Plantera barrväxter

Att plantera barrväxter är ett bra sätt att skapa liv och form i trädgården. Eftersom barrträden dessutom är gröna året om ger de färg åt trädgården även under de mörkare årstiderna. Med hjälp av olika sorters barrväxter kan du dessutom skapa en trädgård som både växer på bredden och på höjden. Det kan ge en bättre harmoni i trädgården än med bara låga växter. Du kan hitta inspiration från japanska trädgårdar och deras användning av barrväxter för att själv få till harmoniska rum i landskapet.

Förutom att barrväxter är vackra är de också relativt lättskötta. De kräver lite gödsel och de flesta behöver du inte beskära eller toppa. Önskar du dock att ha mindre exemplar eller formklippta barrväxter behöver du förstås regelbundet beskära dem.

Enligt vissa trädgårdsexperter bör en tredjedel av trädgårdens växtlighet utgöras av barrväxter. Barrväxterna kan skänka ett lugn över trädgården med sin vintergröna skrud. De kan också ge dig vindskydd och en ljudbarriär i trädgården. På vintern ger dina barrväxter också skydd för småfåglarna.

Vill du ha råd om vilka barrväxter, vilken jord eller vilken gödsel som du behöver till dina växter? Du är alltid välkommen in till oss på Plantagen för en pratstund! Tillsammans kan vi skapa den trädgård som du alltid har drömt om.

Vanliga barrväxter i svenska trädgårdar

Barrväxter som vi ofta hittar i svenska trädgårdar är exempelvis idegran, sockertoppsgran, cypress, tuja, en och bergtall. Dessa passar utmärkt för vårt klimat och kan både formklippas eller lämnas att växa till en naturlig form.

De här barrväxterna finns i flera olika sorter. Önskar du att plantera en i din trädgård kan du välja bland japansk krypen till trädgårdsen, röden, himalayen och kinesisk en. När det gäller tujorna finns exempelvis klottuja, jättetuja och många fler. Eftersom det finns så många varianter kan du välja en växt med ett växtsätt och en färg som passar in i din trädgård. Hos Plantagen kan du hitta många olika barrväxter som passar att plantera i trädgården. Tänk på att barrväxten lärk fäller barren på hösten.

Att tänka på vid nyplantering av barrväxter

Redskap för en god plantering

Att plantera en barrväxt kräver inte mycket i form utav redskap. Du kan dock med fördel använda redskap som skyddar din växt mot angrepp under tillväxtfasen. Förutom en grävspade och eventuellt en skottkärra samt vattenkanna eller vattenslang kan du behöva:

  • Trädstolpar
  • Tråd eller rep, så kallat planteringssnöre
  • Vassmatta

Tidpunkt för plantering

Det går faktiskt att plantera barrväxter både på våren och på hösten. Om du väljer att plantera tidigt gör det helst på våren och försommaren då det kan bli för varmt och torrt under högsommaren. Det är nämligen viktigt att din barrväxt inte torkar ut.

Några barrväxter lämpar sig extra väl till vårplantering eftersom de tål frost. Exempel på sådana är solfjäderstall (Sciadopitis verticillata), atlascederträd (Cedrus atlantica “Glauca”), himalayaceder (Cedrus deodara), eller sibirisk krypcypress (Microbiota decussata).

Det allra bästa resultatet får du dock om du planterar dina barrväxter på hösten. Fördelarna med en höstplantering är att klimatet är svalare och att det vanligtvis är fuktigare under denna årstid, något som gynnar en ny planta. Du bör sikta in dig på att plantera mellan augusti och oktober. Jorden måste nämligen vara tillräckligt varm för att rötterna ska hinna börja utvecklas innan kylan kommer.

En tidig höstplantering leder till en barrväxt som hinner få ett bättre utvecklat rotsystem och som sätter fler nya skott till våren. På så vis klarar de av sommartorkan bättre än växter som planterats under våren.

Skulle du plantera din barrväxt för sent på hösten finns det dock en del risker med det. Hinner inte rötterna bli ordentligt utvecklade innan kylan anländer kommer växten att få tjältorka. Tjältorkan uppstår på våren och leder till att växten inte kan ta upp vatten och näring på ett optimalt sätt.

Placering

Barrväxter är generellt enkla att placera ut i trädgården. De klarar de flesta växtlägen även om de allra flesta, så som lärk, en, douglasgran och tall, mår bäst i solljus. De behöver dock inte stå i gassande sol, men de vill ha en jämn ljustillförsel. Växter som en och tuja klarar skugga bättre, men även de utvecklar sig bäst i ljus. Idegran är den barrväxt som tål skugga allra bäst.

Detsamma gäller jordmånar och de klarar av de flesta sorterna. Det barrväxterna allra helst vill ha är dock en väl dränerad jord. En icke-dränerande jord, exempelvis hård lera, tillåter nämligen inte rotsystemen att utvecklas på bästa sätt. Det kan hämma tillväxten och orsaka sjukdom. Barrväxter tycker om torvblandad jord som är något sur, vilket innebär att de gärna kan samplanteras med exempelvis rhododendron.

Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 50-70 cm, Grön

8990
Läs mer

Multisprinkler Gardena

Orange

379:-
Läs mer
Tuja 'Smaragd'
Köp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Höjd 80-100 cm, Grön

199:-
Läs mer

Vattenspridaren Aqua S Gardena

Svart

329:-
Läs mer
Tuja 'Smaragd'
Köp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Höjd 60-70 cm, Grön

9990
Läs mer

Comfort sprinklerstav för amplar Gardena

Grå

499:-
Läs mer

Startpaket för Växtrader M Automatisk Gardena

Längd 25 m, Svart

1199:-
Läs mer

Slangvagnset Gardena

Längd 20 m, Grön

849:-
Läs mer
Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 50-70 cm, Grön

8990
Läs mer

Multisprinkler Gardena

Orange

379:-
Läs mer
Tuja 'Smaragd'
Köp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Höjd 80-100 cm, Grön

199:-
Läs mer

Vattenspridaren Aqua S Gardena

Svart

329:-
Läs mer
Tuja 'Smaragd'
Köp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Höjd 60-70 cm, Grön

9990
Läs mer

Comfort sprinklerstav för amplar Gardena

Grå

499:-
Läs mer

Startpaket för Växtrader M Automatisk Gardena

Längd 25 m, Svart

1199:-
Läs mer

Slangvagnset Gardena

Längd 20 m, Grön

849:-
Läs mer

 

Bevattning

Som för de flesta nyplanterade växter är det viktigt att de inte torkar ut innan de har hunnit etablera sig. Var därför noga med bevattningen av dina nya barrväxter. En tumregel brukar vara att du ska tillsätta 20 liter vatten per kvadratmeter. Du bör dock känna efter om det krävs mer eller mindre i just ditt fall eftersom vädret starkt påverkar om det krävs mer eller mindre bevattning.

Om du önskar att göra den här delen av arbetet så automatiserad som möjligt kan du installera vattenspridare som riktar in sig på varje planta. Med tillbehör till Gardenas sortiment av vattenspridare och sensorer kan du även ställa in bevattningsscheman så att bevattningen helt och hållet sköts av sig själv.

Planteringsdjup

Barrväxter behöver en rymlig planteringsgrop för att rötterna ska utvecklas på bästa sätt. Det allra minsta planteringsdjupet som barrväxter kräver är 30 centimeter, vilket räcker för mindre växter. De större växterna kommer dock att kräva omkring 50 centimeters planteringsdjup, något som även brukar räcka för de allra största exemplaren. Gropen som du gräver bör vara ungefär tre gånger så bred som barrväxtens rotklump.

Tänk på att aldrig plantera en barrväxt i en hårt packad jord. De behöver en lucker och lätt jord för att snabbt kunna etablera rotsystemet. Luckra därför upp jorden i planteringsgropen innan du sätter ned växten.

Känner du dig osäker på det här med planteringsdjup? Det brukar medfölja en informationslapp på växterna. Där står det vilket planteringsdjup som din växt kräver. Behöver du hjälp att avgöra vilket djup som behövs kan du alltid fråga Plantagens kundtjänstpersonal via Plantagens hemsida, eller ta kontakt med personalen i butik.

Skydd mot vind och vilda djur

Du behöver skydda nya och unga plantor lite extra mot klimat och vilda djur till en början. Eftersom de varken har hunnit etablera sitt rotsystem eller hunnit växa till sig är de extra känsliga. Ett rådjursangrepp, eller angrepp av kanin eller hare, kan förstöra en ung planta på nolltid.

Vi rekommenderar därför att du stödjer upp nya plantor med störar nedförda runtomkring plantan. Fäst sedan ett rep runt dessa så att plantan aldrig kan blåsa omkring för mycket i vinden, utan håller sig inom repets gräns.

För att undvika angrepp från vilda djur bör du sätta upp ett nät eller en vassmatta runt växten. Dessa kan du linda runt störarna. Tänk på att de behöver vara åtminstone en meter höga för att skydda växten på bästa sätt. Vassmattan kan även hjälpa till att skydda växten mot torka.

Plantera häckväxter

När du ska plantera exempelvis tujor eller andra växter som ska växa i räta rader eller som en häck kan du behöva tråd eller rep. Du kan på så vis mäta ut var plantorna ska sättas ned, sedan fästa din tråd mellan start- och slutpunkten och på så sätt få en rak linje att följa när du sätter ned plantorna. Du kan mäta ut plantornas planteringsavstånd och ställa dit plantorna ovan jord. På så vis ser du hur slutresultatet kommer att bli. Ser du ojämnheter, eller att du placerat ut växterna snett, kan du enkelt göra om utan att behöva gräva upp några växter.

När du väl har satt ut ditt planteringssnöre och fått en rak linje kan du börja plantera. Placera ut dina plantor längs snöret med det rekommenderade avståndet mellan plantorna. Därefter gräver du en grop för den första plantan och lägger jorden i en skottkärra eller i en hink. Du planterar sedan plantan i gropen och fyller igen med jord från nästa grop som du nu börjar att gräva. Fortsätt sedan såhär med alla dina plantor och fyll igen den sista gropen med jord som du lagt i skottkärran eller i hinken.

Skapa en sur jordmån

Vill du ha en större plantering med många olika barrväxter tillsammans med andra surjordsväxter? Om du vill ha en hel trädgård med olika vintergröna barrväxter i olika höjder och former måste du se över hur du kan plantera dem. Du kan då behöva göra om i din trädgård för att dessa växter ska trivas så bra som möjligt. Det räcker nämligen inte att enbart gräva en grop och fylla med jord för detta ändamål. Växternas rötter kommer till slut att nå utanför området och du kommer att behöva gödsla väldigt mycket med surgörande gödsel.

Det kan kräva att du måste gräva ut en stor del av jorden i din trädgård och sedan fylla den med exempelvis blöt torv, grus och kompostjord. Torven gör att jorden blir sur medan gruset hjälper jorden att tina snabbare på våren. Kompostjorden har ofta ett neutralt pH och lämpar sig därför bra. Något som du kan använda som löpande jordförbättring är tallbarr då de hjälper jorden att hålla sig sur. Låt därför gärna barr och löv ligga kvar så att de fungerar som ett naturgödsel. Du kan sedan komplettera med specialgödsel och exempelvis rhododendronjord som passar till barrväxter.

Tips för vackra barrväxter

Sammanfattningsvis så är det enkelt att plantera barrväxter i trädgården. De flesta barrväxterna klarar vårt klimat alldeles utmärkt och de ger form och färg året om. Det du behöver tänka på är att inte gödsla med fel gödsel och att inte glömma att gödsla. Har du inte en naturligt sur jord i din trädgård är det gödseln som hjälper din barrväxt att hålla sig stark och vacker år efter år. Men det finns en del andra tips som du kan ha i åtanke för att dina barrväxter ska vara välmående och gröna.

Plantera inte klätterväxter i barrväxterna

Det kan vara frestande att ha en klätterväxt som slingrar sig upp i en stor barrväxt. Det är dock ingen bra idé om du vill att din barrväxt ska fortsätta att vara vacker. Barrväxter brukar tappa barren och bli taniga och fula om klätterväxter får ta överhanden.

Gödning

Även barrväxter mår bra av gödning. Det är dock viktigt att inte göda för mycket eller för ofta, eftersom det kan få motsatt effekt. Det finns specialgödsel till barrväxter, men även kogödsel går att använda. Gödsla gör du en till två gånger per säsong, med fördel på våren. Ge dock inte gödsel till nyplanterade växter då de inte klarar av det. Gödsla inte heller efter midsommar.

Håll undan konkurrensen

Barrväxter gillar inte konkurrens. Sätt därför inte för många krävande växter i närheten av varandra och håll borta ogräs runt barrväxten. Det gäller särskilt för barrväxtens första år. Du kan därför lägga barkmull under växten för att mota bort ogräs.

Skydd mot vinter och vårsol

De flesta barrväxter som säljs i trädgårdshandeln klarar vårt svenska klimat väl. Det är dock inte fel att lägga löv eller barkmull under barrväxten som skydd när vintern kommer. Vissa växter som cypress och tuja kan du även med fördel täcka med markväv eller säckväv mot vårsolen.

Undvik bruna eller röda barr

Om dina barrväxter får röda eller bruna barr beror det inte på torka eller sommarsol. Det beror på att de har fått för stark sol under vårvintern mellan februari och april. De behöver då täckas med mark- eller säckväv, precis som cypressen och tujan. Det här problemet uppstår eftersom vintergröna växter kräver vatten året om. När marken fortfarande är frusen får de inte tillgång till vatten. Stark sol gör att de kräver mer vatten än vad de har lagrat och finns inte det drabbas de av vintertorka.

Det kan även gå att förebygga problemet med extra bevattning på hösten eller att du lägger bark eller löv under barrväxten som håller fukten längre på hösten. Allting behöver dock göras med måtta då även för mycket vatten under denna period kan leda till att rötterna ruttnar.

Samplantering

Vilka växter trivs då tillsammans med barrväxter? De växter som trivs i surjord kan planteras tillsammans med barrväxter. Kom ihåg att inga av dessa växter ska ha kalk. Enbart speciellt gödsel som lämpar sig för växter som tycker om sur jordmån ska användas. Växter som trivs i surjord är bland annat:

  • Rhododendron
  • Azalea
  • Dvärgrönn
  • Skvattram
  • Bergvallmo
  • Sommarviva
  • Krypflox
  • Kaukasisk förgätmigej
  • Hasselört

Men det finns givetvis andra växter som du kan plantera tillsammans med dina barrväxter. Se bara till att kolla upp vad som passar med just dina växter innan du samplanterar. 

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen