Så underhåller du dina utemöbler

Med korrekt skötsel och vinterförvaring maximerar du livslängden för dina utemöbler, och minimerar samtidigt behovet av underhåll. Det behövs ingen stor insats för att trädgårdsmöblerna ska se fina ut år efter år.

Så underhåller du dina utemöbler

Sköter du om dina utemöbler håller de längre. Precis hur du tar hand om dina utemöbler beror på vilket material de är gjorda av. Dock gäller några allmänna råd för de flesta typer av utemöbler:

Skötsel av utemöbler på våren

 • Tvätta trädgårdsmöblerna varje vår, när du tar fram dem för säsongen. Följ skötselråden som anges för just dina utemöbler - de varierar nämligen beroende på vilka material möblerna är gjorda av.
 • Kontrollera om skruvarna sitter åt ordentligt, dra åt om det behövs, det händer att de lossnar lite under vintern.

Skötsel av trädgårdsmöbler på sommaren

 • Tvätta över möblerna då och då, för att hålla dem rena och fina under säsongen.
 • Om du vill få ut maximal livslängd på utemöblerna kan du täcka över dem med ett skydd när de inte används. Om möblerna står under ett träd eller nära havet, blir de fortare smutsiga – ett skydd kan spara dig många timmar rengöring.
 • En bra dynlåda är guld värd för att skydda lösa dynor mot både regn och solblekning.

Skötsel av trädgårdsmöbler på hösten

 • Innan du ställer undan utemöblerna för säsongen bör du rengöra och låta dem torka ordentligt.
 • Ställ trädgårdsmöblerna under tak över vintern, till exempel i en bod, garage, carport eller ett växthus. Det är också möjligt att vinterförvara möblerna under ett överdrag. Se i så fall till att skyddet är rent och torrt, och att du inte spänner åt det så mycket att möblerna inte får luft. Blir det för tätt kan det bildas mögel.

Underhåll av utemöbler i olika material

Hur mycket eller lite underhåll som krävs beror på vilka material trädgårdsmöblerna är gjorda av. Möbler i konstrotting, nonwood, glas och metall behöver minimalt med underhåll, möbler i trä behöver lite mer omvårdnad för att hålla sig fina över tid.

Konstrotting

Konstrotting, även känt som polyrotting, konstflät och polyflät, består av syntetiska fibrer som flätas samman i olika mönster. Möbler i polyrotting tål både kraftigt regn och stark sol, håller formen och färgen väl och behöver mycket lite underhåll. Perfekt för utomhusbruk!

 • Tvätta möblerna med en mjuk borste och mild tvål, varje vår och höst. Kom ihåg att skölja väl innan du låter dem torka, och undvik högt tryck på vattnet – använd trädgårdsslangen, inte högtryckstvätten.
 • Konstrotting kan smälta om du ställer väldigt varma saker direkt på materialet, så använd grytunderlägg och håll möblerna borta från grillen.

Rotting

Äkta rotting är gjord av palmträd. Möbler i detta material är inte lika starka som möbler i konstrotting. Äkta rottingmöbler passar därför bäst på uteplatser med tak.

 • Rengör möblerna med en fuktig trasa varje vår och höst.
 • Förvara möblerna på en torr plats under vintern, eftersom fukt ökar risken för mögelbildning. Om du förvarar möblerna under en presenning eller ett möbelskydd, se till att det finns luftcirkulation runt möblerna.

Metall

Många utemöbler är gjorda av aluminium och stål, med ytbehandlingar som gör att möblerna tål så mycket väder och vind som möjligt, samtidigt som de håller sig fina år efter år.

 • Tvätta möblerna med vatten och mild tvål varje vår och höst. Se till att skölja bort all tvål innan du låter möblerna torka. Använd trädgårdsslangen – högtryckstvätten kan göra mer skada än nytta på möblerna.
 • Om du ser sprickor i materialet, bör du reparera så fort som möjligt. Fråga gärna en lokal färgaffär om råd om hur du kan fixa möblerna på bästa sätt.

Härdat glas

Bordsskivor i glas måste tvättas ofta för att hålla sig fina, men förutom detta är inget underhåll nödvändigt.

 • Tvätta bordsskivan som du tvättar fönstret, med vatten och mild tvål. Använd gärna en fönsterskrapa för att ta bort vattnet.

Nonwood

Nonwood ser ut som trä, men är egentligen plast. Materialet kräver mycket lite underhåll, och är lika passande för utomhusbruk som konstrotting är.

 • Tvätta möblerna med en mjuk borste och mild tvål, varje vår och höst. Kom ihåg att skölja väl innan du låter möblerna torka.
 • Nonwood kan smälta, så använd grytunderlägg om du ska ställa något varmt på bordet.
 • Ställ inte glas direkt på möbler av nonwood i direkt solljus. Värmen som uppstår när solen träffar glaset, kan leda till smältskador. För att undvika detta, kan du använda en bordstablett eller liknande.

Textil

Textil är ett av de starkaste materialen för utebord och solsängar. Materialet är gjort av syntetiska fibrer som vävs samman, och det får en särskild ytbehandling som gör det flexibelt och behagligt att sitta på.

 • Använd en mjuk borste för att rengöra möblerna varje vår och höst. Du kan ofta hoppa över vattnet, det är vanligtvis lättare att få bort fläckar från detta material när det är torrt. Om det finns fläckar kvar efter borstning, kan du använda lite mild tvållösning, se bara till att skölja bort all tvål till slut – tvålrester på tyget kan visa sig som vita fläckar.
 • Rengör möblerna regelbundet under sommaren med en våt trasa, för att undvika fläckar och att materialet torkar och får sprickor i solsteken. Du kan också använda ett möbelskydd när möblerna inte används.

Polyester

Polyester är det vanligaste materialet för utekuddar till solsängen, loungesoffan och hängstolen. Det absorberar inte mycket vatten och torkar snabbt när solen kommer tillbaka.

 • Tvätta över ytan på kuddarna med en våt trasa och mild tvål, varje vår och höst och annars vid behov.
 • Vissa kuddar har avtagbart överdrag, som kan tvättas i maskin. Kom ihåg att följa anvisningen på dina kuddar!
 • Även om polyester inte suger upp mycket vatten, är det inte ett vattentätt material. Att förvara kuddarna i en bra dynlåda, eller inomhus, är därför det bästa. Men om kuddarna först har blivit våta, måste du låta dem torka innan du lägger dem i en tät låda – annars blir det lätt mögel.

Teak

Teakmöbler är fantastiskt vackra i trädgården, och med rätt skötsel kan du njuta av dem i många år. Trädgårdsmöbler i trä är dock en naturprodukt, som lever och förändras med väder och vind. Små sprickor och rörelser i träet är normalt, även om du ytbearbetar enligt anvisningarna. Teak är bland träslagen som är bäst lämpade för trädgårdsbruk, på grund av sitt naturliga oljeinnehåll.

 • Dra åt skruvar varje säsong, så att möblerna håller sig väl samman.
 • Olja in möblerna regelbundet, för att fräscha upp oljeinnehållet i träet. Ytan blir då glänsande honungsfärgad igen. Om du inte använder olja, kommer träet med tiden att bli silvergrått och fortsätta att mörkna allt eftersom tiden går.
 • Innan du oljar, ska möblerna tvättas och torkas ordentligt. Det är också rekommenderat att tvätta möblerna med trärengöring med jämna mellanrum, för att förhindra missfärgning på ytan.
 • Trädgårdsmöbler i teak bör förvaras torrt och frostfritt när de inte används, helst inomhus.

Akasieträ

Akasieträ är en populär typ av trä för trädgårdsmöbler, och ofta lite billigare än andra träsorters möbler. Träet har ett naturligt lågt oljeinnehåll, och måste behandlas årligen för att behålla den bruna färgen.

 • Tvätta möblerna med varmt vatten och tvål varje vår. Skölj väl och låt torka helt. Om ytorna inte är helt släta, kan du slipa lätt med ett fint sandpapper innan du oljar in möblerna. Börja med att ge hela möbeln ett bra lager med olja, och låt träet suga åt sig det. Lägg på ett nytt lager, och fortsätt på samma sätt tills träet inte längre suger åt sig oljan. Avsluta med att ta bort överskotts oljan med en torr trasa.
 • Trädgårdsmöbler i akasieträ bör förvaras torrt och frostfritt när de inte används, helst inomhus.

Bambu

Med sina tropiska vibbar, har bambumöbler blivit allt mer populära de senaste åren. Bambu är dessutom en av de snabbast växande växterna i världen, ett stort plus när man tänker på miljö och hållbarhet. Bambumöbler trivs bäst i en vinterträdgård, ett växthus eller på en uteplats med tak, då materialet inte tål kraftigt regn och direkt solljus över tid.

 • Rengör möblerna med en fuktig trasa varje vår och höst.
 • Bambumöbler bör förvaras på ett torrt och inte för kallt ställe över vintern.

Fler tips och rådLoungeset Alicante
Rea 50%

Loungeset Alicante

5 sittplatser, Svart

849950 16999:-
Läs mer
Utdragbart matbord Rimini
Rea 30%

Utdragbart matbord Rimini

Längd 205 cm, Svart

559930 7999:-
Läs mer
Loungeset Alicante
Rea 50%

Loungeset Alicante

5 sittplatser, Beige

849950 16999:-
Läs mer

Hundbädd Nantes

Längd 60 cm, Beige

799:-
Läs mer
Paviljong Piza
Rea 30%

Paviljong Piza

Längd 300 cm, Mörkgrå

559930 7999:-
Läs mer
Loungeset Holmen
Rea 30%

Loungeset Holmen

3 sittplatser, Beige

1049930 14999:-
Läs mer
Stol Salao
Rea 30%

Stol Salao

2-pack, Beige

349930 4999:-
Läs mer
Loungeset Båstad
Rea 30%

Loungeset Båstad

5 sittplatser, Brun

1959930 27999:-
Läs mer
Paviljong Piza
Rea 30%

Paviljong Piza

Längd 300 cm, Beige

559930 7999:-
Läs mer

Skärmvägg Kinsley K&C

Höjd 150 cm, Trä

1499:-
Läs mer
Loungeset Kinsley K&C
Rea 30%

Loungeset Kinsley K&C

4 sittplatser, Trä

909930 12999:-
Läs mer
Loungeset med hörnsoffa Nantes
Rea 30%

Loungeset med hörnsoffa Nantes

5 sittplatser, Beige

1609930 22999:-
Läs mer

Hundbädd Hvaler

Längd 66 cm, Brun

1299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen