Växter på balkong och terrass – så lyckas du

Växter på balkong och terrass – så lyckas du

Förgyll ditt extra rum ute med grönska och blommor. Bara fantasin sätter gränser för vad du kan göra på din altan eller balkong. Med stora krukor och balkonglådor kan du skapa en härligt grönskande oas, även på hög höjd mitt i staden.

Säsongsväxter på balkongen

Säsongsväxter (vi har blommor för hela året) är optimala att plantera i krukor ute. De är ettåriga växter som har lång blomningstid mellan frostnätterna på vår och höst. Många sorter odlas även just för deras vackra blad.

Perenner och andra fleråriga växter - perfekt för terrass

Buskar, träd, klätterväxter och perenner gör sig väldigt bra i stora krukor och kärl. De har en kortare blomningstid men blad, grenar och dess storlek är några egenskaper som talar för dessa växtkategorier. Har du en stor yta du vill inreda är det fint med lite större växter för att få volym och bra känsla.

Träd och buskar som fyller både på bredd och höjd ger en fin stomme till altan och balkong. Med perenner, sommarblommor och kryddor sätter du färg och extra liv i dina planteringar. Många marktäckande perenner passar bra som undervegetation även i stora krukor.

Odla ätbart på balkong?

Att odla sina egna grönsaker och kryddor är en stor trend, även i krukor på balkongen. Det finns mycket att välja på både från frö och av småplantor. Skörda ofta så kommer det mer! Du kan också plantera fleråriga växter som vinbär, krusbär, jordgubbar och smultron.

Viktiga grundstenar: jord, vatten och näring

Använd U-jord eller trädgårdsmästarjord vid plantering av säsongs- och fleråriga växter och lägg ett ca 10 cm lager med lecakulor i botten. Vid plantering av grönsaker och bär rekommenderar vi grönsaks- och örtjord.

Tillför gödsel regelbundet under hela säsongen, även här kan du välja ett ekologiskt alternativ till dina ätbara grödor.

För att hålla dina planteringar frodiga behöver du vattna regelbundet.Känn med fingret en bit ner i jorden, jorden ska vara fuktig. Under varma dagar är det bäst att vattna tidigt på morgonen och/eller kväll för att växterna ska kunna tillgodose sig med vattnet.

Ett bra tips är också att planera dina växter utifrån vilka utemöbler du planerar att ha på terrassen eller balkongen - kanske kan växterna eller krukorna snappa upp färger eller tema i dina trädgårdsmöbler?

Odlingskärl

Egentligen kan man plantera i vad som helst. Viktigt att tänka på är att kärlet är väl tilltaget i storlek så får växterna ett litet förråd av näring och vatten. För att kunna reglera fukten i krukan är det bra att det finns ett eller flera dräneringshål i botten så att överskottsvattnet kan rinna ut. Blanda gärna olika storlekar och former på dem.

Se några av Plantagens blommor för balkong och uteplats >>