. Se till att ljuset inte står för nära växterna och ha alltid uppsikt över tända levande ljus. Om du använder mossa är det bra att vattna den så tar den inte eld så lätt.

Plantera en julgrupp med alla dina favoriter. Använd gärna vanliga gröna växter för att fylla ut och få en annan twist på din plantering. Till exempel murgröna, gullranka, elefantöra eller någon annan krukväxt.

Ta en växt du har hemma eller passa på att utöka dina inomhusväxter genom att köpa en ny. Efter jul kan du plantera om den och ha som krukväxt. Två växter i enså att säga!

Låt julväxterna leva vidare

När du har städat ut julen behöver du inte slänga julblommorna. Se våra hållbarhetstips för att ge nytt liv till julens blommor.

Läs mer

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Premiumjord

4 L

4990
Läs mer

Murgröna medellånga rankor

Höjd 25 cm, Grön

5990
Läs mer

Åderblad 'White' mini

Höjd 8 cm, Vit

3990
4 för 119:-
Läs mer

Skål Noel

Ø26 cm, Grå

229:-
Läs mer

Guldkottar

250 g, Guld

5990
Läs mer

Skål Jessie

Ø21 cm, Grå

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen