Dahlia – plantering och skötsel

Dahlian är älskad och beundrad – och det är lätt att förstå varför. De finns i mängder av färger och praktfulla former, dessutom går det att äta själva knölen. Här berättar vi mer om denna fantastiska blomma och hur du får skyar av den.

Dahlia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Dahlia
Familj: Asteraceae

Dahlian kommer ursprungligen från Mexico och Guatemalas bergstrakter. Aztekerna upptäckte den redan under 1500-talet och odlade den då för dess ätliga rötter. Ett par hundra år senare spreds blomman vidare till Europa med sjöfararna och nu finns omkring 50 000 vackra varianter.

Knölarna är absolut goda, men idag är det ändå få som vill äta upp dem och gå miste om den magnifika blomningen.

Så odlar du Dahlia

Det går att odla dahlia från både frö och knöl, men snabbast går det från knöl.

För att få en längre blomning är det bra att förodla dahliaknölen inomhus under våren. De flesta sorter kan sättas igång redan under perioden mars-maj (tidigare i de varmare zonerna och senare i de kallare). Knölen måste ha så kallade ögon för att gro, vilka ser ut som små noddar eller knoppar. 

Vill du istället driva upp dina dahlior från frö så bör de förodlas inomhus under våren (april-maj).

Det finns många sorters Dahliaknölar att välja bland. Ovan ser du ett par av dem. Här hittar du hela vårt sortiment.

Odla dahlior från knöl

 1. Ta fram dina nyinköpta eller övervintrade knölar ur vinterförvaringen. Klipp bort ruttna eller skadade delar samt tunna och trassliga rottrådar.
 2. Låt knölen ligga i vatten i femton-trettio minuter om den känns torr och skrumpen.
 3. Nu kan du plantera dina knölar i mindre krukor eller plastpåsar. Det bör rymmas några centimeter jord runtom och knölens stam ska sticka upp. Till en början behöver knölen bara en ytterst liten skvätt vatten. Får knölen för mycket vatten initialt kan den lätt ruttna, så var försiktig. Det går även att avvakta med vattningen, men efter ett par veckor när det börjar växa grönt måste den få sin första slurk. 
 4. Ställ krukan eller den öppna plastpåsen ljust och svalt (över 15 grader). 
 5. Om du vill går det att ta sticklingar när plantan blivit omkring 20 centimeter (klipp då av hälften och sätt sticklingen i fuktig jord för fler plantor). Detta ger förutom extraplantor en mer förgrenad grundplanta, men kan också försena blomningen.
 6. Om du har gott om utrymme är det bra att omskola plantorna en gång när de är omkring trettio centimeter höga, annars går det bra att plantera ut dem direkt när vädret tillåter.

När ska dahlia planteras ut? 

Avhärda alltid plantorna innan utplantering, det vill säga vänj dem sakta vid utelivet genom att bära ut dem dagtid under någon vecka. Dahlior är känsliga för kyla och tål inte frost. Plantera i sol och lä. Förbered ett stöd för höga och tunga blommor.

Om vädret slår om och temperaturen kryper ner mot 0, kan du i viss mån skydda dem med hjälp av en fiberduk. Lägg fiberduken över dem så att de är täckta över natten.

När du ändå planterar dahlia kanske du vill passa på att liva upp rabatten med lite vårblommor?

Läs också
Inneväxter som kan flyttas ut under sommaren

Vilken jord till dahlior?

Jorden bör vara djup och luftig och plantorna mår bra av att näringsvattnas var tredje vecka, gärna med ett gödsel som har låg kvävehalt.

Se vårt sortiment av jord!

Dahlia - hur mycket vatten?

Etablerade dahlior är törstiga och kan vattnas rejält. Medan de är små bör vattningen däremot vara mer försiktig så att knölen inte ruttnar.

Dahlia i kruka

Dahlior behöver väldigt mycket jord så satsa på en stor kruka, omkring 20l till de lågväxande sorterna och 30l till de högväxande. Dräneringshål i botten gör att överflödigt vatten rinner undan. Om du bara ska plantera en enda dahlia är det roligt att satsa på någon av de mer iögonfallande sorterna, som den tallriksstora ”Otto´s Thrill” som svävar som en blekrosa dröm en meter över marken.

Vinterförvara dahlior

På hösten, strax innan första frost skärs blomstängeln av och dahliaknölarna tas upp.

 • Jorden sköljs av och knölarna får torka ungefär ett dygn.
 • Ruttna och skadade partier tas bort liksom långa rottrådar.
 • Därefter kan knölarna förvaras svalt men frostfritt över vintern inlindade i exempelvis tidningspapper, nedgrävda i torr i sand eller nedlagda i en låda med sågspån.
 • Kolla till dem emellanåt så de inte möglat eller torkat. Är de torra kan du spraya dem med lite vatten, men oftast klarar de sig bra tills nästa vår då det är dags att plantera dem på nytt.

Tips: Har knölarna flera ögon (groddar) så kan du dela dem på våren och få fler underbara blommor.

Plocka dahlior

Dahlior har den egenskapen att ju mer du plockar desto fler blommor kommer det, så passa på att skapa mängder av härliga buketter och njuta under säsongen. 

Olika typer av dahlia

 • Dekorativdahlia – Ger stora blommor som bjuder på rik blomning hela sommaren.

 • Pompondahlia – Runda bollformade blommor i massor av olika färger. Påminner om bolldahlian men är lite mindre.

 • Bolldahlia – Även denna dahlia är rund i formen och gör sig fin i vilken rabatt som helst.

 • Kaktusdahlia – Liknar mer en havsväxt än en kaktus, med kronblad likt en korall. Spretigt växtsätt.

 • Näckrosdahlia – Den största dahlian som i sin form påminner om näckrosor med en öppnare blomma än de rundare dahliorna.

Se vårt sortiment av:

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Fler tips och råd

Du är här:


Dahlia fylldblommig

Ø12 cm, Vit

8990
2 för 149:-
Läs mer
Näckrosdahlia 'Onesta'
50%

Näckrosdahlia 'Onesta'

2-pack, Rosa

3995 7990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen