Syrenbuddleja – plantering och skötsel

Syrenbuddlejan är en av höjdpunkterna i vilken trädgård den än växer i. Inte bara är de vackra och ståtliga växter som kan nå enorm storlek och omfattning, de är också växter som doftar alldeles underbart. Denna växt kallas också många gånger, med all rätt, för fjärilsbuske eftersom det är få andra växter som kan konkurrera med den attraktionskraft som syrenbuddleja har för fjärilar.

Syrenbuddleja – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Buddleja davidii
Familj: Flenörtsväxter (Scrophulariaceae)

Plantering och skötsel syrenbuddleja

Syrenbuddleja tillhör den känsligare sorten av buddlejor, vilket betyder att den behöver ha ett varmare klimat för att trivas som bäst. Av den anledningen är det rekommenderat att plantera den i växtzon 1 till 2, men det fungerar också i växtzon 3 så länge läget är skyddat och varmt.

 • Jord
  Syrenbuddleja föredrar att stå i varm och väldränerad jord, med fördel i planteringsjord. Den vill gärna ha något sandig och näringsrik jord.
   
 • Ljusbehov
  Den trivs som bäst i varmt, gassande sol.
   
 • Näring
  Använd gärna gödning med jämna mellanrum.
   
 • Beskäring
  Beskäringen av syrenbuddleja sker på vårvintern eller på våren, och då handlar det om att beskära grenar som har dött under vintervilan. Var inte sparsam, utan beskär rejält för att komma ner till friska grenar.

Sensommarprakt med syrenbuddleja

För dig som är ute efter att förlänga säsongen av underbart blommande växter i din trädgård är syrenbuddleja ett utmärkt alternativ att plantera. Det är en växt som fungerar precis lika bra att plantera som solitär, som i en del av grupper av planteringar i rabatten.

En syrenbuddleja kräver inte speciellt mycket av dig när den väl är planterad, men omvårdnad och skötsel på rätt sätt kommer att se till att växten kommer till sin fulla rätt i din trädgård. Så under juli, augusti och september kan du få njuta av både det visuella och av de fantastiska dofterna från blommorna.

Sommarbuddleja

Något som är viktigt att tänka på när man planterar en syrenbuddleja är att man vet precis vilken sort man har. Det finns en sort kallad sommarbuddleja som är minst lika fin och dessutom mer härdig, men den ska beskäras på ett helt annat sätt än vad syrenbuddleja ska, var säker på vad du har för sort innan du börjar vårda din växt.

Blommor och blad

Blommorna växer i grupper på varje årsskott och blommar normalt i juli eller augusti, för att sedan hålla sig en bra bit in i september. Dessa klasar består av många små blommor i olika färger, beroende på vilken sort du köper. Bladen på syrenbuddleja är smala och lansettlika och fäller sina blad när växten går in i sin vintervila.

Syrenbuddleja

Syrenbuddleja har en väldigt snabb tillväxt och växer på ett upprätt sätt, där årsskottens spetsar blommar ut i augusti och blir charmigt överhängda.

Snabbfakta syrenbuddleja

 • Är fjärilarnas främsta favorit i trädgården.
 • Finns i olika sorter, med vita, rosa eller lila blommor.
 • Kan användas som doft- eller smakämne.
 • Härdig upp till växtzon 3, vilket gör den hemmahörande i södra Sverige.
 • Kan bli upp till tre meter hög.
 • Härstammar från Kina.

Mer om trädgårdsbuskar

Få råd kring beskärning >>
Läs mer om hur du vattnar på sommaren >>

Du är här:


Syrenbuddleja BUZZ MIDNIGHT
Medlem 40%

Syrenbuddleja BUZZ MIDNIGHT

Ø23 cm, Lila

349:-
Läs mer
Syrenbuddleja BUZZ SKY BLUE
Medlem 40%

Syrenbuddleja BUZZ SKY BLUE

Ø23 cm, Blå

349:-
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen