En trädgård för alla – att odla med nedsatt rörelseförmåga eller sjukdom

Alla har vi olika förutsättningar och ibland kan sjukdom eller nedsatt rörelseförmåga göra det svårare att odla – här är knepen som gör trädgårdslivet enklare och roligare.

En trädgård för alla – att odla med nedsatt rörelseförmåga eller sjukdom

Ibland fungerar inte kroppen precis som vi vill, men det behöver för den sakens skull inte vara omöjligt att odla och njuta i trädgården. Att jobba med naturen, istället för mot den, är en god devis för all odling. Och med rätt redskap och viss planering kan påfrestande och tunga trädgårdsmoment minimeras. 

Upphöjda bäddar

Om du har problem med att arbeta på marknivå, eller sitter i rullstol, kan upphöjda bäddar vara ett enkelt sätt att få en bättre arbetsställning - det gäller både utomhus och i växthus.

Djupa odlingslådor på ben brukar fungera bra. Lådorna bör ha dräneringshål och tillräckligt jorddjup för det du vill odla. Tänk på att om du väljer en smal odlingslåda är det lättare att nå alla delar. 

Lättmanövrerade gångar

Stenlagda, jämna gångar, eller jämn trall mellan odlingarna och bärbuskarna, gör att det är lättare att ta sig fram. Dessutom gör de att sniglar får svårare att angripa odlingarna. 

Använder du rullstol bör gångarnas bredd anpassas och det bör även finnas vändplatser, exempelvis i växthuset. Vid behov finns speciella stödgrepp och handtag som kan monteras på väggar.

Undvik tunga lyft

Tunga vattenkannor kan vara nog så jobbiga, så det är klokt att investera i ett automatiskt system för dropp- och näringsbevattning. På det viset slipper du släpa vattenkannor och gödselsäckar, vilket gör att det dagliga arbetet minskar betydligt. 

Använd anpassade trädgårdsredskap

För den som har nedsatt rörelseförmåga i armar och händer kan specialgjorda ergonomiska redskap vara en god investering. Exempelvis en sekatör eller spade som ger stöd åt underarmen från armbågen. Leta även efter trädgårdsredskap som är lätta och ligger bra i handen.

Samla redskapen

Att ha en iordninggjord arbetsyta i närheten av odlingen är ett enkelt sätt att skapa struktur. Där kan trädgårdsredskapen vara samlade och lättillgängliga. Ett bord i rätt höjd, med en verktygsvägg intill, räcker ofta långt. 

Passa på att njuta

Oavsett hur lite eller mycket tid och arbete du lägger på din trädgård så kom ihåg att njuta. Att ständigt jaga ogräs och räfsa löv gör ingen glad och är dessutom inget vidare för nyttiga insekter och kretslopp.

Får du inte gjort allt du föresatt dig så ta en kopp kaffe och en bulle och njut istället av grönskan och naturen. Lyssna på mjuka humlesurr och fåglarnas kvittrande – inga av dessa fantastiska varelser bryr sig det minsta om utifall rabatterna är välkomponerade eller gångarna nysopade, tvärtom, ibland är det vilda bättre.
 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Du är här:


Combisystem Fruktplockare Gardena

Grön

299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen