Krusbär – odla dina egna

Skapa goda sommarminnen för kommande generationer med nostalgiska krusbär i trädgården. Dessa trevliga bär får nu sin välförtjänta renässans.

Krusbär – odla dina egna

Vetenskapligt namn: Ribes uva-crispa

De klassiska krusbären för mångas tankar till både mormor och gammelmormor. Det är ett något gammeldags med bärbusken, vilket kanske också har bidragit till att den är trendig igen.

Krusbär ingår i samma familj som vinbär, och för ett par decennier sedan var det vanligt att ha alla dessa bärbuskar i trädgården. Medan de färgglada vinbären fick ta plats tillsammans, hamnade krusbären på en egen plats i skymundan. Kanske för att buskarna sticks! I övrigt ser inte krusbärsbuskarna så mycket ut för världen med sina gröna blommor, men oj så goda bären är – och dessutom proppfulla med C-vitamin. 

Olika sorters krusbär

Det finns flera olika varianter av krusbär, alla med olika egenskaper. De flesta trivs i växtzon 1-5, vilket innebär att många kan odla krusbär i sin egen trädgård. Krusbärsbuskar blir som regel ca 100 cm höga men det finns krusbär på stam som kan växa till ett litet träd på 150 cm.

Bären kan vara gula, gröna, röda eller lila i färgen. Formen varierar också, från helt runda till mer avlånga och de kan vara mer eller mindre håriga. Bären är större än vinbär, och hänger inte i klasar som vinbär utan växer ett och ett. Många tänker på krusbär som syrliga men smaken varierar efter sort. Det finns flera söta varianter som är värda att prova!

Här hittar du alla våra krusbär

Tips! Vad sägs om en spännande korsning mellan krusbär och vinbär? Kolla in krusvinbär, som får stora svarta bär med krusbärsliknande smak.

Plantering och skötsel av krusbär

Det är lätt att lyckas med krusbär, och busken kräver inte mycket skötsel när den har etablerat sig. Om du vill ha många, stora och söta bär, bör du placera krusbärsbusken i på en solig plats. Plantera busken på våren eller hösten, då det är lite svalare ute och du får hjälp med vattning från regnet.

  1. Placera busken i en hink med vatten, medan du förbereder planteringen.
  2. Gräv en ordentlig grop, luckra upp jorden långt ner i hålet och fyll på med planteringsjord.
  3. Tillför kogödsel.
  4. Plantera busken ner till samma höjd som den står i sin kruka, och tryck till jorden runtom.
  5. Vattna ordentligt efter planteringen och sedan med jämna mellanrum genom första växtsäsongen.
  6. Täck gärna marken runt busken med gräsklipp eller täckbark, för att behålla fuktigheten i jorden och hindra att ogräs etablerar sig och stjäl energi från krusbären.

Gödsel

Buskar som har etablerat sig kräver måttligt med gödsel. Att tillföra kogödsel på våren räcker gott och väl. 

Vattning

Efter hand kommer krusbärsbusken klara sig bra på vattnet den får naturligt från marken, förutsatt att det inte blir en väldigt torr sommar. Första året, när rötterna etablerar sig i marken, bör du dock se till att vattna regelbundet.

Beskärning

Krusbärsbuskar bör helst beskäras varje år, precis som vinbärsbuskar. Klipp av gamla grenar så att inga grenar är äldre än fem år gamla. Titta på grenarnas färg när du beskär grenarna, de äldsta grenarna är mörkast. Använd en sekatör och klipp av grenarna inne vid stammen. På det sättet har busken alltid nya, friska grenar som ger gott om bär.

Skörda krusbär

De flesta krusbär är skördeklara i juli till augusti, men tidpunkten för skörd beror på vad du ska ha bären till.

Om du ska koka sylt eller gelé, är det bra att plocka bären redan innan de är helt mogna, då är de fasta och syrliga och passar perfekt till sylt och gelé. Både krusbärssylt och krusbärsgelé passar som pålägg på smörgåsen eller som tillbehör till kött.

Om du ska äta krusbären direkt från busken, eller använda dem i desserter och bakverk, bör bären vara helt mogna. Då är de som mjukast och sötast. Vad sägs om en krusbärspaj eller en krusbärspavlova till sommarfikat?

Vanliga problem med krusbär

Skadedjur och andra växtproblem kan drabba de flesta buskar. Krusbär har traditionellt varit utsatt för mjöldagg, vilket är en svampsjukdom som ser lite äcklig ut. Men låt inte det stoppa dig från att plantera krusbär! Mjöldagg drabbar främst gamla krusbärsvarianter. Genom åren har det avlats fram sorter som är starkare och mer motståndskraftiga, och det är främst dessa varianter som går att få tag i idag.

Köp krusbärsbuskar


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Krusbär HINNONMÄKI GUL

Ø22 cm, Gul

279:-
Läs mer

Krusbär HINNONMÄKI GRÖN, BIO

Ø17 cm, Grön

159:-
3 för 399:-
Läs mer

Krusvinbär 'Josta' på stam

Höjd 70-90 cm, Svart

599:-
Läs mer

Krusbär HINNONMÄKI RÖD

Ø22 cm, Röd

279:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen