Orkidéer – nya sätt att arrangera dem

Orkidéer är en av våra största favoriter. Med sina härliga färgnyanser, vackra blommor och olika sorter är de alla exempel på naturens fantastiska konstverk. Phalaenopsis eller brudorkidén är den populäraste sorten i Sverige, den är lätt att sköta och tillför färg och liv var helst den placeras.

Orkidéer – nya sätt att arrangera dem

Fem sätt att arrangera din orkidé

Förutom att placera en orkidé i en kruka och ställa i fönstret följer här några tips om hur du kan arrangera din orkidé. Låt fantasin flöda med ärvda gamla skålar eller loppisfynd.

 1. Plantera flera orkidéer tillsammans
  Plantera ihop tre till fem orkidéer i en skål eller stor kruka toppat med dekorationssten, mossa eller bark. Det är även fint att sätta en grön växt med rankor i samma arrangemang som till exempel plättar i luften.
 2. Nya typer av planteringskärl
  Plantera orkidén i en cylindervas.
 3. Låt orkidéen sväva
  Linda ett klot av mossa kring rötterna och häng upp orkidén som en svävande växt, även kallat Kokedama. Vattna genom att spraya klotet eller ta ner och doppa klotet i vatten då och då.
 4. Häng upp orkidéen
  Placera orkidén i ampel och ta bort blompinnar så stjälkarna får hänga fritt.
 5. Ta bort orkidéjorden och låt rötterna vara bara
  Sätt orkidén med bara rötter i en vas tillsammans med en kvist murgröna. Detta arrangemang håller minst sex veckor, men troligtvis längre om du byter vatten lite då och då.

Så tar du hand om din orkidé

Skötsel orkidé

 • Placering
  Phalaenopsis trivs att stå ljust och varmt, undvik direkt solljus eller närhet till värmekällor. Ett norrfönster eller plats en bit in i rummet fungerar oftast utmärkt. Brudorkidéer blommar minst en månad, men kan blomma upp till tre månader om de får tillräckligt mycket vatten. I vissa fall kommer det en ny stängel redan innan de andra vissnat ner, andra gånger får man vänta flera månader innan den blommar om.
   
 • Vattning
  Hur mycket vatten orkidéen behöver beror på hur varmt och ljust den står och om orkidén blommar eller inte. På sommaren när det är höga temperaturer kan det behövas upp till tre gånger per vecka. Står orkidén i ett norrfönster under vintern utan blommor räcker det med att vattna sparsamt en gång i veckan. Vattna antingen genom att doppa hela krukan i vatten, hålla den under kranen eller duscha den i några sekunder. Det går bra att vattna en orkidé som vanligt, det vill säga med vattenkanna eller liknande. Var då noga med att den inte får för mycket vatten varje gång. När orkidéns luftrötter och blad är gröna och saftspäda vet du att den trivs och har tillräckligt med vatten.
   
 • Näring
  Ge dina orkidéer näring en gång i månaden tillsammans med vattningen. Du kan även använda näringsstavar som du trycker ner i krukan. Dessa håller under en längre period.

När din orkidé vissnat, gör så här

Blommorna vissnar efterhand, torkar och faller av. Börjar den tappa blommor som inte torkat är något troligtvis fel, vanligen för lite eller för mycket vatten.

 • Ta bort hela stängeln
  När alla blommor fallit kan du antingen skära av hela stängeln, då kan det ta lite längre tid innan nya blomstänglar kommer upp men du slipper å andra sidan att titta på en torkad stängel.
   
 • Ta bort en del av stängeln
  Du kan också skära av toppen av blomsterstängeln, lämna ungefär en tredjedel. Du kan se var det kommer nya skott.

Så får du dina orkidéer att blomma igen

Orkidékompost eller mossa

De flesta orkidéer är epifyter alltså växter som lever på andra träd eller växter där de klamrar sig fast med långa luftrötter som samlar vatten och näringsämnen från omgivningen. Våra hem är dock sällan lika fuktiga som regnskogen så för att orkidén ska trivas planteras den vanligtvis i en barkblandning som kallas orkidéjord. Den är luftig så rötterna får mycket luft och fukt. När vi hänger upp orkidén i en mossboll till exempel är det mossan som får agera fukthållare. Det finns även en speciell orkidémossa som håller fukten bra, den kan du både ha i ampel, kruka och arrangemang.

Phalaenopsis Royal Blue

Är en vanlig Phalaenopsis som injicerats med bläck från botten av blomsterstängeln så att blommorna blir läckert blå. Tänk på att effekten av färgningen är ganska kortvarig. Knoppar som slår ut efter köpet kommer att vara ljusare blå eller vita, beroende på hur långt de hade kommit under injektionen.

Se alla våra orkidéer

Vill du veta mer?

Orkidéer - så lyckas du >>
Se vårt sortiment av orkidéer här >>Brudorkidé

Ø12 cm, Vit

169:-
Läs mer

Brudorkidé

Ø12 cm, Lila

169:-
Läs mer

Brudorkidé

Höjd 25 cm, Flera färger

8990
2 för 159:-
Läs mer

Brudorkidé

Ø12 cm, Rosa

169:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen