Luktärt – plantering och skötsel
En väldoftande svensk sommarfavorit som blommar länge, vilket ger ett färgsprakande och givet inslag i vilken rabatt som helst. Denna odlingsvänliga växt har uppskattats av generation efter generation och än idag står den sig stark tack vare sin skönhet och intensiva doft.
Vetenskapligt namn (Latin): Lathyrus odoratus
Familj: Ärtväxter (Fabaceae)
Luktärt är en populär sommarblomma i många trädgårdar. Den har fördel i att den doftar gott och ger färgprakt i rabatten tack vare dess färgrika blommor.
Odla luktärt i pallkrage, balkonglåda, kruka eller rabatt
Luktärten kan planteras i både rabatt och i pallkrage och man kan odla luktärt i kruka eller balkonglåda, så länge jorden är näringsrik och väldränerad.
Det går också att driva upp luktärt från frö under tidig vår, vilket dessutom ger dig tidigare blomning när de planterats ut.
Skötselråd
-
Placering
För att se till att luktärt växer riktigt bra så ska den stå i ett läge med full sol och samtidigt vattnas med jämna mellanrum, så håll utkik på om jorden blir torr. -
Jord
Jorden bör vara näringsrik och väldränerad. -
Vatten
Vattna luktärten med jämna mellanrum, håll utkik på om jorden blir torr. - Beskärning
Beskärning, eller kanske snarare plockning, av växten är bra och stimulerar växten till att producera mer blommor. Blommorna kan man med fördel använda som vackra snittblommor. Det som är dött och visset plockas bort.
- Köldkänslig
Luktärt trivs inte speciellt bra med kyla, vilket kan resultera i att knoppar trillar av, men så fort värmen återkommer så sätter blomningen igång igen.
- Gödning
Det är också bra om man ger luktärten gödning i samband med vattningen, och det ska gärna spridas ut i mindre doser omkring varannan vecka.
Denna ettåriga ört kan bli upp till tre meter hög och ger parbladiga, äggrundade gröna blad som toppas med stora och vackra blommor som sitter i klasar och ger trädgården en alldeles magiskt inramning med sin doft.
Plantera luktärt i kruka
Att odla luktärt i kruka är en utmärkt idé om du har begränsat utrymme eller vill addera färg och doft till din balkong, altan eller uteplats. Så här gör du:
- Välj rätt kruka: Välj en kruka som ger tillräckligt med utrymme för rötterna att växa. Se till att krukan har dräneringshål i botten för att förhindra stående vatten eftersom detta ökar risken för rotröta.
- Välj rätt jord: Använd en väldränerande planteringsjord som är rik på näring. Du kan också mixa i lite kompost för att förbättra jordstrukturen om jorden är tung. Undvik tung lerjord, eftersom den kan hålla kvar för mycket vatten och skada växternas rötter.
- Så luktärtsfröna: Blötlägg luktärtsfröna över natten för att underlätta groddningen. Plantera fröna på ett djup av cirka 2-3 centimeter. Placera dem några centimeter isär för att ge dem tillräckligt med utrymme att växa. Om du planterar flera rader av luktärter i en bred kruka eller balkonglåda, se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan raderna.
- Placering och sol: Placera krukan på en plats där den får minst 6-8 timmar direkt solljus varje dag. Luktärterna kan klättra, så se till att du har en spaljé, nät eller andra stödstrukturer i krukan för att hjälpa dem att växa uppåt.
- Vattning: Håll jorden jämnt fuktig, men undvik att övervattna, eftersom vattenstagnation kan leda till röta. Vattna gärna underifrån för att undvika att vattnet stänker på bladen, då minskar du risken för sjukdomar.
- Gödsla: Tillför flytande gödsel varannan vecka för att se till att växterna har tillräckligt med näring för att blomstra rikligt.
- Beskärning: Beskär försiktigt luktärtsplantorna när de börjar växa för att främja buskigare tillväxt och fler blommor.
- Klipp bort vissna blommor: När blommorna blommat över är det bra om du klipper bort dem, på så vis främjar du kontinuerlig och riklig blomning.
En svensk sommarklassiker
Vi svenskar älskar att våra trädgårdar blommar ut i alla möjliga färger och former varje vår och sommar. Efter ett halvår av gråa och vita nyanser så är sommarens färgklickar värd all den mödan som krävs för att nå dit – och med luktärt behöver det inte ens vara speciellt svårt att få till det.
Det som luktärt gör, förutom att synas, är att den också gör skäl för sitt namn. Den söta och härliga doften som blommorna ger trädgården innebär en ytterligare nivå av njutning av vad naturen har att erbjuda.
Det här är en populär växt i stora delar av världen, vilket betyder att den också har gått igenom en hel del förädlingsarbeten runt om i världen. Det gör att de olika sorterna har olika karaktärsdrag, där vissa har större blommor med en betydligt mer intensiv färg, medan andra istället har en stark och otroligt härligt doft. Fortfarande så trivs sorterna tillsammans, så för att få en så bra och härlig färgklick som möjligt i din trädgård rekommenderas det att du använder dig av flera sorter på samma plats.
På grund av sitt klättrande växtsätt så är det viktigt att ge växten någon typ av ställning att slingra sig kring, vilket i sin tur gör hela intrycket betydligt vackrare och tillväxten än bättre.
Snabbfakta om luktärt:
- Härstammar från Italien.
- Odlas som ettåriga prydnadsväxter.
- En riktigt klassisk, svensk sommarblomma.
- Växter vilt kring medelhavet och har odlats sedan 1600-talet.
- Finns i hundratals sorter och i olika storlekar.
- Har ett klättrande, slingrande växtsätt.
- Luktärtens frön går inte att äta.
Luktärten är populär som sommarblomma i trädgårdar, som prydnadsblomma på uteplatsen och som snittblomma i buketter. Förr användes den för dekoration vid festliga tillfällen och den har även använts i festivaler och ceremonier.