Aster - sensommarfavoriten

Aster - sensommarfavoriten

Inom aster-släktet finns det många olika arter, både ettåriga och fleråriga. Aster novi-belgii är en lättskött sensommarblomma i lila, rosa och vitt. Fin i planeringar utomhus, gärna många i grupp. Sprider glädje med sina blommor långt in på hösten, även efter några frostnätter.

Placering och skötsel

Astern trivs i sol till halvskugga, håller längre vid svalare placering. Planteras med fördel i krukor på balkong, terrass och vid entré. Kan också plantera i rabatten och är då flerårig även om den följande år kommer att blir betydligt högre, ca 1 meter. Klipp regelbundet bort vissna blommor för riktigt lång blomningstid. Låt jorden torka något mellan regelbundna vattningar. Tillför även näring regelbundet.

Aster är fin tillsammans med andra växter

Blanda gärna in andra växter i krukorna med aster, några tips är silvernjurvinda, silverek eller alunrot som har vackra blad i olika färger. Det är också fint att sätta ihop fler krukor i en grupp med ett växtslag i varje kruka, gräs och sedumväxter kan då passa med aster.

Aster som bordsdekoration

Eftersom astern är lågväxande när den köps på kruka passar den bra som bordsdekoration. Blommorna häller även bra om de placeras i en vas, fint och fylligt till sensommarfesten. Läs mer om hur du dukar med blommar här >>