Lilja – plantering och skötsel

Liljorna tillhör ett stort släkte som tillsammans innefattar cirka 100 olika arter. Växten odlas i första hand fram som prydnadsväxt där den gjort sig populär i många hem och trädgårdar tack vare sina stora tilltalade och väldoftande blommor.

Lilja – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Lilium
Familj: Liljeväxter (Liliaceae)

Plantera liljor ute - tips och råd

För dig som vill nyplantera liljor i din trädgård så har du ett roligt projekt framför dig. Liljan är en praktfull växt som kommer att sätta pricken över i:et i din trädgård med sina majestätiska blommor. Tänk bara på att välja ut planteringsplatsen med omsorg för att få dina liljor att trivas som allra bäst. De föredrar att växa i sluttning bland småbuskar med svaga rotsystem, där den får ha sina fötter i skugga men sin kropp och sitt huvud i solen.

Plantering - steg för steg

  • Innan du planterar ner dina lökar så behöver du låta jorden vara uppgrävd med ett djup på cirka 50 cm.
  • De flesta sorter planteras på cirka 15-25 cm djup, men en del vill planteras mer grunt, så som exempelvis madonnaliljan. Kolla upp vad som gäller för din sort innan du planterar ner dina lökar.
  • Eftersom liljan vill ha en mycket väldränerad plats så bör du leta fram en plats i din trädgård som har en naturlig sluttning. Om detta inte finns naturligt så kan du skapa en sådan plats.
  • Fyll upp med en mullhaltig jord, gärna lövkompost med torv i. Blanda ut detta med grov sand, och se till att undvika lera och kalkhaltiga jordsorter. Se till att jorden hålls så pass porös att du ska kunna sticka ner din arm ända till armbågen utan att möta motstånd.
  • Gödsla därefter jorden med långtidsverkande gödsel.
  • Efter planteringen behöver du ge liljorna en rejäl genomvattning, och om sommaren bjuder på en ihållig torka så behöver du se till att dina liljor får ordentligt med vatten även då.
  • Täck därefter jorden med torv eller barkmull för att fukten ska stanna kvar. Lägg ett lager med grov sand runt stjälkarna på dina liljor för att enklare kunna se nedfallna liljebaggar och göra dig av med dessa. Sanden håller dessutom stjälkbasen torrare, något som är bra för att förhindra röta.

Skötselråd för lilja i trädgård och som krukväxt

I trädgården

Liljor trivs som bäst i en väl dränerad mark med en porös och genomsläpplig jord som skyddar från skador. Efter vintern kan det vara bra att städa upp bland dina liljor och göra dig av med gamla torra stjälkar, vintertäckning och annat skräp. Luckra upp jorden lite runt liljorna, men var försiktig med de växande piporna.

För att behålla fuktigheten kan du fylla på med ett lager av väl förmultnad kompostjord som är blandad med torv eller barkmylla. Undvik färsk naturgödsel, då liljorna hellre föredrar sin gödsel mycket välbrunnet och förmultnat. Senare under sommaren kan du med fördel gödsla dina liljor med flytande trädgårdsväxtnäring ett par gånger.

Liljor i kruka

För att vårda dina liljor behöver du se efter dem lite extra efter vinterhalvåret. Om du har låtit dina liljor övervintra frostfritt inomhus så kan det vara så att jorden hunnit bli näringsfattig, och då behöver den bytas ut inför nästa säsong. I samband med att du byter ut jorden är det även bra att rensa upp från gamla, torra stjälkar och att ta fram löken och kolla så att den ser frisk ut.

Sätt ner liljan igen i en djup och rymlig kruka som du har bottnat med ett lager av lecakulor eller krukskärvor för att skapa ett bra dränage. Fyll först upp med ett lager grovsand, och följ sedan med jord som är anpassad för den sorten av lilja som du har. De flesta liljor tycker om porös, sandig lövmylla som har lätt surt eller neutralt pH-värde.

Om du har möjlighet att plantera ner någon marktäckande växt i samma kruka som din lilja så är detta fördelaktigt, så dessa växter kan skugga jorden och hålla liljans rötter svala. En annan möjlighet är också att placera din kruka med liljor bakom andra krukor så att jorden skuggas på det sättet. Liljestjälkarna vill däremot gärna ha ljus.

Ett par gånger under sommaren kan du gödsla med flytande växtnäring.

Om du råkar ut för liljebaggar

Liljebaggen tycker mycket om sina liljor och det är lika bra att du förbereder dig på att du kommer att hitta dessa små baggar. Det är nämligen knappt en fråga om, utan när, de dyker upp.

Vuxna baggar kan du hitta direkt på bladen där de kan synas genom sin lackröda färg, och äggen läggs i klungor av orangefärgade ägg på undersidan. Det gäller att du fångar dessa snabbt innan de hinner kasta sig ner i sanden och gräva ner sig. Ha en burk med t-sprit i som du lägger ner baggarna i. Spriten kommer omedelbart att bedöva baggen, och därefter drunknar den. Ta för vana att kontrollera dina liljor ofta, då baggen förökar sig snabbt och kan utveckla hela två generationer under en sommar.

En symbol för både skönhet, kyskhet och oskuld

I Gamla Testamentet så förekommer den vita madonnaliljan som en symbol för skönhet. Den omnämns bland annat i sångform i Höga Visan: ”Såsom en lilja bland törnen, så är min älskade bland jungfrur”., men i litteratur och ballader överlag så kan ordet lilja vara beskrivande för vackra blommor överlag. Därtill har liljan länge odlats vid nordiska kloster som en läkeört, och användes även som kristussymbol i den fornkristna konsten. Namnet ska den däremot ha fått efter sitt symbolvärde för kyskhet och oskuld under medeltiden.

I Sverige har vi inga vildväxande arter, men det finns istället fyra stycken släkten som har förvildats: klockliljesläktet, tulpansläktet, vårlökssläktet och liljesläktet. Det är en flerårig växt som lagrar sina resurser i lökar, och som första gången beskrev vetenskapligt år 1789.

Kortfakta liljesläktet

  • Familjen liljeväxter består av cirka 15 släkten och drygt 700 arter.
  • Förekom inom vetenskaplig skrift första gången år 1789.
  • Blommorna är röda, gula, orangea eller vita.
  • Liljor säljs även i snitt- och lökform.
  • Blommorna förekommer ofta i målningar.
  • Föredrar att växa i sluttning.

Se mer om blommande lökväxter

Plantera vårblommande lökar på hösten >>
Läs om ramslöken >>

Du är här:


Gödsel långtidsverkande
Medlem 129:-

Gödsel långtidsverkande

1 kg

169:-
Läs mer
Lilja mix svart & vit
30%

Lilja mix svart & vit

4-pack, Vit

5593 7990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen