Vacker trädgård med formklippta växter

Välkomnande buxbomsklot vid entrén, en blomsterrabatt omgärdad av en finklippt liguster eller formklippta träd över de rosa nävorna? Vill du styra upp bland yviga växter i trädgården är de formklippta växterna ett perfekt val. 

Vacker trädgård med formklippta växter

Du har säkert sett spännande trädgårdslabyrinter eller fantastiska buxbomshäckar i slotts- och herrgårdsmiljöer, men redan i det antika Grekland ansågs det faktiskt vara en konst att formklippa sina växter. Nu ses dessa underverk överallt, inte minst i våra hemmaträdgårdar där de kan styra upp och ge struktur. 

Formklippta plantor blir vackra i de flesta trädgårdar, oavsett om det rör sig om klot, geometriskt perfekta häckar eller fantasifulla figurer. De kan gränsa av till grannen, utgöra rabattkanter eller skapa en känsla av rum där det behövs, till exempel kring uteplatsen. 

Här är alla tips du behöver för att komma igång!

Välja rätt växt för formklippning

För bästa resultat bör du använda växter som är härdiga i din odlingszon och som tål regelbunden beskärning, de bör även ha ett tätt bladverk och vara vintergröna. Det är också praktiskt om de någorlunda passar den form du vill skapa, välj högväxande växter till höga former och lågväxande till lägre. Till större former och figurer passar exempelvis tuija, idegran, avenbok och bok. Måbär, liguster och buxbom är fina till mindre figurer som djur och klot – och järnek och hagtorn passar i sin tur bra till mer geometriska, fyrkantiga former. 

Växter som passar bra att formklippa

Så här formklipper du dina växter

  • Börja helst forma växten medan den är ung och fortfarande har mjuka grenar. Klipp ett par gånger per år, gärna under JAS (juli-augusti) då förgrenar sig växten bäst. Om det krävs kan du även putsa lätt däremellan. En färdig figur kan trimmas cirka 3–5 gånger per år. 
  • Studera växtens form och putsa bara lite i taget uppifrån och ned. 
  • Gödsla växten efter beskärningen så får den extra kraft att återhämta sig.

Hjälp med formen

Vill du klippa ett djur, en bil eller någon annan spännande form, så kallade topiaires? Inga problem. Om du tycker att det är svårt att få till formen på fri hand kan du först sätta ett hönsnät över växten och forma det till rätt form. Det finns även färdiga formklippningsmallar att köpa, dessa träs över växten när den fortfarande är liten och bladverket får sedan växa in i formen. Det som sedan sticker ut trimmas bort. Vissa avancerade former kan ta år att fullända, men när de väl är färdiga kan de verkligen bli trädgårdens paradnummer. 

Tips: Ta alltid reda på hur den växt du valt ska beskäras, vissa växter kan ha speciella krav, exempelvis bör gran och tuija aldrig beskäras för djupt, till barrfri gren, det är endast hälften av de nya årsskotten som bör klippas.

En del äldre växter kan också vara känsliga för alltför hård beskärning.

Rätt verktyg till formklippning

En elektrisk sax är bra om du vill formklippa häckar eller större växter, men till mindre projekt räcker det med en sekatör. Använd skarpa verktyg som ger fina snitt, det gör att växten läker snabbare.

Vacker trädgård året om

Formklippta växter är vackra året runt, även på vintern då siluetterna täcks av vit snö. 

Välj gärna flera olika sorter med olika bladverk och färger för en spännande kontrast. Och var inte rädd för att ta ut svängarna, kanske kan en tråkig tuija få bli till en häst eller ett lokomotiv?



Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen