Dränering och luftig jord – med lecakulor

Hur skapar du en bra miljö för dina krukväxter när det kommer till jordtäthet och dränering? Ett enkelt sätt att förhindra att jorden blir för tät och blöt är att använda lecakulor. Lerkulorna ger även jorden stadga och kan användas både i praktiskt och dekorativt hänseende. Läs mer om hur du kan använda dig av lecakulor hemma!

Dränering och luftig jord – med lecakulor

Lecakulor – för dränering, jordförbättring och extra vattenmagasin

Lecakulor är små kulor av bränd lera, som gör jorden till dina krukväxter porös och stabil – samtidigt som de bidrar till att skapa balans mellan luft och vatten. Materialet har länge använts som jordförbättrare i stor skala, eftersom det minskar sättningar och förhindrar att jord sjunker ihop. Dessutom dränerar de jorden på överflödigt vatten och fungerar som ett extra vattenmagasin vid torka. Perfekt för krukväxter.

Lecakulor

 

Fördelar med lecakulor

  • Ger jorden stadga och luftighet.
  • Dränerar jord på vatten.
  • Skapar ett extra vattenmagasin i botten.
  • Dämpar avdunstning av vatten på jordytan.
  • Dekorativt i krukor och kärl.

Lecakulor som dränering och vattenmagasin

För mycket vatten i jorden skadar växten och kan avhjälpas med rätt typ av dränering. Först och främst måste krukan ha ett dräneringshål eller flera i botten, där vatten kan rinna ut. Dessutom är det bra att lägga ett lager med lecakulor i botten som avleder överskottsvatten. Leca fungerar även som ett extra vattenmagasin för rötter under torrare perioder.

Tips: ett tjockt lager leca i botten räddar blommor från övervattning – och finns som ett extra vattenhål för rötterna vid torka.

Brända lerkulor för dämpad avdunstning – och dekoration

Förutom att rädda blötlagda växter genom sin förmåga att dränera, stabilisera och syresätta jorden kan även lecakulor användas för att dämpa avdunstningen av vatten på jordytan. Det gör att fukten håller sig kvar längre i jorden – samtidigt som det är dekorativt.

Att tänka på när du planterar om

  1. När du planterar om växter är det bra att alltid välja krukor eller kärl med tillräckligt stor volym. Det gör att du inte behöver vattna så ofta och att rotsystemet får en chans att utvecklas ordentligt.
  2. Med dräneringshål i botten och lecakulor förbättrar du dräneringen och skapar en porös och luftig jord där växten verkligen kan trivas. Även krukskärvor är bra att blanda i botten.
  3. Glöm inte bort att välja en jord av hög kvalitet samtidigt som du vattnar regelbundet med näring, inte minst under sommarhalvåret.

Läs mer

Köp lecakulor >>
Välj rätt jord till dina växter >>
Så väljer du rätt gödsel och näring till växter >>

Du är här:


Lecakulor

10 L

7490
2 för 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen