21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Julblommor gör oss lugna

Julblommor gör oss lugna

Att vi mår bra av att vara i naturen har vi vetat om ganska länge. Men att även julblommor och andra inomhusväxter gör att vi blir lugna och slappnar av är ganska nytt.

Känslan att vara omgiven av grönska är det många av oss som gillar. Allt fler försöker också hitta sköna gröna miljöer för att uppleva den behagliga känsla det ger.

Inför julen finns det all anledning att passa på att skapa en egen stund med fokus på att vara i nuet och varva ner med julens blommor och växter.

Vissa av oss får sinnesro av att göra egna julgrupper, binda julkransar och komponera fina buketter med julblommor. Ta gärna med sådant du hittat i naturen som kottar och mossa.

Gör din egen julkrans >>

- Nya studier visar att växter inomhus höjer trivseln, ger mer glädje, är avstressande och främjar social gemenskap, säger Patrik Grahn, som är professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, till Blomsterfrämjandet.

Han har jobbat med sambandet mellan växter och hälsa sedan mitten av 1980-talet. Hans forskning visar att stressade individer som får vistas i gröna miljöer – även virtuella – återhämtar sig betydligt snabbare från stress än andra.

Du kanske själv har märkt hur andningen blir lugnare när du möts av doften av nyutslagna hyacinter eller tazetter när du kommer hem efter jobbet? Eller att pulsen går ner när du tänder adventsljusen och ser en julgrupp du själv har gjort?

Gör din egen julgrupp >>

Även forskningresultat från Kina och Japan visar att människor får lägre blodtryck och minskad kortisolmängd genom att omge sig med inneväxter.

För många fungerar faktiskt skapande med växter som en grön terapi, som är rogivande och avslappnande. Det handlar inte bara om växteffekten, utan också om det faktum att det är något levande som vi får vårda.

Varför det är så nyttigt med natur har tidigare inte varit helt klart, men ny svensk forskning visar att det bland annat har med växternas dofter att göra. Då handlar det inte bara om förföriska blomdofter, utan även om alla doftämnen som utsöndras från barr, blad och strån.

Så tänk på att gå nära alla julblommor och julträd du ser och verkligen dra in doften i näsan!

Julblommorna vi älskar mest

Det finns en julblomma som verkligen står för tradition. Det är den klassiskt röda julstjärnan, men den finns numera i flera läckra färger att välja på, som orange och lime.

Den praktfulla amaryllisen har också kommit i flera nya färger de senaste åren och blivit alltmer populär. Den har därmed gått om en annan klassisk julblomma, nämligen hyacinten som hamnat på tredje plats bland våra julfavoriter.

En annan växt som ständigt växer i popularitet är den skira rumsgranen, som vi kan behålla när julhelgerna är över.

Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen