Hallon – odla dina egna

Knäckig hallonpaj eller en ljuvligt rosa hallonmoussé – sommarens godaste bär passar i mängder av desserter. Odlar du hösthallon kan du dessutom dra ut på säsongen långt in på hösten. Här går vi in på hur du kan få större skördar med rätt beskärning och skötsel.

Hallon – odla dina egna

På den svenske botanisten Carl Von Linnés gård i Råshult har arkeologerna hittat hallonfrö som passerat både djur- och människomagar under 1700-talet. Kanske är det inte särskilt överraskande, hallon har nämligen funnits i norden ända sedan medeltiden.

Numera säljs 400 ton i butikerna varje år. Den vanligaste sorten är Glen Ample som ger fasta bär som håller bra under transport. I våra egna trädgårdar behöver vi inte tänka så mycket på sådant, vi kan fritt välja mellan stora, små, röda gula, ja till och med violetta sorter – för bären ska ju bara in i köket eller kanske rentav hamna direkt i munnen.

Hallon - Vilken sort ska jag välja?

Trädgårdshallon 'Algonquin' 

Ger tidig skörd av fasta, lysande röda bär med söt smak och lång skördeperiod. Tålig, frisk och nästan taggfri. Växtzon 5.

Trädgårdshallon 'Glen Ample'

Ger riklig skörd av stora, fasta och goda bär. Upprätt och kraftigt växtsätt utan taggar. Ger bär på tvåårsskotten. Växtzon 4.

Trädgårdshallon 'Heritage'

Hallon med få taggar. Saftiga, medel-stora, ljusröda bär med söt smak. Ger skörd på årsskott samt fjolårsskott och producerar få rotskott. Växtzon 4.

Trädgårdshallon 'Malling Promise'

Kraftigväxande sort som ger tidig och rik skörd av stora röda bär med söt smak. Bör bindas upp. Sjukdoms-resistent. Växtzon 4.

Trädgårdshallon 'Preussen'

Populär, härdig och ganska svagvuxen sort som ger medelstora, ljusröda bär med söt, aromatisk smak. Ger bär på fjolårsskott och producerar få rotskott. Växtzon 5.

Trädgårdshallon 'Ottawa'

Kraftigväxande sort med medelstora, fasta röda bär. Mild, lätt syrlig smak. Ger bär på tvåårsskotten och beskärs efter skörd. Växtzon 5.

Trädgårdshallon 'Glen Coe' 

Kraftigväxande spännande sort med god skörd av mörkt lila, mycket söta bär. Taggfri. Beskärs efter skörd. Växtzon 4.

Hösthallon Twotimer Sugana

Ger skörd både på årsskott och fjolårs-skott vilket ger en lång skördetid. Stora, röda bär med söt, aromatisk smak. Skär bort de grenar som givit frukt på försommaren. Växtzon 4. 

Hösthallon Little Sweet Sister

Fantastiskt hallon som ger riklig och välsmakande skörd på årsskotten – perfekt för odling i kruka. Taggfri med kompakt växtsätt. Växtzon 5. 

Hösthallon 'Autumn Bliss' 

Hösthallon med stora, mörkt röda bär med god, sötsyrlig smak. Ger bär på årsskotten och bör bindas upp. Beskär sent på hösten. Växtzon 2. 

Hösthallon 'Diana'  

Aprikosfärgade små bär med god, söt smak. Mognar i september och kan skördas fram till frosten. Svagt taggiga, upprätta grenar. Växtzon 3.

 

Sommarhallon och hösthallon – kombinera båda och förläng säsongen

Sommarhallon finns i många trädgårdar, men numera finns också de fantastiska hösthallonen som kan förlänga säsongen betydligt. Men vad är det egentligen som skiljer dem från de vanliga hallonen?

Skillnaden mellan sommarhallon och hösthallon

Kanske är den största skillnaden att hösthallonen inte behöver någon vintervila för att bilda blommor och bär. De sätter glatt bär på årsskotten medan sommarhallonen istället får bär på fjolårsskotten. Det innebär att de ska beskäras lite olika, vilket vi snart ska komma till.

Sommarhallon skördas i juli-augusti medan hösthallon mognar senare i september och framåt, det finns till och med hösthallon som ger bär ända fram till frost. Genom att kombinera båda sorterna kan du få färska hallon från juli till oktober.

Beskäring av sommarhallon

Sommarhallon beskärs direkt efter skörden eller tidigt på våren. Du tar då bort de grenar som burit bär och är uttjänta nere vid marken. Det är lätt att se vilka grenar det är, dels för att det ofta sitter kvar små vissna skrutt på dem, dels för att de är lite mer taggiga, bruna och bedagade än de nya skotten.

De flesta av de nya ljusare och tjockare skotten behålls, men några gallras bort. Ungefär tio nya skott per kvadratmeter brukar vara lagom att behålla, då har du säkrat en god skörd inför det kommande året och de kvarvarande skotten får tillräckligt med ljus och näring.

Beskäring av hösthallon

Hösthallon som gett bär beskärs ner till marken sent på hösten eller tidigt på våren. Men det finns ett alternativ – du kan låta de gamla skotten stå kvar och bara toppa den övre delen som gett skörd, då kommer det så småningom en nytillväxt från den nedre delen som ger ytterligare en skörd kring midsommar. Du kan därmed få två skördar från samma ursprungsskott. Väljer du denna metod tar du med andra ord bort grenarna helt först efter att de gett bär två gånger. 

Observera att hösthallon inte alltid hinner mogna i de kyligare zonerna. Om du vill ändå vill göra ett försök så bör du satsa på tidigblommande sorter eller odla dem i tunnelväxthus eller växthus.

 

Missade du vår livesändning?

Patricia Mörén Costa, en av Plantagens många experter, tipsar om fläder, rabarber, jordgubbar, hallon och andra bärplantor. Se sändningen i efterhand

 

Plantera hallon - så gör du

När ska du plantera hallon och hur gör du? Vi ger dig tipsen du behöver för att få mängder av hallon.

Checklista: Odla hallon

  • Välj sorter som klarar sig bra i din klimatzon och i den jord du tänker plantera dem i.

  • Välj ett varmt och soligt läge.

  • Plantera buskarna i mullrik, ogräsfri jord, eller plantera dem i sand (storlek 0-8 mm). Odlar du i en kallare zon är det senare särskilt fördelaktigt eftersom sanden håller rötterna varmare. Du kan även odla hallon i stora krukor som du flyttar till en varmare plats på hösten, till exempel till ett garage.

  • Gödsla och vattna regelbundet.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Bär – så lyckas du >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen