Dahlia – plantering och skötsel

Dahlian är spektakulär, en riktig primadonna och är en av de mest uppskattade sommarblommorna. Den kan sparas under flera år eftersom dahlians rotknölar kan grävas upp och läggas för vila under vintern. Är du nyfiken på hur du odlar dahlia? Läs mer om hur du förodlar och låter blomman övervintra tryggt och säkert.

Dahlia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Dahlia
Familj: Asteraceae

Odla från grunden

Det finns möjligheter att så dahlia från frö men rotknölar är vanligare. För att lyckas med dahlia behöver du förodla rotknölarna redan tidigt under våren för utplantering. Vissa dahlior kan förodlas redan i början på mars medan andra bör vänta tills april-maj. Mycket har att göra med när nattfrosten försvinner så var du bor och vilket klimat som är spelar roll. Att förodla dahlior kan ge en längre blomtid på upp till 2-3 veckor.

Bästa platsen för dahlior

Placera de praktfulla växterna på soliga platser i trädgården eller på balkongen. Lite skugga under dagen är det också bra om de får ta del av. Tänk på att dahlior tar en del plats och behöver gott om utrymme.

Förodla dahlians rotknölar steg för steg

Du måste inte förodla dahlior, men om du gör det brukar blomningen sätta igång tidigare, vilket gör att du kan njuta längre av dahlians blomsterprakt.

 • Steg 1. Låt gärna knölen ligga i vatten 10-30 min innan du planterar den i jord. Du kan förodla dem i 3-5 liters plastpåsar eller krukor inne. OBS! Pinnen på knölen ska sticka upp lite ovan jord. Håll knölarna inomhus för stunden.
   
 • Steg 2. Vattna lite lätt men var noga med att det inte blir för blött. Därefter kan du vänta med bevattning tills de första bladen syns.
   
 • Steg 3. När dahliorna har blivit cirka 15-30 cm höga kan du plantera om dem till något större. Placeringen bör vara ljus och sval så att blommorna inte blir för höga.
   
 • Steg 4. Om du önskar en något buskigare dahlia kan du toppa den. Dock kan detta innebära att blomningen försenas något. Toppa blomman när den är cirka 20 cm hög, för en tätare dahlia.
   
 • Steg 5. Vänta med att plantera ut dahlian tills frosten är över. Dahlior trivs i stora krukor. Använd gödsel vid plantering, gärna ko- eller hönsgödsel.
   
 • Steg 6. Fyll på med flytande näring under sommaren så blommar dahliorna rikligare. Plantera ut blomman på ungefär 10 cm under jordytan. Använd porös jord med mycket dränering.

Föröka dahlia med sticklingar

Om du toppar plantorna för att de ska blir tätare, kan du sätta topparna som sticklingar.

Se hur trädgårdsmästaren tar sticklingar i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

Vattning och gödsling ger rikligt blommande dahlior

Dahlior är törstiga blommor som lätt torkar ut. De behöver dessutom rikligt med näring för att behålla blomningen och spänsten. Var noga med att gödsla jorden med höns- eller kogödsel redan i planeringsstadiet men även ytterligare några gånger under blomningssäsongen. Ge ordentligt med flytande näring regelbundet. Då blommar de rikligare och du får verkligen njuta av dessa skönheter.

Undvik sniglar

Sniglar har benägenhet att äta dahlior. Att förodla dahlior gör blommorna mer motståndskraftiga mot dessa djur. Se dock även till att skydda blommorna från sniglar väl ute i rabatterna. Det kan du till exempel göra genom att lägga grönt avfall runt blommorna så sniglarna letar sig dit istället.

Tips på hur du använder dahlian

Dahlian bildar nya blommor allteftersom du plockar den. Undvik att låta dahlior stå orörda eller gå i frö. Du kan använda många sorter till snittblommor eller till färgsprakande blomsterarrangemang.

Så vinterförvarar du dahlian

När första höstfrosten slagit till och dahliorna ser hängiga ut så är det dags att klippa ned växtmaterialet och gräva upp knölarna för vinterförvaring. Om de lämnas kvar i jorden och den fryser så ruttnar knölarna bort.

Förvara knölarna torrt och svalt – gärna i en kartong med sand eller sågspån. Glöm inte att borsta av knölarna från jord först, så att de inte möglar. Märk gärna upp vilken sort av dahlia det är när du förvarar dem i kartong så att du vet vid nästa odling.

Frostkänslighet

Dahlior är mycket känsliga för frost. Var därför noga med att täcka dem med till exempel en fiberduk som skydd under natten när du vet att det är risk för frost.

Dela knölarna

Du kan med fördel dela stora dahliaknölar för att få fler plantor. Dock måste varje delad knöl ha ett “öga” för att bilda en planta.

Ta sticklingar

Se hur trädgårdsmästaren tar sticklingar i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

Olika sorter av dahlia

Det finns många olika sorter av dahlia, den ena vackrare än den andra. Många väljer att ha en rabatt med flera olika dahliasorter i olika färger och former för en verklig blomsterprakt. Blommorna brukar delas upp i grupper. Här följer några exempel:

 • Dekorativdahlia – Ger stora blommor som bjuder på rik blomning hela sommaren.
   
 • Pompondahlia – Runda bollformade blommor i massor av olika färger. Påminner om bolldahlian men är lite mindre.
   
 • Bolldahlia – Även denna dahlia är rund i formen och gör sig fin i vilken rabatt som helst.
   
 • Kaktusdahlia – Liknar mer en havsväxt än en kaktus, med kronblad likt en korall. Spretigt växtsätt.
   
 • Näckrosdahlia – Den allra största dahlian som i sin form påminner om näckrosor, med en öppnare blomma än de rundare dahliorna.

Vilken dahlia faller du lite extra för? Botanisera bland de många sorterna och välj den eller de blommor som skänker glädje och prakt åt hela rabatten eller uteplatsen. Med rätt förutsättningar är dahlian faktiskt en relativt lättskött växt som ger riklig blomning under hela sommaren.

Läs mer

Jordskola >>
Plantering i kruka >>

Du är här:


Dahlia fylldblommig

Ø13 cm, Vit

8990
2 för 159:-
Läs mer

Dahlia fylldblommig

Ø19 cm, Lila

189:-
2 för 359:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen