Luktärt – plantering och skötsel

En väldoftande svensk sommarfavorit som blommar länge, vilket ger ett färgsprakande och givet inslag i vilken rabatt som helst. Denna odlingsvänliga växt har uppskattats av generation efter generation och än idag står den sig stark tack vare sin skönhet och sin intensiva doft.

Luktärt – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Lathyrus odoratus
Familj: Ärtväxter (Fabaceae)

Odla luktärt i pallkrage, balkonglåda, kruka eller rabatt

Luktärten kan planteras i både rabatt och i pallkrage och man kan odla luktärt i kruka eller balkonglåda, så länge jorden är näringsrik och väldränerad.

Det går också att driva upp luktärt från frö under tidig vår, vilket dessutom ger dig tidigare blomning när de planterats ut. 

Skötselråd

 • Placering
  För att se till att luktärt växer riktigt bra så ska den stå i ett läge med full sol och samtidigt vattnas med jämna mellanrum, så håll utkik på om jorden blir torr.

 • Jord
  Jorden bör vara näringsrik och väldränerad.

 • Vatten
  Vattna luktärten med jämna mellanrum, håll utkik på om jorden blir torr.

 • Beskärning
  Beskärning, eller kanske snarare plockning, av växten är bra och stimulerar växten till att producera mer blommor. Blommorna kan man med fördel använda som vackra snittblommor. Det som är dött och visset plockas bort. 
   
 • Köldkänslig
  Luktärt trivs inte speciellt bra med kyla, vilket kan resultera i att knoppar trillar av, men så fort värmen återkommer så sätter blomningen igång igen.
   
 • Gödning
  Det är också bra om man ger luktärten gödning i samband med vattningen, och det ska gärna spridas ut i mindre doser omkring varannan vecka.

Denna ettåriga ört kan bli upp till tre meter hög och ger parbladiga, äggrundade gröna blad som toppas med stora och vackra blommor som sitter i klasar och ger trädgården en alldeles magiskt inramning med sin doft.

En svensk sommarklassiker

Vi svenskar älskar att våra trädgårdar blommar ut i alla möjliga färger och former varje vår och sommar. Efter ett halvår av gråa och vita nyanser så är sommarens färgklickar värd all den mödan som krävs för att nå dit – och med luktärt behöver det inte ens vara speciellt svårt att få till det.

Det som luktärt gör, förutom att synas, är att den också gör skäl för sitt namn. Den söta och härliga doften som blommorna ger trädgården innebär en ytterligare nivå av njutning av vad naturen har att erbjuda.

Det här är en populär växt i stora delar av världen, vilket betyder att den också har gått igenom en hel del förädlingsarbeten runt om i världen. Det gör att de olika sorterna har olika karaktärsdrag, där vissa har större blommor med en betydligt mer intensiv färg, medan andra istället har en stark och otroligt härligt doft. Fortfarande så trivs sorterna tillsammans, så för att få en så bra och härlig färgklick som möjligt i din trädgård rekommenderas det att du använder dig av flera sorter på samma plats.

På grund av sitt klättrande växtsätt så är det viktigt att ge växten någon typ av ställning att slingra sig kring, vilket i sin tur gör hela intrycket betydligt vackrare och tillväxten än bättre.

Luktärt blomma

Snabbfakta luktärt:

 • Härstammar från Italien.
 • Odlas som ettåriga prydnadsväxter.
 • En riktigt klassisk, svensk sommarblomma.
 • Växter vilt kring medelhavet och har odlats sedan 1600-talet.
 • Finns i hundratals sorter och i olika storlekar.
 • Har ett klättrande, slingrande växtsätt.
 • Luktärtens frön går inte att äta.

Härlig inspiration och smarta tips

Förläng sommaren i trädgården >>
Kolla våra råd för odling i pallkrage >>

Du är här:


Luktärt 'Royal Mix'
50%

Luktärt 'Royal Mix'

Flerfärgad

1995 3990
Läs mer

Luktärt 'Cuthbertson Frank'

4990
Läs mer

Luktärt 'Old Spice' mix

4990
Läs mer

Luktärt 'Royal Family'

3990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen