Bambu – plantering och skötsel

Bambu är en sorts gräs som har en stor mängd olika användningsområden. Är snygg som häck och som solitär och det härliga prasslet från bladet gör växten till en stämningshöjare i trädgården.

Bambu – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Bambusa m.fl.
Familj: Gräs (Poaceae)

Snabbguide för bambu

 • Växtplats
  Bambun trivs bäst på en skyddad plats i trädgården och passar bra intill vatten, sten och japanska växter som lönnar och vintergröna azaleor.

 • Vattning
  Vattna regelbundet under sommaren. Vattna särskilt mycket vid torka.
   
 • Gödning
  Jordförbättra med kogödsel runt dina bambubuskar varje vår och komplettera med Universalgödsel.

Plantering

 • Använd P-jord blandat med den befintliga jorden vid plantering.
 • Placera bambun i samma höjd som den stod i krukan,
 • Vattna rikligt efter plantering och sedan regelbundet första säsongen.
 • Skydda bambu med skuggväv på vårvintern om den står i stark sol.

Plantering i kruka

 • Använd P-jord vid plantering i kruka.
 • Lägg ett 10 cm tjockt lager av lecakulor i botten på krukan.
 • Övervintra frostfritt eller gräv ner i jorden.

 

Det är inte speciellt mycket som krävs för att du ska kunna lyckas med att odla bambu. Det är på många sätt en växt som är tacksam att odla, och så länge förutsättningarna från början är bra så kommer också bambun att växa till sig väl vilket gör det till en populär växt att plantera i vår trädgård, eller odla upp det i kruka på balkong eller uteplats.

Sorter vi odlar i Sverige

I Sverige odlar vi normalt inte de högre varianterna, utan har sorter som håller sig omkring 2-5 meter, som bergbambu, men de flesta av dem har samma snabba tillväxtssätt, vilket gör att det går snabbt att odla upp ett fint buskage eller en läcker häck när du planterar bambu – en växt som dessutom behåller sina ljusgröna blad under hela året och ger ett härligt intryck under vintern. 

Odla bambu i kruka på balkongen eller i trädgården

Krukodling går nämligen lika bra att göra med bambu, och ibland kan det till och med vara att rekommendera. Det ger friheten att placera ut bambun lite var som helst, så länge solen inte är alldeles för stark eller vinden för hård. Det gör att du kan få det härliga bamburasslet var du vill och även njuta av det på balkong och uteplats likväl som i trädgården. 

bambu

Omplantering och skötsel av bambu

När du köper din bambu plantera då gärna om den i en större kruka så att rötterna kan växa till sig, och se till att jorden är väldränerad, gärna med lecakulor längst ner i botten för att underlätta för det. Se till att vattna växten vid torka och beskärning gör du när du känner att det behövs. Bambu övervintrar bäst antingen som nedgrävd i jorden eller på en ljus och frostfri plats.

Bambun, en mångsidig och tålig kulturväxt

Det finns över 100 släkten av bambu, och nästan 1 500 olika arter. Bambu har använts inom matlagning och byggnadskonst, som vapen och till textiler, och mycket mer i tusentals år, speciellt i Asien. I vilt tillstånd återfinns bambu i Nord- och Sydamerika, Asien, Afrika och Australien. 

Bambu i Sverige används i huvudsak som en prydnadsväxt. Flera sorters bambu klarar sig utmärkt här, speciellt i landets södra halva. Vare sig man är ute efter en ensam planta eller tänkt sig att skaffa sig en häck fungerar bambu alldeles utmärkt.

Ett mångsidigt material

Bambu är ett av de mest mångsidiga material som människan använt sig av under historien. Genom sin styrka och flexibilitet har växten bland annat varit populär att använda när det gäller byggen av hus, broar och byggnadsställningar. Bambu kan också användas i matlagning och i textilproduktion.

Snabbfakta bambu

 • Bambu är extremt snabbväxande, och vissa arter i Asien kan växa drygt 90 centimeter på ett dygn i det vilda.
 • Det kan gå mycket lång tid mellan de gånger bambu blommar; över 100 år för vissa arter.
 • Jättebambu är den största medlemmen i grässläktet.
 • Använts, och används fortfarande, som redskap, byggnadsmaterial och inom matlagningen.
 • Nya användningsområden för bambu är bland annat kläder och tyger
 • En av de absolut mest användbara växterna för oss människor då användningsområdena är många och varierande.
 • Bambuskott kan ätas, men de riktigt unga skotten hos de flesta bambusorter innehåller vätecyanid. Det är endast vissa som kan ätas av människor – exempelvis grönsaksbambu.
 • Vissa arter kan bli över 40 meter höga.

Fler tips och råd

Du är här:


Bergbambu 'Rufa'

Ø23 cm, Grön

379:-
Läs mer

Bevattningsglob

250 ml, Transparent

5990
2 för 99,90:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen