Aprikos – odla din egen

Små söta, saftiga frukter. Aprikoser är inte bara goda utan också fulla av nyttig A-vitamin. Så varför inte plantera ett eget aprikosträd i trädgården i år? Du kommer att bli rikligt belönad.

Aprikos – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Prunus armeniaca
Familj: Plommonsläktet

Den söta och goda aprikosen tillhör plommonsläktet. Den liknar till utseendet nektarin eller persika, men ytan är slät och hårlös.

Frukten växer vild på bergssluttningar i centrala Asien och kallas ibland för armeniskt plommon, men även i Ukraina har fynd av aprikoskärnor gjorts i mycket gamla bosättningar och det sägs att frukten kom till Europa med romarna. 

Så lyckas du med aprikos

För att lyckas med aprikos gäller det att ge trädet rätt förutsättningar. Egentligen innebär det att försöka efterlikna de vilda aprikosträdens miljö så mycket det bara går.

Söderut där vintrarna är milda (zon 1–2) kan aprikosträdet planteras utomhus, men i de kallare zonerna är det bättre att ha trädet i kruka och att bära in det vintertid. Förvara det då gärna på en sval och ljus plats.

Du kan även odla aprikos i växthus eller ha ett krukodlat träd på dvärgstam, vilket ger fina små träd.

Om trädet står utomhus och börjar blomma i mars-april, innan risken för nattfrost är över, är det klokt att försöka bromsa blomningen med säckväv. Går inte det så skydda trädet mot kylan med fiberduk.

Blommorna behöver senare pollineras. Har bina inte vaknat efter sin vintervila kan du sköta pollineringen själv genom att dutta i blommorna med en pensel. Efter pollineringen tål blommorna inte lägre temperatur än 4 grader. Det är dock bara blommorna som är känsliga för kyla, själva trädet är ofta tåligt, vissa sorter tål ner till 35 minusgrader.

Plantering av aprikos

Går du och suktar efter ett aprikosträd i trädgården? Oavsett planteringsmetod blir du rikligt belönad – inte bara med frukt utan också med tidig vårblomning. Blommorna är vita och ljusrosa medan trädets bark så småningom går mot rödbrunt vilket ger en fin kontrast. Frukterna blir gula, men med tillräckligt mycket sol kan de bli rödkindade.

  • Du kan plantera en vanlig aprikoskärna, men det går betydligt snabbare - och är enklare - att köpa en färdig planta.
  • Plantera gärna trädet om våren, eller ännu hellre under den fuktiga hösten.
  • Aprikosträdet vill ha en ordentlig grop, som dessutom är minst 1,5 meter bred. Plantera plantan på samma djup som den stått i krukan och ge den ett bra stöd.
  • Jorden bör vara kalkrik och väldränerad. I det vilda växer träden i näringsfattig jord.
  • Vattna sedan ordentligt och tryck försiktigt till jorden.

Aprikosträd skötsel - Beskära aprikos

Trädet beskärs direkt vid planteringen om det ska spaljeras, alternativt inte alls om du vill ha en fri form. Därefter föryngras det och gallras kommande år.

Bäst är det att beskära aprikosträdet under JAS, det vill säga under månaderna juli till september. Blommorna och frukten kommer sedan på unga skott som är högst tre år gamla.

Om trädet spaljeras och grenarna ligger horisontellt får det fler blommor och därmed mer frukt. 

Vattna regelbundet

Glöm inte att vattna trädet regelbundet! Om regn uteblir, och trädet torkar, fäller det sina kart och då får du inga frukter.

Tips: Aprikos kan drabbas av svampen monilia under blomningen vilket leder till grentorka och fruktröta, en kanadensisk sort som heter Hargrand är motståndskraftig mot detta och även härdig upp till zon 3–4.

Läs mer om fruktträd

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen