Ohyra och skadedjur på inomhusväxter – så blir du av med dem

Fula blad och vissnade växter. Krukväxter är tyvärr inte förskonade från skadedjur. Men det går att bli av med dem – här avslöjar vi de enkla hemmaknepen.

Ohyra och skadedjur på inomhusväxter – så blir du av med dem

Löss, spinnkvalster och trips är några av de vanligaste skadedjuren på inomhusväxter, de får lätt en planta att tappa formen och ibland banar de även väg för svampangrepp.

Upptäck skadedjuren tidigt

Men varifrån kommer dessa små skadedjur? Det vanligaste är att de kommer in med en ny växt eller följer med utifrån växthuset på hösten då växterna tas in för vintern. Men hur de än slinker in är det viktigt att upptäcka angreppen på ett tidigt stadium, då har du bäst chans att bli av med dem, syna därför dina växter regelbundet.

Så fort du upptäcker ett litet kryp, vita lusskinn, avföringsprickar eller ägg bör du isolera plantan i ett eget rum och göra en grundlig behandling.

Löss

Löss är bland de vanligaste skadedjuren, de suger växtsaft ur plantorna och försvagar dem, dessutom lämnar många arter honungsdagg efter sig i vilket svampsporer kan fästa.

Bland bladlössen är persikobladlus en av de vanligare, när de ömsar skinn släpper de sina vita hudar på bladen och de är därmed lätta att upptäcka. Bladlöss överlag brukar vara ganska lätta att bli av med, de kvävs av såpvatten och är lätta att klämma ihjäl.

Sköldlöss

Lite mer svårbekämpade är bladlössens släktingar i familjen sköldlöss, de har nämligen en hård sköld. Exempel på sköldlöss är gul palmsköldlus, orangefärgad vaxsköldlus, växthussköldlus och ulllus (som dock saknar sköld och istället ser ut som små bomullstussar).

Vita flygare, mjöllöss

De vita flygarna är också en typ av lus. Namnet låter nästan lite romantiskt, men detta är långt ifrån vita nattfjärilar i skymningen. Den art vi oftast stöter på är växthusmjöllusen. Ett sätt att upptäcka den är att skaka plantorna, är de angripna flyger de vita flygarna upp från topparna. Favoriter är gurka, tomat, pelargon och fuchsia, men även andra växter kan drabbas.

Trips

Trips är långsmala insekter med vingar. Honan lägger sina ägg i bladen och när äggen kläcks bildas ljusa nymfer som så småningom blir till trips. Ljusgrå silveraktiga fläckar eller ränder på bladen och svarta prickar av avföring är säkra tecken.

Tjockare blad kan få en beläggning som kallas korksjuka. Till sist faller bladen av. Även rotspetsar och frukter som till exempel chili kan bli missbildade.

Trips är vanligt på bland annat cissus, palm, monstera, dracena, citrus, hibiskus, aralior, astrar, krysantemum, gerbera, cyklamen, amaryllis, gurka, palettblad och orkidéer. De gillar torr, varm luft och flyger gärna mellan plantor, förebyggande kan du därför spraya plantorna med vatten då och då.

Spinn

Spinn eller växthusspinnkvalster är en slags spindeldjur som lever på baksidan av bladen där de suger växtsaft, de utsugna cellerna blir till gula prickar på bladens ovansida. till sist gulnar bladen helt och vissnar.

Spinn bildar trådar i en väv, och det är via väven de sprider sig. De trivs i varma och torra bostäder så förebygg genom att regelbundet spraya växterna med vatten.

Så här bekämpar du löss, trips och spinn på dina inomhusväxter 

  1. Isolera plantan och torka rent där plantan stått för att undvika spridning till andra växter.
  2. Kläm ihjäl all ohyra du kan se, särskilt i bladvecken, titta även under blad och i knoppar. (Det går även att använda klädroller.)
  3. Skölj bort lössen med vatten. Plocka bort hårt angripna delar, till exempel toppskott.
  4. Spraya hela plantan noga och rejält med såpvatten var femte dag tills ohyran är helt borta, behandlingen måste upprepas eftersom det kläcks nya ägg med intervall. Var noga med att komma åt överallt. Såpan kväver lössen som andas genom huden.

Såpvatten  

  • ½ dl grönsåpa
  • 1 liter vatten
  • Eventuellt en msk T-röd vid svåra angrepp av till exempel sköldlöss, detta torkar ut lössen, men kan också ge brännskador på vissa växter, använd endast i skugga och gör gärna ett prov först, eftersom inte alla växter tål detta.

Tuffare såpvatten

Till ulllöss och svårbekämpade sköldlöss på vedartade växter som exempelvis olivträd kan du göra en starkare lösning, denna penslas då direkt på lössen.

  • 2 delar vatten
  • 2 delar såpa
  • 3 delar T-röd

Oljevatten

Oljevatten fungerar särskilt bra på ullöss, det sprayas även över jorden och rötterna för att göra dem oaptitliga. Använd var tionde dag. En egen variant kan göras så här; 

  • 1 tsk matolja eller Neem olja (ett naturligt växtvårdsmedel)
  • 1 liter ljummet vatten
  • 1 msk grönsåpa

Klisterskivor

Klisterskivor kan också ta en del ohyra, de kan också användas för att upptäcka angrepp tidigt. Den gula färgen drar till sig trips, allehanda löss, sorgmyggor med mera.

Biologisk bekämpning

Om vädret tillåter kan det vara bra att sätta ut växten efter behandling så att rovinsekter får fritt spelrum, det går också att använda nyttodjur av olika slag exempelvis näbbskinnbaggar, nyckelpigor, rovkvalster och parasitsteklar, så kallad biologisk bekämpning, det finns nästan alltid en rovinsekt som passar, exempelvis näbbskinnbaggen Orius som fungerar bra mot både trips och löss.

Och kom ihåg, små djur ingår som en naturlig del i odlingskretsloppet, det är bara ibland när det går överstyr som vi behöver gripa in. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Enkla tips på skötsel av gröna inneväxter >>



Nemablom

139:-
Läs mer

Skadekryps Effekt spray

500 ml

229:-
Läs mer

Ohyra Effekt Spray

500 ml

299:-
Läs mer

Bananflugefälla

5-pack

7990
Läs mer

Flugfälla Natria

4-pack

7990
Läs mer

Loxiran myrpulver

500 g

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen