Många hakar just nu på trenden att sätta orkidén i vatten istället för i bark eller jord. Men hur får man orkidén att trivas under de förhållandena? Vi har svaret.

Orkidé i vatten – så gör du

Även om trädgårdsmästare rekommenderar att man odlar orkidéer i bark är det faktiskt möjligt att få dem att trivas i något så simpelt som en vas med vatten. Inte minst är det roligt att testa något nytt med en så klassisk växt.

Att sätta en orkidé i vatten kan vara en spännande utmaning för växtentusiaster som vill experimentera med alternativa odlingsmetoder, och ett bra inredningsgrepp för alla som vill ge orkidén ett mer modernt utseende.

Vilka slags orkidéer trivs i vatten? 

Vissa orkidéer är mer lämpade att stå i vatten än andra. Nedan ger vi några generella tips, men tänk på att resultatet kommer att variera beroende på vilken sort du har valt och hur du sköter om den.

 • Brudorkidé (Phalaenopsis) är en av våra mest populära orkidéer och dessa är vanligen robusta nog att klara av att stå i vatten.
 • Vandaorkidéer har ofta tjocka, starka rötter, vilket gör att de ofta klarar sig bra i vatten.
 • Vissa sorters Dendrobium kan också odlas i vatten, titta särskilt efter de med tjocka rötter.

Se hela vårt sortiment av orkidéer

Så lyckas du med orkidéer i vatten 

 1. Rengör rötterna noggrant: Ta bort all jord och bark, och skölj sedan av dem ordentligt.
 2. Placera orkidén i en lämplig glasvas. Tänk på att rötterna ska befinna sig inuti vasen, men löven utanför.
 3. Fyll vasen med lite vatten – låt större delen av rötterna stå i vatten, men se till att det inte når upp till resten av plantan. Håll ett öga på vattennivån och fyll vid behov på med mer.
 4. Byt vatten regelbundet för att undvika bakterier och alger - en gång i veckan är en bra tumregel, men i början kan du byta oftare eftersom det ofta finns lite smuts kvar från rötterna som kan grumla vattnet första tiden.
 5. Lägg till lite orkidégödsel i vattnet en gång varannan månad, så att plantan får den näring den behöver för att blomstra.

Utmaningar med orkidéer i vatten 

Orkidéer är egentligen inte gjorda för att stå i vatten. Även om de kan anpassa sig så finns det några utmaningar du bör vara medveten om:

 • Rötterna kan börja ruttna, vilket i sin tur skadar plantan. Byt vatten ofta och håll koll på hur rötterna mår.
 • Liksom andra växter är orkidén beroende av näring för att växa och blomstra, men utan jord eller bark har den inte det. För att undvika näringsbrist: Tillsätt lite orkidégödsel i vattnet då och då.
 • Om plantan är instabil i vasen har den inte tillräckligt stöd för att växa. Välj en vas som passar ändamålet. 

Om du följer tipsen ovan är det en kul utmaning att testa på att odla orkidé i vatten – det kräver lite mer omsorg jämfört med jord och bark men är klart värt att testa.


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter generellt och kaktus och Philodendron speciellt.
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.Dendrobium 'Apollon'

Höjd 50 cm, Vit

199:-
Läs mer

Brudorkidé Boquetto Beauty

Höjd 45 cm, Vit

279:-
Läs mer

Brudorkidé

Höjd 60 cm, Blå

279:-
Läs mer
Brudorkidé 'Boquetto Romantico'
30%

Brudorkidé 'Boquetto Romantico'

Höjd 35 cm, Rosa

24430 349:-
Läs mer

Brudorkidé

Ø12 cm, Flera färger

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen