Majs är något av det roligaste som går att odla, det går snabbt och plantorna blir rejält stora, det gör att du lätt får en spännande djungelliknande känsla i trädgården. Här berättar vi mer om denna fantastiska växt och hur du ökar skörden.

Majs – odla din egen

Majs kommer ursprungligen från Sydamerika och Mexiko där urinvånarna ofta samplanterade den tillsammans med bönor och squash – plantorna ansågs trivas så bra ihop att de kallades för de tre systrarna. Majsen utgjorde klätterstöd för bönorna som i sin tur fixerade kväve i marken och squashen täckte jorden och skyddade den mot uttorkning. Även idag och i våra trakter är denna växtkombination gångbar, men majs kan också samplanteras med mycket annat som till exempel tomat eller potatis

Stor variation av majs

Nuförtiden finns det många olika sorters majs, exempelvis olika varianter av sockermajs, vilket är det vi vanligen hittar i mataffären, sockermajs ger söta kolvar som är goda att koka och äta direkt. Mjölmajs är en annan variant som kan grillas och kokas, men också användas i bröd, tortilla, majschips och gröt, därtill finns popmajs eller så kallad popcornmajs vars korn har ett lite hårdare skal som gör dem lämpliga att poppa.

Du bör bara odla en sort i taget på en normalstor tomt då olika varianter kan korspollineras vilket ger ett sämre resultat. 

Majsfrön – se vårt urval

Förodla majs

Det brukar vara lagom att förodla majs inomhus under mars/april, den kan även sås på friland efter sista frost, men detta fungerar bäst i varmare klimat.

Majsen sås i planteringsjord och behöver runt 25 grader för att gro, en värmeplatta under inomhussådden underlättar. Liksom med alla frön är det sedan viktigt att hålla sådden fuktig tills den grott. När plantorna väl kommit upp placeras de svalt och ljust. Omplantering till större krukor sker när plantorna blivit omkring 5–10 cm höga. Näringsvattna med jämna mellanrum fram till utplantering. Läs våra tips om hur du gör ditt eget gödningsvatte.

Lär dig mer om majs i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

Utplantering av majs

Majsplantor ogillar kyla så var noga med att avvakta med utplanteringen tills alla frostnätter är förbi, ge dem därefter en solig plats i lä, gärna i söderläge. Bäst trivs plantorna i lucker och mineralrik jord, gärna i dubbla pallkragar. Plantorna bör planteras på samma höjd som de stått i krukorna.

Pollineringen blir bättre om du sätter plantorna i grupp istället för i rader. Befruktningen sker nämligen genom vindpollinering, det är inte lika precist som när en insekt förflyttar ett pollenkorn och därför är det bäst att plantorna står nära varandra så att något korn kan hamna rätt. Tjugo centimeter mellan plantorna brukar vara lagom, då utgör de även växtstöd åt varandra.

Du kan hjälpa till att pollinera genom att försiktigt ruska lite på hanplantorna emellanåt så att små pollenmoln bildas eller bryta av en mogen hanblomma (de har en vippa i skottets topp) och stryka den mot honblommorna.

Skötsel av majs

Då plantorna står tätt behöver du både vattna och ge näring regelbundet. Gödselvattna gärna varje vecka eller täckodla för att hålla jorden näringsrik och fuktig.

Läs också:
Täckodling – latmansmetod som ger nytt liv till jorden

Skörd

Majsen är klar att skördas när kornen i toppen är stora och gula samt när håren på kolvens topp vissnat och blivit bruna, vanligen sker detta i augusti när det gäller sockermajs, mjölmajs och popcornmajs kan ta lite längre tid på sig och kärnorna bör vara fasta när du skördar dem.

Genetik

Varje majskorn befruktas av olika pollenkorn som cirkulerar i luften, det innebär att majskornen skiljer sig genetiskt, lite som syskon, trots att de sitter på samma kolv. Det är detta som gör att vissa majskolvar kan ha korn i mängder av olika färger.

Handla majsfrön och börja odla


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Ört- och grönsaksjord KRAV

40 L

119:-
Läs mer
Pallkrage
Köp fler, spara mer

Pallkrage

Längd 120 cm, Trä

219:-
3 för 629:- 5 för 1029:-
Läs mer

Majs KRAV

Ø10,5 cm, Gul

4190
4 för 139:-
Läs mer

Sockermajs F1 'Gucio'

Gul

4990
5 för 4
Läs mer

Popmajs 'Bear Paw'

Gul

5490
5 för 4
Läs mer

Sockermajs 'Sweet Nugget'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Sockermajs

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen