No Dig perennplantering – anlägg en rabatt utan att gräva

Visst är det härligt att skapa planteringar i trädgården? Men på samma gång kan det kännas jobbigt att behöva gräva upp grässvålen och skyffla jord. Här får du trädgårdsmästaren och -inspiratören Malou Augustins tips på hur du kan göra en ny plantering helt utan att behöva gräva!

No Dig perennplantering – anlägg en rabatt utan att gräva


Text och bilder
Malou Augustin
@evergreengarden.se
 

Det är skönt med genvägar i trädgården, oavsett om man ska göra om en liten eller stor del av den. Genvägar som dessutom gör skötseln enklare är guld värt! Därför är jag så förtjust i No Dig-metoden!

No Dig gör både anläggningen och skötseln i trädgården lättare. Metoden fungerar fint på gräsmattan, faktiskt till och med om man har lite svårare ogräs som kvickrot eller kirskål. Även om man får vara lite extra tålmodig och envis.

No Dig är en metod som många använder för att starta nya odlingsytor för grönsaker eller sommarblommor. Men det går faktiskt att använda för perenner också!

Visst låter det fantastiskt? Det är det också!

Vad är No Dig och hur fungerar det?

Principen för No Dig är att man täcker odlingsytan så pass väl att allt som växer på platsen, som grässvål och ogräs ska kvävas till döds. Det förmultnar sedan under odlingsytan man skapat.

Det man gör är att man täcker ytan för planteringen med ett tjockt lager tidningar eller kartonger för att stänga ute allt ljus så ogräset och gräset under dör.

På täckmaterialet fyller man upp med jord. Man kan även fylla på med material i flera lager, exempelvis ensilage, gräsklipp, gödsel och kompost för att toppa med jord. På så vis behöver man inte lika mycket jord.

Fördelen med No Dig, förutom att man själv inte behöver anstränga sig med att gräva, är att livet i jorden också får vara ifred. Maskarna och mikroorganismerna får vara ifred och gräver i marken naturligt. Även underjordens nätverk av svamphyfer, mykhorrizan får vara ifred. Tillsammans skapar de med tiden en lucker och välmående jord.

Genom att mata jorden uppifrån med ett lager organiskt material en gång om året fyller man också på med organiskt material som berikar jorden och på det här sättet skapar man en väldigt välmående jord.

På vilket sätt skiljer sig en No dig perennplantering från en No dig grönsaksodling?

Egentligen är det inte speciellt mycket som skiljer de olika metoderna åt, men en viktig skillnad man behöver tänka på är jorddjupet.

För att en No Dig perennplantering ska fungera så behöver perennerna ha tillräckligt mycket jord att kunna planteras i.
Perenner som är köpta i kruka ska planteras med samma jorddjup som i krukan plus att jorden i en nyanlagd bädd kommer att sjunka till viss del. Och då går det åt en del jord.

Därför kan man antingen göra som mig och skapa en uppbyggd bädd med kanter som håller inne jorden. Då kan man dessutom skapa den höjd på planteringen man själv vill ha.

Ett annat alternativ är att skapa en en bomberad växtbädd. Det vill säga göra den upphöjd i mitten och sluttande i kanterna som jag gör i min trädgård. Tänk bara på att det lätt blir torrt utmed kanterna, så glöm inte att vattna ordentligt under hela etableringen.

Läs också
No dig – odla utan att gräva

Hur gör man då om det finns mycket fleråriga ogräs?

No Dig metoden kan användas även om det finns ogräs som kirskål, maskrosor eller kvickrot på platsen. Då är det bästa om man gör i ordning ytan tidigt när snön smält undan och innan växtligheten har kommit igång.

Börja gärna med ett lager kompost och sedan ett extra tjockt lager av kartong eller tidningar för att ordentligt kväva ogräset.

I början av sommaren har flera av ogräsen redan kvävts medan andra kan ta lite längre tid på sig. Så tänk på att titta till de nya planteringarna ungefär en gång i veckan efter anläggningen. Då kan man snabbt plocka bort alla ogräs som dyker upp. I den luckra planteringen är det dessutom lätt att få upp ogräset.

Så här anlägger jag min växtbädd

Förarbete

Börja med att täcka marken med tjock kartong, flyttlådor är perfekta. Eller lägg ut flera lager av tunnare kartonger eller tidningar. Tänk på att lägga de omlott så att ogräset inte har en chans att hitta ljus och leta sig upp i några glipor.

Och om planteringen har kanter, som här en flätad kant eller en ram av till exempel trä behöver kartongen sticka in under kanten för att täcka kanterna.

Man kan därefter täcka kartongerna med organiskt material, som mindre kvistar, löv, kompost, eller gräsklipp till exempel. Om det är en upphöjd bädd med högre kanter som ska anläggas kan man fylla på med rätt mycket organiskt material. Man kan till och med bottna bädden med grövre grenar först och sedan det mer fina organiska materialet. Tänk bara på att det sjunker när det förmultnar.

Jorden

Sedan är det dags att fylla på med jord. Till perenner är det bra med minst 20 centimeter jord, gärna mer eftersom även jorden kommer att sjunka ihop och kompakteras efter anläggningen.

Eftersom jag gör en bomberad växtbädd, det vill säga den sluttar vid kanterna så att växtbädden är högre i mitten, tänker jag lite extra på att plantera marktäckande växter som breder ut sig lite utmed kanten. Då kan jag plantera dem en bit in i den djupare jorden.

Som funkia och kaukasisk förgätmigej i den här planteringen.

Fyll på med jorden och packa den genom att trampa igenom växtbädden för att pressa ut större luftbubblor. Jag använder mig av Planteringsjord Kvalitet som man kan beställa hem på helpall. Helt perfekt när man ska anlägga en större plantering!

Planteringsjord Kvalitet är framställd för att passa de flesta typer av växter i trädgården. Den innehåller ljus torv för en luftig jord som kan ta upp mycket vatten. Sedan innehåller den även mörk torv som även den gör jorden fukthållande. Den mörka torven binder också näring för att göra den tillgänglig för växterna under en längre tid.

Plantering

Nu är det dags för det roliga, det är dags att plantera perennerna! Plantera dem i samma djup som de sitter i krukan. Tryck till jorden runt om rotklumpen så att den får kontakt med jorden runtomkring. Rötterna letar sig lättare ut i den omgivande jorden och rotklumpen torkar inte ut lika lätt.

Plantagen har ett fantastiskt fint sortiment av perenner och till den här planteringen har jag använt mig av lite skuggtåliga växter som funkia, kaukasisk förgätmigej, astilbe och bergormrot.

Efter planteringen är det dags att vattna!

Vattna långsamt så att vattnet sjunker ner ordentligt på djupet. Perenner behöver 20-30 liter vatten per kvadratmeter i veckan under etableringen.

Skötsel

Nu är det bara att njuta av den färdiga planteringen, vattna och titta till den då och då för att snabbt ta bort eventuella ogräs som tittar fram.

Ett tips är att täcka jorden omkring plantorna med till exempel täckbark eller flis tills plantorna vuxit till sig. Det här håller undan fröogräs, håller en jämnare fuktighet och tillför mullämnen till jorden.

Så nu hoppas jag att du har blivit inspirerad till att anlägga din egen No Dig perennplantering!

Se alla våra perenner


TEXT OCH BILDER
Malou Augustin, trädgårdsmästare, trädgårdsdesinger och trädgårdsinspiratör som föreläser och håller onlinekurser i trädgårdsdesign och odling.
@evergreengarden.se

 

Fler tips och råd



Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Jätteverbena

Ø11 cm, Lila

8490
3 för 219:-
Läs mer

Astilbe 'Fanal'

Ø11 cm, Röd

8490
3 för 219:-
Läs mer

Funkia 'Night Before Christmas'

Ø11 cm, Grön

8490
3 för 219:-
Läs mer

Kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost'

Ø11 cm, Blå

8490
3 för 219:-
Läs mer

Vattenkanna Margaret

6 L, Grön

499:-
Läs mer

Montage- och trädgårdshandske

M, Grön

3990
Läs mer

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
3 för 139:-
Läs mer

Lewisia 'Mountain Dreams'

Ø13 cm, Flera färger

8990
Läs mer

Trädgårdsnejlika 'Pink Kisses'

Ø10,5 cm, Rosa

4490
3 för 109:-
Läs mer

Lavandin 'Grosso'

6-pack, Blå

179:-
Läs mer

Jätteverbena

Ø11 cm, Lila

8490
3 för 219:-
Läs mer

Stenpartiväxter

6-pack, Flera färger

249:-
Läs mer

Hybridnejlika 'Peach Party'

Ø10,5 cm, Orange

4490
3 för 109:-
Läs mer

Silvrig höstanemon 'Robustissima'

Ø11 cm, Rosa

8490
3 för 219:-
Läs mer

Luktpion, olika sorter

Ø23 cm, Flera färger

299:-
Läs mer

Hybridnejlika 'I Love You'

Ø10,5 cm, Rosa

4490
3 för 109:-
Läs mer

Astilbe 'Fanal'

Ø11 cm, Röd

8490
3 för 219:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen