Plantagens rosor – från odlare till butik

Plantagens rosor – från odlare till butik

Rosor är några av världens mest älskade snittblommor. De är lätta att tycka om med sina vackra färger och dess praktfulla intryck. Här är vår historia om rosens väg från producent till butik.

Certifierade rosor

Rosorna är ett känsligt släkte som måste tas väl omhand i varje steg, från skörd till våra butiker och hela vägen fram till våra kunder, för att uppnå bästa kvalitet. Därför lägger vi på Plantagen stor vikt vid varje steg i processen, i nära samarbete med våra producenter och samarbetspartners.

Under det senaste decenniet har Afrika blivit den ledande blomsterexportkontinenten i världen. Vi samarbetar med en utvald grupp hängivna producenter och samarbetspartners i Afrika som har lång erfarenhet på området. Många av våra rosproducenter i Afrika är, och vissa andra är på väg att bli, MPS-ABC, MPS-GAP och MPS-SQ-certifierade. MPS är en certifiering som man kan applicera på all sorts odling; blommor, växter och grönsaker med mera. MPS finns idag i 55 länder runt om i världen. 

– Vi på Plantagen har valt MPS av just den anledningen, att vi kan få hjälp av tredje part att kontrollera alla våra växter utifrån både miljö och social hållbarhet, säger Hilde Poppe som är ansvarig affärsområdeschef på Plantagen. Vi och våra samarbetspartners besöker samtliga producenter regelbundet för att kontrollera kvaliteten och se över arbetsförhållandena hos våra producenter.

–  Våra ledord är hållbarhet, socialt ansvarstagande och spårbarhet. Vi vill försäkra oss om att våra rosor och alla som jobbar igenom hela kedjan har det bra, fortsätter Hilde.

Rosor behandlade med omsorg

Rosorna skördas dagen efter att odlaren har fått vår order. De behandlas, packas och skyddas för att säkerställa att de klarar sig genom hela processen.

– Varje steg i kedjan är viktig för att upprätthålla den kvalitet som återspeglas direkt i våra rosor, säger Hilde Poppe.

God kontroll med spårbarhet

Precis som våra producenter och samarbetspartners, är det lika viktigt att vi behandlar våra rosor med omsorg i butiken. Vi kontrollerar omedelbart kvaliteten vid ankomsten. Vi har även ett system för att kunna hålla koll på vilken dag rosorna anländer till Plantagens butiker och genom det kan Plantagen garantera att vi alltid säljer färska blommor i butik.

Hög kvalitet på våra rosor

Genom att arbeta hårt tillsammans med alla parter kan vi garantera hög kvalitet på våra rosor med en vasgaranti på fem dagar som gäller från och med den dag våra kunder köper rosor i våra butiker. 

– Om något trots allt går fel, och kvaliteten brister, kommer vi alltid att ge våra kunder nya rosor mot reklamation, säger Hilde Poppe.
 

Så tar du hand om dina snittrosor - steg för steg:

  • Lägg fuktat papper runt stjälkarna innan du går från butiken. Skydda rosorna från frost eller kyla genom att linda in dem i papper.
  • Snitta rosstjälkarna med en vass kniv.
  • Ta bort alla blad som kan komma under vatten.
  • Använd alltid kallt vatten och tillför snittblomsnäring.
  • Undvik att placera blommorna i direkt sol eller i närheten av frukt. 
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc