Kaprifol – plantering och skötsel

Denna lövfällande buske eller klätterväxt är ett inslag i trädgården eller på balkongen som du inte kommer att ångra. Allra särskilt kvällstid när kaprifolens blomster är i full gång, och du dras med i de ljuvliga dofter som denna växt då bjuder på.

Kaprifol – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Lonicera caprifolium
Familj: Kaprifolväxter (Caprifoliaceae)

Doft och estetik när du odlar kaprifol

Behöver du en växt i trädgården som bjuder på såväl färg som form, och som en bonus också doftar alldeles fantastiskt? Då är kaprifolen helt klart ett bra val. Ge din kaprifol en ljus placering utan direkt sol, och något att slingra sig vid så är halva jobbet redan gjort – och därefter tar denna växt över och kan piffa upp såväl tråkiga nätstaket i trädgården som kala och färglösa balkonger med sitt slingrande växtsätt, och sitt härliga blomster.

Odla stickling eller planta så här

  • Absolut enklast är om du driver upp kaprifol från en stickling, eller genom att plantera en planta.
  • Börja med att sätta ner plantan i en hink med vatten, så att den är rejält genomfuktad innan planteringen.
  • Förbered en grop i trädgården, eller en kruka för balkongen, där kapifolen kan få cirka 60 cm djup för sina rötter. Planteringsjord passar bra för din kaprifol, vare sig den ska utplanteras i trädgården eller stå i kruka. För trädgården kan du blanda ut planteringsjorden med befintlig jord för bästa resultat.
  • Sätt ned plantan i jorden, och fyll upp med jordblandningen. Tryck sedan till lite försiktigt, och vattna därefter rikligt.
  • Se till att plantan har något att stötta sig emot, exempelvis en spalje.

Vattna regelbundet - kaprifol får inte torka ut

  • Håll därefter koll på din kaprifol och vattna den med jämna intervaller. Se till att den inte torkar ut helt – särskilt inte under sitt första levnadsår då den är extra känslig för torka.
  • Gödsla din kaprifol på våren, med fullgödsel eller naturgödsel och gärna en gång under försommaren. Det ska däremot inte göras i samband med själva planteringen, utan låt det gå några veckor först.

Äkta kaprifol, vildkaprifol eller eldkaprifol – vilken växt är din favorit?

Givetvis så finns det massvis med fina och väldoftande arter av kaprifol, och det som skiljer dessa åt förutom färg och form kan vara sådant som blomningstider och härdighet i olika växtzoner. Välj t.ex. mellan äkta kaprifol, vildkaprifol och eldkaprifoler – som alla har lite olika fördelar.

  • Äkta kaprifol
    Äkta kaprifol är härdig till växtzon 3, och får orangea bär till sina ljusrosa eller gräddvita blommor. Blommar mellan maj och juni.

  • Vildkaprifol
    Till skillnad mot den äkta kaprifolen så är vildkaprifolen något härdigare, och klarar sig ända till växtzon 4. Vildkaprifolen ger röda bär och doftar även betydligt mer än den äkta kaprifolen. Blommar dessutom något senare än den äkta kaprifolen, i största grad under juli – september.

  • Eldkaprifol
    Denna färgsprakande variant bjuder på orangea och scharlakansröda blommor under juni – september, och är också härdig ända upp till växtzon 4. Till skillnad mot den äkta kaprifolen och vildkaprifolen så doftar däremot inte eldkaprifolen, vilket gör den lämplig för den som kanske bara vill njuta av konstverket.

Skötsel - beskära kaprifol

För att hålla din kaprifol i fint skick kan det vara bra att regelbundet putsa upp de fula grenarna på plantan. Om den växer sig alltför stor behöver den ofta beskäras eller gallras för att hålla den i skick. Kaprifol vill gärna vattnas ofta och tycker inte alls om torka. Detta är som allra viktigast under kaprifolens första levnadsår.

Så hanterar du angrepp från skadeinsekter

Kaprifolens blommor kan angripas av kaprifolfjädermott som kan göra att blomningen helt upphör vissa år. Larverna äter då av knopparna, vilket gör att de blir bruna och faller av – istället för att slå ut och blomma som dom ska. För att förebygga detta så bör kaprifolen inte planteras mot väggar, och den bör heller inte utsättas för torka. För att behandla pågående angrepp kan man använda sig av bakterien bacillus thuringiensis eller ett pyretum-preparat. Detta ska då göras från knoppsättning fram tills det är dags för blomning.

En doftande skönhet med giftiga inslag

Medan kaprifolen kan hänföra en genom att charma oss med sina vackra äggrunda och blågröna blad, tillsammans med sina gulvita blommor som sprider härligt aromatiska vindar om kvällarna så behöver man samtidigt vara aktsamt med dess orangeröda till röda bär. Dessa är nämligen giftiga, och för den som skulle råka förtära dessa väntar biverkningar så som kräkningar, ansiktsrodnad, överdriven törst och även vidgade pupiller. Att äta dessa bär är därför givetvis något som man ska undvika i allra högsta grad.

Arten odlas oftast som prydnadsväxt, och hör i första hand hemma i Europa och i Asien. Här i Sverige är den härdig upp till södra Svealand. Kaprifolen passar utmärkt som klätterväxt, och kan planteras i många olika lägen då det är en härdig och tålig växt som inte har alltför stora krav. Vare sig du har planer på att plantera kaprifol i trädgården eller i kruka på balkongen så kommer du att få njuta av en växt som berör fler av våra sinnen, med såväl estetiskt vackra blommor som en fantastisk aromatisk doft.

Bra att veta om äkta kaprifol

  • Dess blommor kommer i samlingar, med cirka 3-5 cm långa kronor.
  • Blommorna är vita och gulaktiga, ibland med röda anstrykningar på utsidan.
  • Kaprifol är en mycket väldoftande växt, särskilt kvällstid.
  • Bären på kaprifol är giftiga och ska inte förtäras.
  • Kan bli upp till 3 meter hög.
  • Blommar i maj – juni.
  • Dess släkting, vildkaprifolen, är Bohusläns landskapsblomma.

Intressant läsning

Tips och råd för att lyckas med klätterväxter >>
Kolla i vår näringsguide för rätt näring >>
Läs mer om hur du vattnar på bästa sätt >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen