Bägarranka (Mandevilla) – skötsel och övervintring

Bägarranka är en vacker och populär slingerväxt. Den får massor av trumpetformade (bedårande) röda, rosa eller vita blommor som blommar länge.

Bägarranka (Mandevilla) – skötsel och övervintring

Vetenskapligt namn:Mandevilla
Familj: Myrtfamiljen (Apocynaceae) 

Bägarranka är en slingerväxt, en typ av “klätterväxt” men som alltså inte har de karakteristiska sugkopparna, fästtrådarna eller liknande för att ta sig framåt – istället klättrar den genom att slingra sig runt objekt. Därför behöver den ett stöd.

För att bägarrankan ska nå sin fulla potential, med rik blomning från maj till september, är det bäst att placera den utomhus när vädret är varmt på sommaren. Välj en skyddad plats med mycket sol. 

Eftersom växten måste övervintras inomhus är det mest praktiskt att låta den växa i en kruka eller korg som lätt kan flyttas runt. Det är förstås möjligt att ha växten inomhus året runt, men då behöver du växtbelysning för att den ska trivas. Tänk på att den som inomhusväxt får mer sparsam blomning, och att risken för skadedjur ökar jämfört med om du placerar växten utomhus på sommaren.

Se vårt sortiment av bägarranka

Skötselråd för bägarranka (Mandevilla)

Gott om sol och värme är nyckelord för att få en bägarranka att blomstra rikligt och länge.

 • Ljus
  Utomhus kan den stå i full sol till halvskugga, inomhus trivs den bäst på en solig fönsterbräda. Får den för lite ljus kommer bägarrankan att använda sina krafter för att sträcka sig efter det ljus den kan få – den blir då hög men får få blommor.
 • Temperatur
  Bägarrankan trivs i värme och blir som allra vackrast om den får stå utomhus på sommaren. Sätt ut den när temperaturen är stabil över 10 grader dygnet runt, och ta in den igen för vintern när det riskerar att bli kallare än så. Om temperaturen sjunker under 10 grader kommer även de mest härdiga bägarrankorna att ta skada. Vanligtvis tappar växten blommorna och knopparna först, eftersom bladen tål lite mer kyla.
 • Vatten
  Vattna ordentligt och regelbundet. Växten tål inte att torka ut helt men ska inte heller dränkas. Det bästa är att vattna med regnvatten eftersom bägarrankan helst inte vill ha kalk i vattnet.
 • Gödsel
  Ge gärna lite blomgödsel varje vecka under sommarsäsongen. På vintern behöver den ingen gödsel.
 • Jord
  Universaljord är ett bra val om du använder växten som ettårig sommarblomma, då får den precis lagom med näring under säsongen. Om du planerar att övervintra växten inomhus rekommenderar vi premiumjord.

Övervintra din bägarranka

När sommaren är på väg att ta slut och natttemperaturen börjar sjunka under 10 grader är det dags att flytta in växten för övervintring. Den idealiska placeringen är i ett soligt fönster i ett annars svalt rum – gärna med en temperatur något under normal rumstemperatur. 

Vissa har tur och har en inglasad balkong eller ett svalt rum i huset som är lämpligt. Om du inte har den möjligheten kan du försöka ge växten extra ljus med hjälp av en växtlampa.

Under vintern behöver bägarrankan mindre vatten än på sommaren, och du kan hoppa över gödslingen. Duscha gärna bladen med vatten emellanåt för att tillsätta fuktighet.

Tips! Tappa inte modet om växten ser lite risig ut under de mörkaste månaderna, låt den bara vila och se den vakna till liv igen när solen tittar fram på våren. Det är väl värt väntan!

Plantera om bägarranka

När våren kommer kan du plantera om bägarrankan i ny blomjord. Lyft försiktigt upp växten ur krukan. Om du ser mer rötter än jord väljer du en kruka som är en till två storlekar större än tidigare. Genom att omplantera på detta sätt får bägarrankan gott om plats att växa under hela växtsäsongen.

Beskärning och sticklingar

Bägarrankan växer snabbt, därför mår den bra av att beskäras under året. Växten tål kraftig beskärning, och du kan göra det antingen på hösten eller våren. Våren är att föredra eftersom du då kan passa på att klippa av rankor som har torkat in under vintern – och kanske ta några sticklingar. 

Se till att beskära precis ovanför ett bladpar. Efter beskärningen kommer växten att belöna dig med kraftig tillväxt och rik blomning.

Ta sticklingar av bägarranka

Det som klipps bort när du beskär växterna kan användas som sticklingar och bli till nya växter. Klipp av några toppar eller sidoskott så att du har sticklingar på drygt tio centimeter. Ta bort alla blad utom de två översta. 

Du kan sätta sticklingarna i vatten i några veckor för att se rötterna växa, eller så kan du plantera dem direkt i jord. Håll jorden fuktig och sätt gärna plast över i början. Kom ihåg att göra hål i plasten så att överskottsfuktighet kan avdunsta.

Se vårt sortiment av bägarranka

TIPS FRÅN VÅRA EXPERTER

 • Jennie – trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med intresse för trädgårdsdesign och fruktträd. Äppelträd är hennes favorit!
 • Nadja – hortonom, landskapsplanerare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med extra stort intresse för krukväxter, speciellt klätterväxter som philodendron och monstera.

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Bägarranka på Torn
50%

Bägarranka på Torn

Ø23 cm, Flera färger

34950 699:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen