Plantera thuja - så gör du

Plantera thuja - så gör du

När du ska plantera thuja finns det några enkla men mycket viktiga saker att tänka på. Här visar vi exakt hur du gör och vad du behöver tänka på kring tujaplantor och häckar.

Klassisk vintergrön häck: Thuja

Thuja Brabant är den allra vanligaste thujavarianten, med ljusa gröna skott när den är ung och som sedan blir mörkare med åren. Den är vintergrön vilket innebär att den är grön och fin året om.

Plantera thuja: krukodlad eller klumpodlad?

En thuja som köps odlad i kruka kommer att etablera sig och börja växa snabbare när du planterat den, eftersom rotsystemet redan är igång. Denna kan du plantera på hösten. Den klumpodlade thujan köps i en form av säck eller nät och lämpar sig bäst att plantera på våren eftersom den tar längre tid på sig att få fäste i jorden. När du planterar ska du välja en blandning av din befintliga jord kombinerat med planteringsjord (se Plantagens utbud av jord >>).

Hålet du gräver bör vara ungefär en halvmeter djupt och en halvmeter brett, men givetvis spelar thujans storlek roll för hålet. Ska du sätta flera thujor per rad är en bra tumregel att sätta tre plantor per meter. men väljer du en större thujasort bör avsåtndet vara glesare, medan du självklart kan sätta mindre varianter tätare.

Skydda nya thujor från den tidiga vinter- och vårsolen

Thujan måste vattnas ordentlig tom hösten för att kunna behålla vatten över vintern. När sedan vinter- och vårsol tittar fram från januari och framåt kan thujan behöva skyddas med hjälp av juteväv eller skuggväv, annars kan solen torka ut barren samtidigt som den frusna marken gör att växten inte får upp det vatten som behövs. När det sedan blir varmare och marken inte längre är frusen kan du ta av skyddet.

Att beskära thuja

En thujahäck kan bli väldigt hög. Tänk på att inte klippa av toppen innan den blivit så hög som du vill ha den. Medan den växer kan du istället beskära thujan på sidorna, då räcker det att klippa av grenar som sticker ut. En bra tumregel är att försåka hålla den jämn och lika tät överallt. Thujor kan du beskära både på våren och på hösten.

Här kan du se Plantagens sortiment av thujor och andra häckväxter >>