Fågelmatning - så lyckas du

Fågelmatning - så lyckas du

Varför inte låta en del av naturens vardagsdramatik utspela sig i din trädgård - bjud skogens alla småfåglar på mat! Det är fascinerande, spännande, underhållande och, för vissa småfåglar, en livsuppehållande åtgärd att mata dem under årets kalla period.

Starta gärna tidigt med fågelmatningen. Då vänjer sig ”stamtruppen” vid att det finns mat hos dig. Vilka som ingår i stamtruppen varierar. I villaområden och andra stadsmiljöer handlar det ofta om gråsparvar och/eller pilfinkar, ute på landsbygden om mesar och ibland även pilfinkar.

Det är fåglar som häckar i närheten och som stannar kvar i trakten året om. Att få dessa på sin sida är viktigt eftersom de lockar till sig mera tillfälliga besökare. Om en överflygande flock med t.ex. domherrar ser att det råder tät trafik till ett visst fågelbord, slår de sig gärna ner för att ta del av det som bjuds.

Tips! Vårt utbud av fågelmat och tillbehör hittar du i kategorin Mata fåglar.

Vad ska jag mata fåglarna med?

I princip gäller att utfodra fåglarna med så mycket kolhydrater och fett som möjligt, och fåglarna har själva oftast en bra känsla för vad som passar dem. Olika sorters fåglar gillar förstås olika sorters mat, här följer en förteckning med exempel på vad du kan mata med:

Hampfrö

Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita.

Solrosfrö

Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka.

Havre, brödbitar, kokt osaltat ris

Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva.

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö

Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv.

Bokollon

Bofink, bergfink, nötväcka.

Ekollon

Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka.

Hasselnötter

Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett.

Jordnötter

De flesta mesarna, nötväckan och siskor.

Talg, ister, späck, kokosfett

Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare.

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär

Trastar, sidensvans, stare.

Tänk på att inte mata fåglarna med mat som innehåller salt, gammalt mögligt bröd eller bröd med saffran i. Vill du ge dem något lite extra fint så tycker de väldigt mycket om osaltat smör och russin.

Lugn och ro

Många fåglar, särskilt mesar, måste äta en stor del av sin vakna tid när det är kallt. Därför föredrar de platser där det råder lugn och ro framför ställen med mycket störningar. Ett fågelbord på baksidan av ett hus fungerar normalt bättre än ett som står intill en väl frekventerad ytterdörr. Att grannens katt lurar under närmaste buske kan också innebära att fåglarna undviker ditt sällskap. Vidare är det viktigt att det finns skydd i närheten. Kommer sparvhöken farande, är det bra om det finns en tät buske, häck eller liknande på nära håll.

Små tips

  • Det är både dekorativt och praktiskt att hänga upp några äpplen i en ståltråd som fåglarna kan äta direkt ifrån.
  • Det kan vara bra att ha lite olika matare och frön för att locka fler fågelsorter till sin trädgård.
  • Vi säljer en ställning som lätt placeras på vald plats i trädgården, i den kan du hänga upp tre olika typer av matare.