Morötter – odla dina egna

Moroten är en rotfrukt vi är väl bekanta med här i Sverige. Inte bara använder vi oss av den för egen matlagning, utan för den som har gnagare eller hästar så är det lika populärt även där, och används ofta som godis eller belöning.

Morötter – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Daucus carota sativus
Familj: Flockblommiga växter (Apiaceae)

Det är enkelt att odla morot

Det är både enkelt och roligt att ha en egen morotsodling hemma i trädgården. Särskilt populärt är det bland barnen, eftersom det ger snabba och tydliga resultat – och dessutom belöning när de får vara med och skörda morötterna själva. Det går lika bra att odla direkt i trädgården som i pallkrage eller ett par hinkar på balkongen, så hur du bor är heller inte avgörande för om du kan odla morötter eller inte. Ge morötterna rätt förutsättningar i form av jord, läge och rätt mängd vatten så har du en odling du knappast kan misslyckas med.

Hur du odlar morötter på friland, pallkrage eller på balkong

  • Lägg fröna i blöt
    Börja med att lägga dina morotsfrön i vatten ett dygn innan sådden, för att skynda på groningen som sedan kan ta 12-16 dygn. När jorden har rett sig, och tjälen har släppt så är det lagom tid för att så dina morotsfrön. De behöver en groningstemperatur om runt 9 °C.
     
  • Rätt jord
    Vare sig du planterar i trädgården, pallkragen eller på balkongen så vill moroten ha en djup och mullrik sandjord att växa i, med ett pH-värde över 6,0. Plantagens ört- och grönsaksjord passar utmärkt för ändamålet.
     
  • Sätt fröna i jorden
    Sätt morotsfröna på ett djup om cirka 1 cm ner i jorden, och ett avstånd på cirka 4 cm mellan plantorna. Desto jämnare djup du sätter fröna på, desto bättre förutsättningar får du för en bra tillväxt eftersom det annars finns en risk att de börjar gro i olika tider, och därför kan skadas när det är dags för gallring. Om du sätter flera rader behöver du även lämna ett avstånd mellan dessa på 20-40 cm, för att ge morötterna ordentligt med plats att få växa på.
     
  • Placering
    Sätt gärna morötterna på en plats där de får tillgång till mycket sol, och gärna lite blåst och vind om möjligt. Det ger ett bättre skydd mot angrepp av skadeinsekter.
     
  • Vattna
    Vattna direkt vid planteringen, och se därefter till att din morotsodling får en jämn tillgång till vatten under sin växtperiod. Var däremot försiktig med att vattna för mycket, eftersom detta kan orsaka sprickor i pålroten.

När kan jag skörda mina morötter?

Moroten kan du skörda löpande allt eftersom de är klara, men givetvis beror det också på vilken sort det är som du har odlat. Om du vill ha delikatessmorötter så skördar du med fördel något tidigare, medan de morötter du har tänkt att förvara under vintern istället skördas så sent som möjligt. Dessa ska sedan förvaras i fuktig sand, gärna i en jordkällare om du har någon, men annars går det bra med en annan plats som har samma typ av klimat som en jordkällare har, det vill säga mörkt, svalt och gärna lite fuktigt.

Skötselråd för morot

Morotens skötsel handlar till största del om de enklaste och mest allmänna råden när det kommer till skötsel. Ge dina morötter lite tid och omtanke med jämna mellanrum för att rensa bort ogräs, gallra lite bland plantorna och luckra upp jorden. Till största del handlar det om att moroten inte gärna vill konkurrera om varken ljusmängd, vattenmängd eller plats och därför ger du moroten bäst förutsättningar för tillväxt när den är fri från ogräs.

Näring och gödsel för din morotsodling

Moroten är inte särskilt näringskrävande och klarar sig gott utan gödsling. Men om du ändå vill ge det där lilla extra till din odling så är det stallgödsel som moroten gillar bäst, men inte färskt, eftersom detta gärna lockar till sig morotsflugor.

Förebygg angrepp från skadeinsekter

Vad det gäller skadeinsekter i övrigt så är moroten dessvärre populär hos såväl morotsflugans larver som hos morotsbladsloppor och jordflylarver. Bästa sättet att förebygga angrepp är att täcka odlingen med fiberduk, samt att byta växtplats varje år. Att samodla med andra köksväxter kan även hjälpa.

Vattna dina morötter med jämna mellanrum - i lagom mängd

Morotsodlingen mår bra av en jämn tillgång till vatten. För mycket vatten ger däremot en ökad risk för sprickor i själva pålroten, så här handlar det om att hitta en balans där man kanske hellre vattnar oftare i mindre mängder.

morot

Bakgrund och historia

Morot odlades i länderna runt Medelhavet redan för mer än 2000 år sedan, medan den kom till Mellaneuropa runt 1300-talet. Via klosterväsendet kom den odlade varianten till slut även till Norden runt medeltiden. Men här var det ännu inte den orangea varianten som vi är mest vana med, utan det var odlade underarter som hade vita, gula, röda eller violetta pålrötter. Den orangea underarten uppstod i Holland först på 1600-talet. Idag är den orangea moroten däremot den dominerande färgvarianten på underarten.

Till skillnad från vildmoroten så finns morot inte i vilt tillstånd. Denna lättodlade rotfrukt är internationellt sett en av de allra viktigaste köksväxter vi har idag, och tack vare att den ofta ger rikliga skördar så är det ett billigt livsmedel att mätta munnar med. Den är härdig i flera olika klimat, och är dessutom lätta att lagra – vilket också gör den till en populär växt att odla – just för att det ger bra utdelning på en liten investering. Morot odlas på cirka 1700 ha här i Sverige för kommersiellt bruk, där utbud och sortiment varierar mellan små och tidiga delikatessmorötter till de större lagringsbara vintermorötterna.

Snabbfakta morot

  • Morotsplantan är tvåårig.
  • Blommar mellan juli och augusti.
  • Örten blir 30-80 cm hög.
  • Själva frukten kallas för pålrot.
  • Kom till Norden under medeltiden.
  • I Sverige äter vi i snitt 9 kg morötter per person och år.
  • Rik på karoten, som ombildas till A-vitamin.

Kolla in mer om odling

Guide till odling i pallkrage >>
Se vår näringsguide för att välja rätt näring till dina morötter >>
Läs mer om hur du bäst vattnar dina växter ute under vår och sommar >>

Du är här:


Såband Morot 'Nantes'

5990
5 för 4
Läs mer

Morot 'Amsterdam 2'

3990
5 för 4
Läs mer

Morot 'Carrot Purple Elite F1'

4990
5 för 4
Läs mer

Morot 'Parijse Markt 4'

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen