Ge julens blommor nytt liv – plantera om eller ut

Tjugondag knut dansas julen ut, men som tur är behöver det behöver inte gälla julväxterna, med enkla knep kan du njuta av dem långt längre – eller återvinna dem på ett sätt som gynnar miljön.

Ge julens blommor nytt liv – plantera om eller ut

Få julstjärnan att blomma om

Finns det något som strålar lika vackert vid advent som julstjärnorna? De är nästan essensen av juletid. Dock vissnar de ofta snabbt och tappar sina blad – men det behöver inte vara så. Om du klipper bort blomman och ett bladpar under den och planterar om plantan i ny jord precis när nya blad börjar utvecklas kan du på en ljus plats övervintra julstjärnan till nästa jul och kanske ännu längre än så.

Toppar du dessutom plantan regelbundet blir den både tät och kraftig, och när den inte blommar blir den en vacker grön växt.

Håll jorden fuktig och ge näring emellanåt. När du vill att julstjärnan åter ska bli röd, rosa eller vit som den en gång var så se till att den under några veckor får mörker 12 timmar per dygn och under övrig tid står ljust.

Läs mer
Julstjärnor – så lyckas du

Spara amaryllislöken och låt den blomma igen

Amaryllislökar är tacksamma att spara. Efter blomningen skärs blomman och fröhuset av, men stängeln får vara kvar och vissna ner av sig själv – på så sätt går näringen tillbaka till löken. Växten sköts sedan som en vanlig krukväxt med näring och vattning vid sidan av löken.

Så småningom, troligen på vårvintern, kommer den att ge en ny stängel med blomma. Tyvärr går det inte att bestämma exakt när den ska blomma igen, men blomman är ändå rasande vacker när den kommer. 

Läs mer
Amaryllis – så lyckas du

Plantera ut hyacinten efter blomningen

Hyacinter kan med fördel planteras utomhus i väldränerad jord när de vissnat i sina krukor, då sköter naturen resten, lite hjälp mot kyla får de om du täcker marken kring dem med torra löv. 

Om tjälen ännu inte gått ur marken när de vissnat inomhus låter du dem helt enkelt stå kvar i krukorna, men upphör med vattningen tills vädret tillåter utplantering. Blomningen kan ibland dröja ett par år men den kommer så småningom så det är bara att ha tålamod. De är väl värda att vänta på!

Läs mer
Hyacint – så lyckas du

Placera azalean utomhus

De azaleor vi håller inomhus är så kallade rumsazaleor, de finns i mängder med färger, dubbla eller enkla och det bästa sättet att få dem att övervintra är att låta dem stå ute under den frostfria delen av året, då blommar de färgsprakande när du väl tar in dem igen.

Växten härstammar från bergssluttningar i Kina, Taiwan, Burma och Thailand där luftfuktigheten är hög och dagliga regn sköljer över den, det innebär att den mår bra av att regelbundet sprayas med vatten. På grund av sitt fuktbehov är de lite knepiga att hålla liv i i vårt torra inomhusklimat, men det går. Placera plantan i halvskugga och håll den fuktig, men inte dyblöt. Planterar du om växten i en större kruka, helst i en plastkruka blir det lättare att upprätthålla en bra fuktnivå. Azaleor vill också gärna ha näring, men inte under själva blomningen. Blommorna håller längst om de står svalt och ljust.  

Läs mer
Azalea – så lyckas du

Plantera ut julrosen

Julrosen är en delikat blomma som går från vitt till rosa och röd och passar lika bra inne som ute. Inomhus bör den stå ljust, men ändå svalt, den får aldrig torka ut, men inte heller övervattnas. När blomningen är över kan du klippa av stängeln, ställ därefter plantan ljust, i cirka fem grader med minimal bevattning tills vädret tillåter utplantering (den tål några få minusgrader).

I trädgården trivs julrosen bäst i halvskugga och i djup näringsrik jord, gärna med högt PH-värde, där kan den blomma så länge som ett par månader.

Ett annat sätt att ge julrosen ett förlängt liv är att plantera dess frö, det ska göras direkt när fröna utvecklats. Har du tur kan julrosen självså sig, då får du en mängd små gratisplantor i krukan.  

Läs mer
Julros – så lyckas du

Använd julgranen i trädgården

Praktfullast av julens alla växter är nog julgranen. Den klassiska har ofta ingen rot, men det finns ändå många sätt att återvinna den. Här är några av dem.

  • Använd veden i odlingen, som bas i en så kallad hügelkultur.
  • Använd grenarna som skydd åt köldskänsliga perenner under vintern.
  • Använd stammen som en rustik trädgårdskant.
  • Använd hela eller delar av trädet som ett naturligt växtstöd åt klätterväxter.
  • Flisa granen och använd i trädgårdsgångarna.
  • Återvinn helt enkelt granen på en återvinningsstation, då kan den bli till biokol, biogas, biobränsle eller del i ny kompostjord.
  • Många kommuner anordnar upphämtning av gamla julgranar efter julhelgerna. Hör efter där du bor om vilka möjligheter som finns att få granen hämtad och återvunnen.

Tänk på att inte elda upp granen i spisen hemma. Barren kan sprätta och gnistra iväg och när man eldar barr kan skadliga gaser utvecklas vilket kan leda till skorstensbrand.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Julens blommor – tips och inspirationDin varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen