Hibiskus – fakta och skötselråd

Det finns få krukväxter som är så uppskattade som hibiskus. Det är en växt som levererar under väldigt lång tid och sköts den på rätt sätt, år efter år, så kan den bli otroligt gammal. Denna tropiska växt, som ändå trivs väldigt bra i vårt inomhusklimat, blommar från tidig vår till sen höst - så på många sätt är hibiskus en garanti för ett blommande hem och ett härligt intryck.

Hibiskus – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Hibiscus
Familj: Malvaväxter (Malvaceae)

Skötsel hibiskus

 • Vatten
  Hibiskus är en väldigt törstig växt så se till att hålla jorden fuktig hela tiden, annars kommer det snabbt att märkas på hur växten mår. Dock är det viktigt att se till att det inte blir för blött, för att undvika röta. 
 • Ljusbehov
  På grund av sitt tropiska ursprung så trivs den också som bäst i ett varmt och fuktigt klimat med god tillgång till sol.
 • Jord
  Jorden som du bör använda är vanlig blomjord som inte är för kompakt.
 • Gödsel
  Som gödsling, med små doser utspridda över växtperioden mellan april och augusti, rekommenderas krukväxtnäring för blommande växter.

Under viloperioden på vintern ska den stå svalt, där den med fördel duschas av med jämna mellanrum för att bland annat förhindra lusangrepp. På våren toppar man av och beskär hibiskusen, vilket ger den ny kraft att växa. Topparna kan du med fördel använda som sticklingar till nya plantor.

Hibiskus – en lätthanterad tropisk växt

Det finns otroligt mycket man kan säga om denna vackra växt. Den är massiv både när det gäller till den växtpotential den har men också det otroliga tropiska inslag som den bidrar med. Det är inte konstigt att blomman starkt förknippas med det tropiska, eftersom den är en symbol för Hawaii och samtidigt en högt älskad blomma i Malaysia.

Trots att den har det ursprung som den har så trivs den däremot alldeles utmärkt också i vårt svenska klimat. Som en krukväxt mår den fint i ett uterum eller i ett ljust fönster, och i vissa fall går det till och med att plantera ut hibiskus utomhus. Värme och vatten är de avgörande faktorerna för en hibiskus.

Utseende

Till utseendet är det inte mycket som slår denna underbara växt. Sina stora vackra blommor, som består av fem blad som kan bli upp till 10 centimeter i diameter, är kortlivade - men hibiskusen har en enorm potential till att snabbt blomma på nytt.

Hibiskus går att hitta i alla världens färger, förutom klarblått och svart. Vissa varianter har till och med blandade färger, så med en hibiskus får du en färgsprakande växt som går hand i hand med ett vackert intensivt mörkgrönt bladverk.

Hibiskus rosa

Hibiskus sägs ha sitt ursprung från de tropiska delarna av Asien och kallas ofta både för Hawaiiblomma och kinesisk ros.

Snabbfakta hibiscus

 • En sort är Malaysias nationalblomma och Chengdus stadsblomma.
 • Finns i över 200 olika arter i en mängd olika färger.
 • Finns i stora delar av världen.
 • Namngavs av Carl von Linné 1753.
 • Alla hibiskusar som säljs idag är hybrider.
 • En sort av hibiskus har blommor som endast håller en dag.
 • Som prydnadsväxt kan en hibiskus bli upp till fem meter hög.

Fler tips 

Inspireras och få tips för växter inomhus >>
Tips för att lyckas med sticklingar >>
Krukor som förhöjer dina växter >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen